Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gumicsizmát húzott a berettyóújfalui gyógyszerésznő

Cívishír | 2024. 02. 06. | 16:02:05
Leánybúcsúkon is népszerűsítené a kovászos kenyér készítését Borsos Gizella.
Gumicsizmát húzott a berettyóújfalui gyógyszerésznő
Borsos Gizella (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Ahhoz képest, hogy húsz évvel ezelőtt milyen állapotban voltam, most fitt vagyok, jól érzem magam. Hamarosan nyugdíjba megyek, de még mindig rengeteget dolgozom – Borsos Gizella szakgyógyszerész jellemezte eképpen jelenlegi állapotát a Cívishírnek, ami, mint az kiderült, nem volt mindig ilyen jó. A Berettyóújfaluban gyógyszertárat vezető és Bihar több falujában is fiókpatikákat működtető egészségügyi szakember annak ellenére, hogy elérhető számára a modern orvostudomány minden eszköze, nem volt elégedett a jó két évtizeddel ezelőtt jelentkezett betegsége gyógyulási ütemével, a kezelés hatékonyságával, ezért, ha nem is alternatív, hanem évszázados hagyománnyal bíró „recepthez” nyúlt. Ugyanakkor hangsúlyozza, a modern orvoslásnak is megvan a helye az egészségünk megőrzésében, a gyógyításban. Nem szabad kihagyni a különböző vizsgálatokat, például a vérvétellel, az ultrahanggal elérhetőeket. Eljár ő is szűrésekre, és ezt ajánlja mindenkinek.

Mint mondta, ha időben észrevesszük a problémát, akkor az orvostudomány tud reagálni rá, onnantól kezdve viszont mindenkinek ajánlja az életmódváltást.

És ezzel meg is érkeztünk Borsos Gizella jóllétének alapjához. Saját sikerén, példáján felbuzdulva ma már, ahol csak teheti, utat mutat az egészséges életmód felé. Hozzátette még, hogy az életmódváltástól nem kell félni, elindulni apró lépésekkel célszerű, mindig csak annyit, amennyi jólesik, amit meg tudunk csinálni. Olvassuk azonban a gyógyszerésznő történetét.

A kenyér került a fókuszba

Körülbelül 20 évvel ezelőtt autoimmun betegséget diagnosztizálták nála, amihez később ízületi problémák is társultak. Idővel rájött, a testi bajait nem tudja megoldani csak fájdalomcsillapítók, gyógyszerek szedésével, azok csupán a tüneteket kezelik. Ekkor indult el más irányba, mert azért „az nem normális, hogy 40-45 évesen az ember megbetegszik, rettentően fáradékony, depressziós, ingerült, nem tudja a munkáját úgy ellátni, a családjával törődni, ahogyan szeretné”. Abban az időben még az internet még nem volt ennyire elterjedt, és nagyon nehezen lehetett az információkat megszerezni, hogy hogyan is induljon el az új úton. Rengeteg szakkönyvet, természetgyógyászati könyvet begyűjtött. Sokat olvasott, tanult, és kikristályosodott benne, hogy a helytelen táplálkozás rengeteg problémánk okozója.

Elindult abba az irányba, hogy a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberektől tanulva ő, mint egészségügyi dolgozó, mit tud tenni saját maga egészségéért.

– Úgy gondoltam, hogy ezt is, mint mindent, az alapoknál kell kezdeni. 2013-ban elkezdtem a szakács, diétás szakács és élelmezésvezető képzést. Innentől kezdve foglalkoztam komolyabban a táplálkozással, a főzéssel, a zöldségek termesztésével. Kiköltöztem Mezősasra, ahol nagyon jó minőségű fekete föld van, gumicsizmát húztam, fóliában és szabadföldön termesztem a zöldségeket, természetesen vegyszermentesen. Az életmódváltásba tehát beletartozik a kertművelés, az, hogy magunknak termesszük a zöldséget, a gyümölcsöt, abból készítsük el magunknak az élelmiszereket. Ezeket nyilván nem mindenki teheti meg. Aki nem, neki azt javaslom, próbáljon magyar terméket vásárolni, mégpedig a piacon. Több szempontból is preferálom a magyar termékeket. Egy, hogy nem génkezeltek, másrészt pedig egészen biztosan nem tartalmaznak egészségre káros gyomirtó szereket. A gazdaságomat lépésről-lépésre alakítottam ki, hozzávettem a szakácsiskolában tanultakat, az alapanyagok válogatását, miből, mit és hogy főzzek, és onnantól kezdve teljesen erre az életmódra fókuszálok. Mindezzel együtt mind több hasznos tudás jött elém az interneten, köztük a legfontosabb, a kenyér. Pontosabban a kenyér és a péksütemények, amelyek nélkülözhetetlenek a napi táplálkozásunkban. Lisztből készülnek, de már nem a régi módon, tehát nem fermentálással, nem kovászolással. Édesanyám szavai most is a fülemben csengenek: meg kell tanulnom kovászos kenyeret sütni, mert sosem lehet tudni, hogy mi történik a világban. 2018-ban kezdtem el a kovászolást, és utána egyszerűen jött a felismerés, hogy az őseink tudása biztosan jó irány, azt kell megtanulnom, továbbadnom. Több száz éves élelmezési technológiáról beszélünk, ami ma is nagyon jól működik. Igaz, a kovászos kenyér elkészítése rettentően nagy fizikai munkát jelent. Az eredmény pedig egy kiváló élelmiszer, amely a fermentálás miatt jellegzetes ízű és egy hét után sem penészedik meg – részletezte Borsos Gizella.

