Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismerjék meg Artúrt, az iskola király kutyáját!

| 2018. 03. 09. | 09:03:00
A RIDENS hőse: még az is a barátja lett, aki félt tőle.
Ismerjék meg Artúrt, az iskola király kutyáját!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ül, fekszik, ugrik, forog. Érti a vezényszavakat, de a kézjeleket is. Engedelmes, végtelenül türelmes, és bárki ront, ő türelmesen ismétel. Artúr a Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium terápiás kutyája. Fajtájára nézve golden retriver, Paulik Anikó asszisztense.

A napokban bemutató foglalkozást tartottak az iskolában, hogy a sajtón keresztül a városlakók is megismerjék a városban egyedülálló módszert, amellyel az iskola a 14 és 25 év közötti fiataljainak komplex fejlesztését segíti. A programban autista, hallás-, látás- és mozgásszervi problémákkal együtt élő fiatalok vesznek részt. Mivel Artúr nemcsak a szavakat, hanem a kézjeleket is érti, így nem okoz problémát olyan tanuló sem, aki nehezen, vagy egyáltalán nem beszél.

Tréning és koncentráció

A látszólag egyszerűnek tűnő feladatsor, melyet Artúr mindig más-más diákkal hajt végre, valójában nagyon is bonyolult. A 9 éves kutyus mindenkinek ugyanúgy engedelmeskedik, mint terápiás fejlesztőjének, s bár az is lehet, hogy a sokadik kör után magától tudja, mi a feladata, megvárja, míg arra parancsot kap. A feladatok
végrehajtásakor semmilyen váratlan zörej sem zökkentheti ki a munkából, erre külön trenírozza gazdája. A foglalkozás végén pedig, amikor mindenki eldob egy játékot – műanyag zöldséget, gyümölcsöt, állatfigurát –, a kutyus annak viszi oda, aki tőle kéri.

Artúrtól olyan kemény koncentrációt igényel a terápiás óra, hogy utána otthon már csak pihen. Tulajdonképpen egyedül ő fárad el óra végére, a gyerekek felszabadultan, mosolyogva távoznak.

Hetente egy alkalommal tart foglalkozást hűséges négylábújával Paulik Anikó. A kutyus 3 hónapos volt, amikor magához vette. Azonnal belefogott a képzésébe, engedelmességi tanfolyamra jártak, és még egyéves sem volt Artúr, amikor (2008-ban) elkezdett dolgozni. Egy pályázatnak köszönhetően 2009 óta tartozik Artúr az iskola tanári karához. Papírja van arról, hogy vizsgázott terápiás kutya.

Gyógyít

Köztudott, hogy az állatok közül a kutya a legalkalmasabb arra, hogy gyógyítson, fejlesszen és egyből viszonozza, vagy tolerálja az emberek érzelmeit. A diákok minden héten izgatottan várják a játékos terápiát, ami valójában kemény munka. Ezeken az órákon tanulják meg, mi a tolerancia, a gondoskodás és a törődés. Szociális igazodást, figyelmet, koncentrációt, nagy és kis, valamint finommozgást gyakorolnak a képzett
jószággal. A foglalkozás nagyon jó hatással van a kommunikációjukra is. Figyelem- és magatartászavaros gyerekre ezen az órán még nem kellett rászólni. Artúrt az autisták is szeretik. Az intézménynek 200 diákja van, a foglalkozásokra 10-15- en járnak alkalmanként. A kutya és gazdája társ a munkában. Fontos, hogy a terápiás kutya mindenkivel tudjon együtt dolgozni. Ez alapkövetelmény. Türelmesnek kell lennie, de az
a türelem, amelyre szükség van, a goldinál szinte ösztönös. Érdekes, hogy megérzi, ha valaki fél, vagy tart tőle. Artúr jó emberismerő. Volt olyan gyerek, aki nagyon szeretett volna járni a terápiás foglalkozásra, de félt a kutyától. Néhány év elteltével a legjobb barátok lettek.

Sajátos nevelési igény

Anikó több mint tíz éve foglalkozik sajátos nevelési igényű fiatalokkal, kilenc éve segíti ebben Artúr. Segít felkelteni a figyelmüket, motiválja a tanulókat, ösztönzi őket a kommunikációra, beilleszkedésre, szocializációra. A több éves tapasztalat azt támasztja alá, hogy a szakkörön részt vevő tanulók nyitottabbá, együttműködőbbé válnak – mondja az intézmény vezetője Demeterné Fekete Marianna. Mivel Artúr nemcsak a szavakat érti, hanem a kézjeleket is, így nem okoz problémát olyan tanuló sem, aki nehezen, vagy
egyáltalán nem beszél.

A kutyán keresztül még a legzárkózottabb gyermekhez is van út, arról nem beszélve, hogy a simogatása, szőrének érintése már önmagában is terápia, hiszen a négylábú készségesen és feltétel nélkül adja vissza a rá irányuló szeretetet. Artúr jelenléte nyugtató hatással van a túlmozgásos és agresszívabb gyerekekre is. Őket nyugtatja, csökkenti a stressz hormonokat, fokozott reakcióikat pedig csillapítja. Segítségével kialakítható a helyes viselkedésmód, a helytelen, nem kívánatos minták pedig leépíthetők.

Vágyik egy segítőre

Kristófnak van saját kutyája, egy bolondos keverék, akit otthon, Balkányban sétáltatni is szokott, de nem merné magát úgy rábízni, mint Artúrra. Azt reméli, egyszer neki is lesz egy segítő kutyusa. Látássérült, emiatt általános iskolás kora óta kollégista. Egyedüli gyermek, hétvégén szülei jönnek érte, hogy együtt lehessenek a szabadnapokon. Egyetemre készül, kedvence a történelem.

Málna gazdája

Vikinek viszont van kutyája, szintén goldi, de még csak kétéves, Málnának hívják. Egyszerű vezényszavakra – ül, fekszik – már hallgat. Szereti az Artúrral közös foglalkozásokat, mert kicsit kiszakadnak az iskolából, tanulásból. Ő egyébként nem ebbe a suliba jár, csak a kutyás foglalkozásokon vesz részt. Egy közeli gimibe készült, de kiderült, ott a kerekesszékével nem tudna közlekedni. Most már egyáltalán nem bánja,
hogy a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnáziumba vették fel, amelyikben akadálymentesen közlekedhet. 

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hun utcai felújítás: a lakók már nagyon várják a végét
Hun utcai felújítás: a lakók már nagyon várják a végét
Szeptember közepére fejeződhet be a teljes korszerűsítés.
Hirdetés
Hirdetés
Örmény támadó érkezett a Lokihoz
Örmény támadó érkezett a Lokihoz
Egyelőre kölcsönben van Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Biztosítás: néhány társaság uralhatja a rollerpiacot
Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség.
Hirdetés
Hirdetés