Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?

Amikor 114 éve A. T. Marshall szabadalmaztatta a hűtőgépet, sejtelme sem volt arról, hogy ezzel akár életeket is menthet. Pedig egy egyszerű trükkel csökkenthetjük a rettegett rák kialakulásának esélyét: tároljuk hűtőben a kenyeret, figyelem, még a frisset is! Jogosan merül a fel a kérdés: mi a szöszért tegyük hűvösre a puha, omlós kenyeret? A válasz egyszerű: egészségünk megóvása érdekében. A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér - és minden egyéb pékáru - ugyanis már 24 óra után a penész martalékává válik. Akkor is így van, ha nem látjuk és nem érezzük a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, ami igazán sokkoló, hogy már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is bekerül a kenyérsütéshez használt lisztbe.
A penészgombák egy része komoly betegségek kialakulásához vezethet: a gondot az általuk termelt mérgező anyagok, az úgynevezett mikotoxinok okozzák. A mérgező penész szinte mindenhol és folyamatosan leselkedik ránk. Napjainkig a tudósok közel 300 penészt azonosítottak, ebből kb. 20 veszélyes az emberi szervezetre. Az egyik, legnagyobb károkat okozó, penészgombából származó méreganyag az aflatoxin.
Mi az az aflatoxin?
A penészgombák által termelt rákkeltő gombamérgek közül a leghírhedtebb az aflatoxin és annak különböző fajtái; az egyik leggyakoribb és legerősebb méreg. Szinte bárhol előfordulhat: kenyér- és tésztafélékben, földimogyoróban, diófélékben, szójában, rizsben, kölesben, kukoricában, babban, de aflatoxinnal szennyezett lehet a narancslé, a bor, az ecet, a paprika, sőt a tej is. Sokszor sejtelmünk sincs arról, hogy veszélyes méreggel szennyezett élelmiszert fogyasztunk, éppen ezért, ha már látható jelei is vannak, vagyis penészgyanús, penészes élelmiszer kerül a kezünkbe, annak elfogyasztása bizony az egészséggel való hazardírozás. Ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyesmit, ártunk magunknak, sőt a rák kialakulásának esélyét is növeljük anélkül, hogy azt észrevennénk. Az aflatoxinok súlyos, életveszélyes hatása ugyanis legtöbb esetben csak évekkel később mutatkozik meg.
Alattomos gyilkosok
A penészgombák méreganyagai korunk legalattomosabb gyilkosai. Nem hatnak rögtön és nem okoznak olyan heves mérgezést, mint amilyet például a szalmonella fertőzés. Ehelyett lassan és kitartóan mérgezik a testet. A gombamérgek legtöbb esetben:
- rákkeltők
- károsítják a vesét vagy a májat
- termékenységi zavarokat, vérzést, ödémákat váltanak ki
- gyengítik a szívet
- ideg- és immunrendszeri zavarokat okoznak
Legveszélyesebb fajtái, az aflatoxinok egész egyszerűen megölik a máj bizonyos részeit. Ha nem túl erős a mérgezés, és időben kiderül az aflatoxin jelenléte, akkor a méreggel terhelt máj C-vitaminnal még helyrehozható. Ezért is nagyon fontos az immunrendszer állandó erősítése, karbantartása. Az egészséges életvitel, a sok gyümölcs és zöldség, a magas rosttartalmú élelmiszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása és a félévenkénti méregtelenítés nagyban hozzájárul immunrendszerünk tökéletesítéseshez. Ha azonban védekező rendszerünk nem elég erős és éveken keresztül – tudtunkon kívül – aflatoxinnal mérgezzük szervezetünket, az akár végzetes is lehet. A megelőzés egyik kulcsa azonban mostantól az Ön kezében is ott van: féken tarthatja a gyilkos méreg kialakulását, ha a kenyeret a hűtőbe teszi, hiszen a hűvös környezet lelassítja a penészgomba spóráinak szaporodását, ezáltal az aflatoxinok létrejöttét.
További hasznos tanácsokért látogasson el a honlapunkra! http://Megggyógyulsz.com Egészség központ
Kövessen minket a Facebookon is!
Keressen minket bátran:
+36 20 279 1476
Pulykakakas Üzlet- és Irodaház
Debrecen
Csapó u. 28. 2.em.
(X)