A gyógyszerésznő kitért arra, hogy az emberek már régen is tudták, hogy a kenyér egészséges táplálék. Az okát azonban nem tudhatták. Ma már biokémiai úton is bizonyított, hogy miért egészséges a kovászos kenyér. Mivel a kenyér egy savanyított, mondhatni előemésztett formában kerül a tányérunkra, annak elfogyasztása után nincs puffadás, jó a közérzetünk.

Saját tapasztalatból tudja, nem könnyű kenyeret sütni, ahhoz gyakorlat és megfelelő sütő kell. A mai környezetben is jó, ha kézzel dagasztjuk a kenyértésztát. Abba belekerül a „szeretetünk”, a mikroflóránk. Kell lenni időnek a dagasztásra, ha pedig úgy érezzük, hogy nincs – javasolja –, akkor szervezzük át a napunkat. 10 perc alatt meg tudjuk dagasztani a kenyeret, majd 12-24 órás természetes folyamat, a fermentáció, a kelesztés után süthetjük.

Persze nem mindegy, hogy milyen körülmények között készül a kenyér. Régen azt mondták, kelesztéskor még a kulcslyukat is be kellett tömni, nehogy huzatot kapjon a kenyér. Aztán megfelelő hőmérséklet is kell kelesztéshez. Ezeket otthon mindenki ki tudja tapasztalni. Tudja, főleg a Covid időszakától kezdődően sokan sütnek otthon kenyeret. De nem a kovászosat, hanem az élesztőset. A kovászolás nyilván egy hosszabb folyamat, az élesztő felgyorsítja a kenyér, a sütemény készítését, viszont nem bontja le a lisztben lévő káros anyagokat. Ha valóban egészségeset szeretnénk enni, akkor a kovászolási időt nem lehet megspórolni.

Előadások időseknek, fiataloknak

– Azon dolgozom, hogy az egészségünk, a jó közérzetünk érdekében a kovászolt kenyér kultuszát visszahozzam a hétköznapokba. Ha pedig az emberek megértik, hogy az a kenyér egészséges, akkor azt meg fogják sütni a családjuknak – folytatta saját tapasztalatainak továbbadásával Borsos Gizella. – Szerte a megyében, sőt azon túl is tartok előadásokat.  Két korosztályhoz igyekszem eljutni. Az egyik az idősek. Nemrégiben Bakonszegen, Gyöngyösön és Gyöngyöspatán voltam, és mindenhol azt tapasztaltam, hogy a kovászolt kenyér jellegzetes íze, savanykás illata felhozta a fiatalkori emlékeket, élményeket. Hallgatóimat ösztönzöm arra, hogy próbálják meg a kenyérsütést, és ezt az élményt adják át az unokáiknak. Ezt teszem én is. A két nagyobbik unokámat magam mellé szoktam venni, és sütünk. De nem kenyeret, hanem kovászból készített gofrit, mert azt azonnal meg tudják kóstolni. Fontos, hogy a lisztes dolgokat, ha lehet, helyettesítsük a kovásszal, mert az már egy lebomlott, egészséges tészta. A fiatalok pedig megtanulják a készítését, hozzászoknak, és hiányozni fog nekik az az ízharmónia. A fiatal korosztálynak is meg tudom mutatni, hogy a kenyereknek van egy más ízvilága, amit én tudok, és hogy az egészséges. Lehet, hogy erre a tudásra most még nincs szükségük, de ha eljön az ideje, emlékezni fognak rá, és meg fogják próbálni a kovászos kenyér készítését. Ugyanez vonatkozik a kertművelésre is. Abba is vonjuk be a fiatalokat! Az őseink tudását így tudjuk továbbadni a következő generációknak.

