Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fémkereskedelem: anyósát és feleségét is beszervezte a hajdú-bihari férfi

Cívishír | 2024. 08. 09. | 07:55:55
Az elmúlt napokban többen is lebuktak.
Fémkereskedelem: anyósát és feleségét is beszervezte a hajdú-bihari férfi
Bűncselekmények sorozata derült ki (Fotó: Illusztráció/pikist)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összesen több tonna akkumulátort adtak le jogosulatlanul az elmúlt években azok, akiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei ellenőriztek Hajdú-Bihar vármegyében. A NAV adatbázisa piros jelzést mutatott több magánszemélynél is. Egyikük ellenőrzésekor kiderült, hogy a munkahelyéről, többnyire engedély nélkül hozta el az áramfejlesztőket, amely miatt lopás bűncselekmény gyanúja is felmerült. A 69 éves férfi elmondta: a többi fémhulladékot különféle munkákért cserébe kapta, az elmúlt három évben közel 8,5 tonnát értékesített.

A másik férfi szintén 8,5 tonna fémhulladékkal üzletelt, de ő tovább színezte a történetet. Azt állította, hogy folyamatosan járja a környékbeli erdős utakat és területeket, onnan szedi össze az elhagyott akkumulátorokat. Miután az egyenruhások felhívták a figyelmét a valós nyilatkozattételi kötelezettségre, kiderült, valóban járta a környéket, miközben autójából hangosbemondón keresztül szólította meg a lakosságot a fémhulladékok begyűjtésére, felvásárlására, amelyre vonatkozóan engedéllyel nem rendelkezett.

A pénzügyőrök fémkereskedelmi törvénysértés miatt indítottak eljárást és lopás bűncselekmény miatt feljelentést tettek. Az elkövetők akár több millió forint bírságra is számíthatnak.

Egy család is lebukott

Július utolsó napján egyszerre többen is lebuktak illegális fémkereskedelemmel Hajdú-Bihar vármegyében. A NAV pénzügyőrei egy fémkereskedelmi ellenőrzés során kiderítették, hogy minden szál egy családi vállalkozáshoz vezet. Az egyenruhások az adatbázisok adatai alapján választottak ki olyan magánszemélyeket, akik nagy mennyiségű fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot cseréltek pénzre az elmúlt időszakban. Egyszerre többen is fennakadtak a szűrőn, de kiderült, hogy minden szál egy családhoz vezet.

A járőrök először egy szépkorú asszonyt nyilatkoztattak, aki az elmúlt néhány évben 993 kilogramm akkumulátort és 543 kilogramm egyéb fémhulladékot adott le. A 86 éves nő elmondta, hogy a fémhulladék nem a saját háza táján keletkezett, veje kérésére adta le a saját adataival.

A szálak egy betéti társasághoz vezettek, amelynek beltagja az asszony veje. A vállalkozás legálisan akkumulátorokat értékesíthetett volna, de arra nem volt jogosult, hogy a rossz és selejt áramforrásokat felvásárolja, ezért próbálkoztak a családi trükkel. Kiderült, hogy a férfi feleségét is felhasználta a fortélyhoz, aki jelentősebb mennyiségű – közel 1500 kilogramm akkumulátort és több mint 1000 kilogramm egyéb – fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot adott le az elmúlt három évben. A fémüzlet összességében veszteséggel zárult, az elkövetők akár több millió forint bírságra is számíthatnak, fémkereskedelmi törvénysértésért kell felelniük. 

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter olyan fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül fémkereskedő részére, illetve adható át koncesszori fémkereskedőnek. Az ellenszolgáltatásért (pl. ház körüli munkáért, telekrendezésért stb.) cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül. A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is. 2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai (háztartási fémhulladékok), valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át! 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A szoboszlói teniszező megnyerte a hamburgi tornát
A szoboszlói teniszező megnyerte a hamburgi tornát
Bondár Anna a nem hivatalos élő WTA-világranglistán a 78. helyre jött fel.
Hirdetés
Hirdetés
Negatív rekord: rengeteget késnek az InterCity-k
Negatív rekord: rengeteget késnek az InterCity-k
Idén júliusban a feláras vonatok mindössze 36,38 százaléka volt pontos.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Maradt egy-két lezárás a debreceni felüljárón
A csatornaszemek és az aknafedők bosszankodásra adhatnak okot.
Sörözés a debreceni teraszokon – mondhatják, hogy gyorsan idd meg?
Fokozott ellenőrzések és eltérő nyitvatartási idők a belvárosban.
Kiderült, mennyiért vették meg a debreceni „Napló-székházat”
Önkormányzati cég a vevő, a szerkesztőség már elköltözött.
Több mint százmillióból vásárol vízmonitoring eszközöket Debrecen
A Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER) célja a természeti értékeink megőrzése, a debreceniek jóllétének és biztonságának szolgálata.
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Hirdetés
Hirdetés