Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Húsvéti lakoma: csak a magyar sonka kelendő

Cívishír | 2024. 03. 27. | 07:50:27
Vannak, akik próba-sonkalakomát is tartanak, míg mások húsvétkor szeretnek bele a magyar konyha hagyományos húsételébe.
Húsvéti lakoma: csak a magyar sonka kelendő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyáltalán nem vagyunk válogatósak, ha húsvéti disznóságokról van szó. Vesszük az angol szalonnát, a füstölt tarját, a szívsonkát, a kötözött sonkát, de a sláger a hagyományos füstölt sonka – válaszolta a Cívishír érdeklődésére Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető tulajdonosa, aki részletezte is, hogy ők hogyan készítik a húsvéti sonkát. – Csak magyar sertésből, hazai alapanyagokból, a magyar emberek számára megszokott ízvilággal, gyorspác nélkül, a hagyományos módszert alkalmazzuk, és húsvét előtt már hónapokkal elkezdjük a készülődést az ünnepi asztalok ellátására. Válogatjuk a sonkákat, kiformázzuk, és tesszük a pácokra. Most már javában folynak a füstölések. És ebbe a folyamatba, ízesítésbe, pácolásba nem tud betörni semmilyen külföldi irányzat; sem az olasz, sem a spanyol, sem a cseh. Amit viszont figyelembe veszünk, az a mai kor étkezési szokása, hiszen ez valamelyest változott az elmúlt évtizedekben. Ugyanis a nagyon hosszú ideig füstölt húsféleségeket mi már nem készítjük. Többen kicsit kérdőre is vontak bennünket, hogy miért nem sötét színűek, feketék a füstölt áruink, és miért csak teaszínűek? Ha belegondolunk, igazuk lehet, hiszen apáink, de még inkább nagyapáink idejében a húsféleségek hosszú ideig történő eltarthatósága miatt sokáig volt füstön a kolbász, a sonka, így a színe is jóval sötétebb volt. Az ilyen eljárásra az egyik régi mesterem azt mondta, hogy az nem füstölés, hanem kojtolás. Tehát amit füstölni kell, annak csak teaszínűnek kell lenni, hiszen ma már a füstöt csak a kolbász, a sonka aromája miatt alkalmazzuk. A gyártás során olyan technológiát, fűtő- és klímarendszereket használunk, ami után nem kell tartanunk a sonka tönkremenetelétől annak ellenére sem, hogy semmilyen tartósítószert nem alkalmazunk – beszélt sonkakultúránk változásáról a szakember, akit, bár beszélgetésünk elején jelezte, sonka terén nem vagyunk válogatósak, megkérdeztük, mi a legkelendőbb portékájuk húsvéthoz közeledve.

– Egyértelműen a kötözött sonka! – jelentette ki. – A kötözött sonkát, annak minden változatát nagyon szeretik az emberek. Vannak, akik csak egy darabot visznek, mert kevesebbet esznek, míg mások egészben vásárolják, hiszen náluk többen is összejöhetnek az ünnepre. És ami nagyon lényeges: csak a sertéscombból és kötőanyag nélkül készített sonka kelendő, amely már az alakja és a nagysága miatt is mindig egyedi. Lehet ugyan lapockából, diribdarab húsokból is kötözött és füstölt árut készíteni, de húsvétkor a sertéscombból készült a favorit – válaszolt bővebben kérdésünkre.

És persze az árak… 

Papp István úgy fogalmazott, az ár a tavalyi. Egy évvel ezelőtt sem volt olcsóbb a sonka; talán csak néhány fajtáért kell összességében 100-200 forinttal többet fizetni. Jellemző azonban a múlt esztendeihez képest változatlan ár, és ennek is köszönhető, hogy az elmúlt napokban „elképesztő mennyiséget” adtak el belőle. Ezt az is eredményezhette, hogy húsvét előtt divat lett az úgynevezett próbafőzés, a próbakóstolás, amikor a szűkebb családnak már az ünnep előtt egy-két héttel feltálalják a sonkát, aztán jönnek vissza a vásárlók, hogy igen, kérnek még egy olyat, mint amilyet a múlt héten már megvásároltak. Attól azonban nem kell tartani, hogy elfogy a boltokból a sonka vagy a kötözött füstölt áru. Sőt még az ünnep után is lesz, hiszen az elmúlt években tapasztalható, hogy a húsvéti sonkalakoma sikerén felbuzdulva, azt még egyszer – vagy bizonyos időközönként, többször – is szeretnék megismételni.