A gyógyszerésznő egy trendet szeretne kialakítani. Mostanában divatosak a leánybúcsúk, amikor különböző feladatokat adnak a leendő asszonynak. Azt szeretné elérni, hogy őt minél több leánybúcsúra hívják megtanítani a leendő asszonyt a kovász, a kovászos kenyér készítésére. És miután férjhez ment a leány, a leánybúcsú résztvevői igenis kérjék számon rajta, hogy megmaradt-e a kovásza. Régen ugyanis szégyen volt, hogyha egy kovász bedöglött, vagy egy lány nem tudott kenyeret sütni.

– Tapasztalatom szerint a kovászos kenyér sütésére, a kertészkedésre az idősek igencsak fogékonyak, a fiataloknak pedig körülbelül tíz százaléka. Ők könnyen elmennek e lehetőségek mellett, azt gondolják, hogy a kenyérkészítés tudása nem fontos. Nagyon örülök, hogyha előadásaimon egy-két fiatal anyuka megjelenik, mert ez azt jelenti, hogy akkor már az ő családjuk egészségesebben él majd, legalábbis ezen a területen – mondta Borsos Gizella szakgyógyszerész.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Pörgős ez a hét Hosszúpályiban: itt a Pályi Piknik!
Pörgős ez a hét Hosszúpályiban: itt a Pályi Piknik!
Egész héten tart a programsorozat, a hétvégén sztárfellépők, sportversenyek és tűzijáték várja a vendégeket.
Extrém magas sótartalmú gyógymedencék a Hungarospánál
Extrém magas sótartalmú gyógymedencék a Hungarospánál
A projekt a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt-nél a Debreceni Egyetem közreműködésével valósult meg.
Kiégett egy autó Derecskénél, az autópályán
Kiégett egy autó Derecskénél, az autópályán
Az 58-as és 59-es kilométerkő között kellett oltani.
Extrém erős UV-B sugárzás vár a hajdú-bihariakra
Extrém erős UV-B sugárzás vár a hajdú-bihariakra
Fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen.
Trágya és gaz ég Tetétlennél
Trágya és gaz ég Tetétlennél
A búzatábla is lángra kapott.
Árokba hajtott egy motoros Balmazújvárosnál
Árokba hajtott egy motoros Balmazújvárosnál
Tűzhöz, balesethez és lehasadt faágakhoz is vonultak a hajdú-bihari tűzoltók.
Gyékényből identitást is fonnak Biharnagybajomban
Gyékényből identitást is fonnak Biharnagybajomban
A falu kézbe vette örökségének megőrzését – élőn akarják tartani a múltat.
Átmeneti lehűlés után ismét hőségriasztás
Átmeneti lehűlés után ismét hőségriasztás
Hajdú-Biharban is nagyon meleg lesz.
Hajdúdorogi betörőbanda a rendőrség célkeresztjében
Hajdúdorogi betörőbanda a rendőrség célkeresztjében
Több vármegyében is aktívak voltak. +Videó
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az erdélyi „vasutas testvér” elverte a DVSC-t
Az erdélyi „vasutas testvér” elverte a DVSC-t
A debreceniek gólképtelennek bizonyultak a kolozsváriak ellen.
Hirdetés
Hirdetés
A Jehova Tanúi ezrével jönnek Debrecenbe
A Jehova Tanúi ezrével jönnek Debrecenbe
Az idei kongresszus iránytűként szolgálhat azok számára, akik reményt keresnek - írták.
Szijjártó Péter: Hagyják élni a magyarokat!
Szijjártó Péter: Hagyják élni a magyarokat!
Az elmúlt napokban mindenki láthatta, hogy Magyarországon a szerelem tényleg szabad – mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Állatvédelem: egymilliárdot oszt szét a kormány
A felhívásra 450 szervezet nyújtott be támogatási kérelmet.
Így fehéríti a gazdaságot július 1-től a NAV
Hatályba lép a foglalkoztatási jogviszonyt tisztázó eljárás.
Extrém magas sótartalmú gyógymedencék a Hungarospánál
A projekt a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt-nél a Debreceni Egyetem közreműködésével valósult meg.
Debreceni piaci körkép: színes, de borsos
Sok pénzt vigyünk magunkkal, ha zöldséget, gyümölcsöt akarunk vásárolni.
A kormány meghosszabbítja a kamatstopot
Az intézkedés mintegy háromszázezer magyar családnak nyújt védelmet.
Szürkevíz Debrecenben: keresik a kivitelezőt
Az ajánlatokat augusztus 14-éig várja az önkormányzat.
Támogatott tartalom
2025 legnagyobb csobbanása a SZUSZ-ban vár rád!
2025 legnagyobb csobbanása a SZUSZ-ban vár rád!
SZUSZ Strand és Játszópark. Nyitás: június 21., szombat.
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
A SolarX szakáruház nem csak eladásról szól.
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Azokra is gondoltak, akiket bánt a savasság.
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Megcáfolták Debrecenben azt a sztereotípiát, hogy a mérnökök introvertáltak lennének.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés