Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha már Debrecen a mi otthonunk… Valaki elvitte az Arany János utcáról a fényt

| 2010. 11. 20. | 10:37:07
Debrecen – Ki vesz meg egy olyan lakást, amiből egy betonfalat lehet nézegetni? És ki szeret olyanban lakni? A Miklós utcai új parkolóház szomszédai annyira nem örülnek a beruházásnak.
Ha már Debrecen a mi otthonunk… Valaki elvitte az Arany János utcáról a fényt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Arany János utca 14. szám alatti társasház lakóinak nem egyszerű az élete: ablakaiktól 8 méterre épült fel a Miklós utcai többszintes parkolóház az Apolló-tömb beruházás keretében. Az építési engedélyt 2008 tavaszán adták ki, amit a ház akkori közös képviselőjén kívül nem kapott meg más.

A bonyolult történetben, a lakókat ért kellemetlenségek között Szőllősi György lakó, jelenlegi közös képviselő kalauzol: – A fellebbezési határidő lejártával a parkolóház épülni kezdett. Az előzetes bontási munkák során a társasház déli homlokzatán található lakások rongálódtak: falak repedtek meg, az előkert burkolata sérült, lépcsők süllyedtek meg. Az alapozás után sokáig talajvízzel telt gödör éktelenkedett a területen - minden bizonnyal a társasház alól elszivárgott víz miatt az épület megsüllyedt.
A lakók jelezték tapasztalataikat a beruházó Épszer-Innobau Kft.-nek, kérve az okozott károk helyreállítását. A beruházó ekkor – még szintén 2008-ban – azt mondta, várják meg az építkezés végét, majd akkor „renoválnak” maguk után. Néhány hónap múltán azonban a lakók újabb megpróbáltatásnak néztek elébe: elkezdődött a parkolóház építése (reggeltől estig, szombaton és vasárnap is). A lakók megkeresték a beruházót, a kivitelezőt (Strabag), valamint az önkormányzatot. A beruházónál nem jártak szerencsével, nem állt velük szóba, a kivitelezővel viszont végül sikerült megegyezni: az építkezés során elszenvedett kellemetlenségekért cserébe a társasház azon hat lakásán, ami az építkezés irányába néz, kicserélik a nyílászárókat hő- és hangszigeteltre, a homlokzatot pedig felújítják.

Ígéret van, ablak nincs

Szép ígéret, ám a megvalósítás nem egyszerű: a kivitelező és a beruházó időközben elszámolási vitába keveredett, így a kivitelező által vállaltak közül csak az ablakok gyártása és átadása történt meg, a homlokzat felújítását pedig ahhoz kötötte a kivitelező, hogy az elszámolási vita rá nézve kedvező módon fejeződjön be. Ez azonban a mai napig zajlik.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a parkolóház építési engedélyét módosították. Ezt már minden lakónak megküldték. A lakók meg is fellebbezték azt, mivel számukra az előnytelen: többek a parkolóház és a társasház közti amúgy is kicsi 8 méteres távolságot tovább csökkentő tűzlétra épül. A fellebbezést a bíróság 2010 májusában elutasította. A beruházó ekkor felszólította a lakókat, álljanak el az építkezés további hátráltatásától, mert ellenkező esetben kb. 7 hónapnyi késedelmi kötbért – euro százezreket - fog peres úton követelni a társasházon. A bíróság végül jóváhagyta a módosítást, így megépült (minden bizonnyal) a tetőszinti parkoló, amit a lakók nem látnak, hiszen jóval a lakásaik felé magasodik az a szint, s megépült a tűzlétra is. (Ez látszik a fotón.)


A fal magasabb, mint a ház

Az ügy önkormányzati szálon is elindult. - Többször kerestük a városvezetést e-mailben, ám egyedül az oktatási(!) ügyekért felelős akkori alpolgármester válaszolt, hogy ő nem illetékes ugyan, de továbbítja a lakók panaszát a megfelelő helyre. A lakók végül kaptak egy főépítészi levelet: lakásaik benapozottsága továbbra is megmarad, hiszen a parkolóház tervezője ezt igazolta a tervekben. Vajon hogyan fog megmaradni a földszinti lakások benapozása, mikor az itt élők elől a napot egy 18 méter magas betonfal takarja el?
2009 májusában a lakók időpontot kértek a polgármester fogadóórájára – 9 hónap múlva kaptak is, amin a polgármester azt ígérete, keresnek megoldást az ügyre: megpróbálnak a lakások helyett önkormányzati lakásokat csereként felajánlani, melyek a lakók saját tulajdonába kerülnek. Azóta sem kaptak visszajelzést róla, hol tart az ügy.

S hogy a társasház problémája a cifrábbnál is cifrább legyen, a lakók kivitelező által ígért, legyártott, átadott ablakokat nem tudják beépíteni, mivel kiderült, hogy a városvezetés 2003-ban a belvárost műemléki területté nyilvánította, s emiatt építésiengedély-köteles a belvárosi épületeken végzett homlokzat felújítása és az ablakcsere. Erről viszont a lakók semmilyen értesítést nem kaptak.
A lakók nem értik, hogyan lehet műemléki területre parkolóházat építeni, pláne ennyire közel a lakásaikhoz, hogyan lehet elfelejtkezni olyan dolgokról az engedélyezés során, mint tűztávolság, vagy minimális hátsókert mélység. A lakók azt sem értik, hogyan lehet az, hogy olyan homlokzaton történő felújítási munkák kapcsán, mely az utcáról egyáltalán nem látszik, városképet nem zavar (hiszen a 18 méter magas parkolóház eltakarja azt) a városvezetés kéri az építési engedélyt, az illetékmentességet elutasítja, nem gyakorol méltányosságot. Ha már Debrecen a mi otthonunk – ahogy a választási szlogen is üzeni – akkor tegyen róla a város vezetése, hogy az ott élők ezt érezzék is – mondja a közös képviselő.
A fent említett esetleges lakáscsere ügyében semmi nem történt, még semmiféle javaslattal nem állt elő sem az önkormányzat, sem a Cívis Ház. Szőllősi György megemlítette azt is, hogy van olyan lakó, aki lakásának mindkét szobája a parkolóházra néz. A szerencsésebbeknek csak az egyik.

Az önkormányzat reakciója

Szó szerint idézzük az önkormányzat válaszát: "A Miklós utcai parkolóház 2008-ban kapott építési engedélyt. Szőllősi György 2009-ben a módosított építési engedélyt bíróságon támadta meg. A bíróság által elrendelt új eljárás keretében a másodfokú hatóság is jóvá hagyta módosított építési engedélyt, s a parkolóház ennek alapján épült meg. Ebben a vonatkozásban az önkormányzatnak intézkedési jogköre már nincs. Jelenleg az épület használatba vételi eljárása van folyamatban."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban nyáriasan meleg idővel búcsúzik a június
Hajdú-Biharban nyáriasan meleg idővel búcsúzik a június
Azonban többfelé kell záporra, zivatarra számítani.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.