– CH –

Hirdetés
További híreink
Berekböszörményben nagy az önkormányzati bolt forgalma
Berekböszörményben nagy az önkormányzati bolt forgalma
A településen még mindig jelentős a közmunkában foglalkoztatottak száma.
Rendőrkézen a berekböszörményi sorozatbetörő
Rendőrkézen a berekböszörményi sorozatbetörő
A 25 éves férfit letartóztatták.
Besurranó tolvajok borzolják a kedélyeket Nyíradonyban
Besurranó tolvajok borzolják a kedélyeket Nyíradonyban
Közleményt adott ki az önkormányzat.
Nagyhegyesen kézen fogta a mezőgazdaság az ipart
Nagyhegyesen kézen fogta a mezőgazdaság az ipart
A hajdúháti falu fejlődési stratégiája az ipartelepítés és vidéki élet harmóniája.
Tűz, robbanás – meleg volt a helyzet Görbeházán
Tűz, robbanás – meleg volt a helyzet Görbeházán
A tűz keletkezésekor az épületben ketten tartózkodtak
Átlép a fény Hajdú-Bihar határán
Átlép a fény Hajdú-Bihar határán
A látványosságot Nagyváradra viszik.
Hajdú-Bihar három legnépszerűbb testnevelője
Hajdú-Bihar három legnépszerűbb testnevelője
Összesen közel 215 900 szavazat érkezett a jelöltekre.
Új főteret kap Nyírábrány
Új főteret kap Nyírábrány
Digitális eszközökkel, virágokkal és új utak reményével készül a jövőre a határ menti település.
Pocsaj fejlődése megállítja az elvándorlást
Pocsaj fejlődése megállítja az elvándorlást
A szolgáltatások bővítésétől a közlekedés fejlesztéséig több ponton tervezik a település jövőjét.
Egy évig tartó munka kezdődne Létavértesen
Egy évig tartó munka kezdődne Létavértesen
Korszerűsítene az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Repülő deszkások szórakoztatnak Debrecenben
Repülő deszkások szórakoztatnak Debrecenben
A cívisváros ad otthon a gördeszkások magyar bajnokságának.
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos hadat üzent a „hülye” keresztneveknek
Kósa Lajos hadat üzent a „hülye” keresztneveknek
A debreceni honatya törvénymódosítást nyújtott be.
Lázad a magyar ellenzék és a kormánykritikus sajtó
Lázad a magyar ellenzék és a kormánykritikus sajtó
A debreceni Halász János nyújtotta be a törvényjavaslatot.
Hirdetés
Gazdaság
ATM: a tranzakciós illeték sem hárítható át a lakosságra
Nincs kötöttség abban sem, hogy melyik szolgáltató automatájából kíván valaki pénzt felvenni.
A termálfürdő medencéjének felújítóját keresik
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
A feldolgozóiparban jelentősen visszaesett a termelés
Észak-Alföld: 11,4 százalékos volumenbővülés; Pest régió: 14,6 százalékos visszaesés.
Méhlegelőn gyülekeztek a Sensirion bringásai
A kerékpározás nemcsak gyors és gazdaságos – javítja a közérzeted, csökkenti a stresszt és hozzájárul egy élhetőbb városhoz is.
„Magyarország csoportkörös az autógyártás Bajnokok Ligájában”
Szijjártó Péter üdvözölte, hogy a BMW szeptemberben megkezdi a termelését Debrecenben.
Megreggeliztette a bicikliseket az amerikai multi
A debreceni Emerson I NI a fenntarthatóság mellett.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Technikai átállás a DV Parking Kft-nél
Technikai átállás a DV Parking Kft-nél
Változik az ügyintézés menete.
Könnyítsen a maga és a Föld életén zöld zsákkal!
Könnyítsen a maga és a Föld életén zöld zsákkal!
Az AKSD kéri, ne hagyják veszni ezt a lehetőséget.
Madarak és fák napja – ismerd meg az év fáját!
Madarak és fák napja – ismerd meg az év fáját!
Madarak és fák napja a Zsuzsival: élmény, tudás és természet egy helyen.
Hirdetés