Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gondolatban jól megutaztatták a Derecskei járást

civishir.hu | 2024. 02. 02. | 11:56:41
Debrecentől Berettyóújfaluig, aztán vissza. Utánajártunk, ki és mi állhat a sürgősségi betegellátást érintő döntés, majd annak visszavonása hátterében.
Gondolatban jól megutaztatták a Derecskei járást
Nem mindegy, mennyi idő alatt ér a kórházba a mentőautó (Fotó: Illusztráció: Unplash)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Annyi bizonyos, hogy a Derecskei járás településeiről továbbra is Debrecenbe viszi a mentő a sürgősségi betegellátásban részesülőket. De hogy ez hosszú távon is így marad-e, azt a Cívishírnek névvel vagy név nélkül nyilatkozók egyike sem tudta megmondani.

Heves tiltakozás

Futótűzként terjedt a Derecskei járás polgármesterei között január 31-én a hír, hogy február 1-től a sürgősségi betegellátás – településeik tekintetében – már nem a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusához, hanem a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campusához tartozik, azaz a mentő nem Debrecenbe, hanem Berettyóújfaluba szállítja a betegeket. Tehát Derecske, Esztár, Hajdúbagos, Hosszúpályi, Kismarja, Kokad, Konyár, Létavértes, Mikepércs, Monostorpályi, Pocsaj és Tépe mintegy 31 ezer lakosának kell alkalmazkodni az új rendszerhez.

A Cívishír munkatársa január 31-én délelőtt éppen Kismarján, Farkas István Attila polgármesterrel a falu fejlesztési stratégiájáról érdeklődött, amikor az egészségügyben másnaptól várható változásáról telefonon tájékoztatták a település első emberét. 

– Debrecenbe közvetlen busz- és vonatközlekedésünk van, és ez utóbbi még akkor is jó, ha csak óránként jár, és olyan “gyorsan”, ahogy, de mégsem kell átszállni. Újfaluba sokkal rosszabb a közlekedés. Gondolják el: betegről van szó, beteg hozzátartozóiról, idősekről – hogy tudnak eljutni az újfalui kórházba? – kommentálta a Cívishírnek a telefonon kapott hírt Farkas István Attila, hozzáfűzve, hogy a témában Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere fogja össze a járás polgármestereit, és aláírásgyűjtést is kilátásba helyezett kérésük nyomatékosítása érdekében. Nevezetesen: a sürgősségi betegellátás maradjon úgy, ahogy van, mentővel a betegeket továbbra is Debrecen valamelyik kórházába vigyék.

– Első körben nem aláírást gyűjtünk, hanem a járás polgármestereivel levelet írunk Müller Cecíliának, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének, és ha ez nem éri el a célját, nevezetesen, hogy a mentők továbbra is Debrecenbe vigyék a betegeket, akkor Orbán Viktor miniszterelnöknek írunk, az ő segítségét kérjük – tájékoztatott Menyhárt Károly. Létavértes polgármestere elmondta azt is, hogy városából Berettyóújfalu a mentő számára 46 kilométer távolságra van, míg Debrecen ennek pontosan a fele. Tehát ha a Derecskei járás északi részéről, mondjuk vármegyeszékhelytől 30 kilométerre lévő helységekből Újfaluba viszik a betegeket, akkor időben, távolságban dupla, a mentők kihasználtságában pedig fele annyi, mint ha Debrecenbe vinnék a kezelésre szorulókat. 

Ha ugyanezt a látogatók oldaláról nézzük, akkor Létavértesről – debreceni átszállással – 60-65 kilométer Berettyóújfalu oda-vissza. Hangsúlyozta, minden érv amellett szól, hogy maradjon meg a sürgősségi betegellátás régi rendje.

A járásbeli néhány polgármester megerősítette a Menyhárt Károly által elmondottakat, sőt árnyalták is a képet. Szabó Józseftől, Monostorpályi polgármesterétől megtudtuk, ő konkrétan a Facebookról értesült a sürgősségi betegellátás tervezett változásáról. Vele hivatalosan senki sem közölte, egyeztetés nem történt. Elmondta, ők, polgármesterek, az országgyűlési képviselőket “zaklatják” az ügyben, de úgy tudja, már visszavonták a tervezetet. – Jól is tették – kommentálta. – Egy Debrecen melletti településről miért vinnék a beteget 50 kilométer távolságba, ahová nincs vonat, és busszal is csak átszállással lehet eljutni? Kiderült, nem egyedi dolog az újfalui központosítás: korábban már a rendőrség is meglépte, és Debrecen helyett Berettyóújfaluhoz tartoznak.

Megkérdeztük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu első emberét, hogy valóban vannak-e ilyen törekvései a bihari városnak. A polgármester határozottan kijelentette: ilyen nincs, mi több, sem a politika, sem a közigazgatás oldaláról nem hallott újfalui központosításról, ezzel kapcsolatban nem keresték, és ő maga sem keresett senkit ilyen témában.

Szemben a józan ésszel

– Fogalmam sincs mi áll az újabb intézkedés hátterében, ez minden józan ésszel szembe megy! – vélekedett Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere, majd folytatta: – Most kell ütni a vasat, amíg meleg, tárgyalni, hogy minden maradjon úgy, ahogy eddig volt. Mert ha a nagyon okosok eldöntötték, az ember hiába rúgkapál. Így volt ez a rendőrséggel is. Azt mondták, túlterhelt Debrecen; de kérdem én, akkor miért nem vezényeltek át öt rendőrt Újfaluból Debrecenbe, és miért kellett a Debrecenhez közeli falvakat Berettyóújfaluhoz kapcsolni?

– Visszavonták, hála a Jóistennek! Politikai szándék áll a változás mögött, hiszen Újfalut kell erősíteni. A központosítás azonban nem fog menni. Egyeztetés, megbeszélés előtte? Semmi! Nem divat mostanában – válaszolta kérdésünkre Zara András, Hosszúpályi polgármestere, aki részletezte, hogy polgármester kollégái sem értettek egyet a tervezett változtatással. Kitért rá: egy bennfentes emberük meghallotta a Derecskei járás vezetőinek a problémáját, azonnal lépett az ügyben, és úgy tűnik, megoldódott a gond.

A két „bennfentes”

A Cívishír természetesen megtalálta a „bennfentes embert”, sőt nem is egyet, kettőt! De még mielőtt közreadnánk a történetet, beavatjuk az olvasót a Cívishír és a Debreceni Egyetem között a témában zajlott levelezésbe. Az egyetemtől megkérdeztük, kikkel egyeztettek arról, hogy Debrecenből Berettyóújfaluba kerül(ne) át a Derecskei járás sürgősségi betegellátása, és milyen út vezet(ett) “vissza" Debrecenbe. A válasz hamar megérkezett: 

„Hivatkozva a sürgősségi és a belgyógyászati szakmákra vonatkozó, a Derecskei járást és Hajdúnánás városát érintő betegirányítási renddel összefüggő változtatási tervre, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja tájékoztatja a tisztelt Lakosságot és a Betegeket, hogy szervezési okokra való hivatkozással, az intézkedés 2024. február 1-től nem kerül bevezetésre, előzetes értesítést követően későbbi időpontban valósul meg.”

Tehát január 31-én este már eldőlt, hogy – a Derecskei járás lakóinak igényeit figyelembe véve – az egyetem visszavonta korábbi döntését. És emögött mi áll? Ez ügyben a Derecskei járás nagy részének ügyeit az Országházban képviselő honatyához, Vitányi Istvánhoz fordultunk, aki azt mondta, megállapodott a Debreceni Egyetemmel, hogy az ügyben nem nyilatkozik – még tárgyalnak. 

Valós probléma

A járás – Létavértes és Kokad révén – másik országgyűlési képviselője, Tasó László határozott kijelentéssel kezdte válaszát: – Megoldottam a problémát! Szabó Zoltán klinikai igazgató úgy döntött, hogy a sürgősségi ellátás során a mentőnek a beteget Újfaluba kell szállítani, és nem Debrecenbe. A Derecskei járás lakóinak nagy része emiatt hátrányos helyzetbe kerül, hosszabb a betegút, mivel körülményesebb az eljutás Berettyóújfaluba, mint Debrecenbe. Felhívtam Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt, hogy rendezzük a helyzetet. Ez után Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony megvizsgálta az általam az államtitkárnak is felvetett problémát, és azt valósnak találta. Végül tehát az országos tiszti főorvos intézkedésének köszönhetően január 31-én visszavonta az egyetem a korábbi döntést – részletezte az ügyben tett intézkedéseit Tasó László országgyűlési képviselő.

Az ügyre egy kifejezetten jó rálátással bíró, de névtelenséget kérő szakértőhöz is eljutott a Cívishír. Informátorunk hangsúlyozta, látta azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tiszti főorvos tudomásul vette a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének döntését, a sürgősségi betegellátás átrendezéséről.

– Ma Hajdú-Bihar mindhárom kórháza a Klinikai Központhoz tartozik, tehát egy intézményről van szó: de facto a telephelyeik vannak csak különböző helyeken, de intézményi értelemben egységet alkotnak. A sürgősségi ellátás területi átrendezéséről szóló döntést a biztonság kedvéért elküldték az országos tiszti főorvosnak, aki válaszlevelében tudomásul vette azt. Ezt követően Vitányi István országgyűlési képviselő beszélt a klinikai központ elnökével, és közösen arra jutottak, hogy a klinika első embere a döntés meghozatala előtt néhány szempontot érintően nem volt elég körültekintő

– mondta forrásunk.

Arra, hogy a döntés végleges-e, vagyis a Derecskei járás sürgősségi betegellátásra utaltjait továbbra is Debrecenbe szállítják, vagy tényleg szó lehet a Berettyóújfaluhoz csatolásról, informátorunk nem tudott válaszolni, azt azonban hangsúlyozta, hogy a döntéshozó autonóm módon maga a klinikai központ.

Később valósul meg?

Február elsején délelőtt újabb kérdéssort küldtünk a Debreceni Egyetemre – a döntése háttere felől érdeklődtünk, valamint arról, hogy végleges vagy időleges a korábbi döntés visszavonása. Az egyetem válasza egyértelmű: „A Debreceni Egyetem Klinikai Központ által január 31-én kihirdetett betegirányításirend-módosítás visszavonásának technikai és szervezési oka volt. Amint azt a tegnapi közleményben is jeleztük, az átalakítás előzetes értesítést követően, későbbi időpontban valósul meg.”

Ehhez azonban még a járás polgármestereinek is lesz hozzáfűznivalója, legalábbis ez derült ki a Menyhárt Károly, Létavértes polgármesterével folytatott beszélgetésünkből. A térség településvezetőit képviselő polgármester elmondta, hogy elkezdődött a párbeszéd a Klinikai Központ és közöttük, aminek már van is eredménye: az ő megkérdezésük, véleményük nélkül nem hozhatnak döntést a sürgősségi betegellátás megváltoztatásáról. 

Jobb később, mint soha…

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kiváló debreceni szakember nyert 190 millió forint támogatást
Kiváló debreceni szakember nyert 190 millió forint támogatást
Új kutatócsoport létrehozására kapta a pénzt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.