Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Energiárak: így spórol Hajdúszoboszló

| 2022. 10. 20. | 20:39:00
Bezár a Kossuth utcai tornaterem és a Bocskai Rendezvényközpont; a hivatalban elrendelik a home office-t.
Energiárak: így spórol Hajdúszoboszló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az energiaárak növekedése a hajdúszoboszlói önkormányzatot is érinti, így költségcsökkentő intézkedéseket hoztak az október 20-i képviselő-testületi ülésen. Czeglédi Gyula Facebook-posztjában kiemelte, elsődleges fontosságot élvezett a bölcsőde, az iskolák, valamint az egészségügyi és szociális ellátások fenntartása.

Mindezek alapján az alábbi intézkedésekről döntöttek:

 • A bölcsőde, óvodák esetében a korábban megszokott, kellemes hőmérsékletet fogják továbbra is biztosítani. Öt óvodában 44 fűtő-hűtő klímát szerelnek fel.
 • A Járóbeteg Ellátó Centrum és a krízisszálló esetében biztosítják a szükséges fedezetet a gáz- és távhődíjra, amellett, hogy a JEC-nek – tekintettel a távhődíj drasztikus növekedésére – új lehetőségként a központi léghűtéses rendszerének felülvizsgálatát el kell végezni, lehetőség esetén az azzal történő fűtést szükséges alkalmazni.
 • A polgármesteri hivatal, a Szociális Szolgáltató Központ munkaszervezésében elrendelték a home office-t és/vagy igazgatási szünetet, valamint a hőmérséklet-szabályozását.
 • A Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény ideiglenesen átköltözik a Szabadtéri Színpad irodahelyiségébe, ahol a hőszivattyús fűtési rendszernek köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el. A Szép Ernő kollégiumban található 1/A szint szálláshely fűtését leállítják.
 • A Városi Sportházban üzemeltetési szünetet rendelnek el december 5. és 2023. február 5. között, azzal, hogy a létesítményt a kiszolgáló helyiségek temperáló fűtése mellett január 9. és február 3. között heti két-két alkalommal „tiszta felkészülésre”, alapozó edzések megtartására igénybe vehetik.
 • Lehetővé teszik, hogy a jégpálya 2022 decemberben és 2023 januárjában üzemelhessen.
 • A Bocskai István Múzeum helyiségeiben a maximális hőmérsékletet csökkentik, a kiállítóterekben nem lehet több 18 Celsius-foknál. A használaton kívüli helyiségekben és használaton kívüli időben, valamint műtárgyraktárban 15 Celsius-fok lehet a maximális hőmérséklet.
 • A város téli díszkivilágításának mértékét csökkentik, úgy hogy ebben az időszakban a hivatal, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Járóbeteg-Ellátó Centrum és a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér, karácsonyfa legyen kivilágítva.
 • Elrendelték a Kossuth utcai tornaterem üzemeltetésének szüneteltetését a december 4. és a 2023. február 5. közötti időszakra, míg az Oláh Gábor utcai irodaházat teljesen lezárják.
 • A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár működését módosították. December 15-ig ig egy hónapban két hetente, három napra bezárják a főépületet (szombat-vasárnap-hétfő). Január 1-től március 1-jéig az intézmény zárva lesz, de a könyvtári szolgáltatást a koronívrus időszakában alkalmazott úgynevezett karanténkönyvtáron keresztül biztosítani fogják. Ugyanerre az időszakra az ifjúsági ház használatát felfüggesztik, leszámítva a Népkonyha szolgáltatását.
 • A Bocskai Rendezvényközpont üzemeltetését szintén szüneteltetik október 24-től 2023. április 30-ig.

A Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Hungarospa Zrt. esetében is takarékossági intézkedéseket vezetnek be. Az uszoda esetében a karbantartási üzemszünet január 1-től február 28-ig tart.

– Az energia-árrobbanás önkormányzatra számított hatása csak ebben az évben mintegy 95 millió forint. A költségcsökkentő intézkedések 2022. évben történő végrehajtása forráselvonás és adóemelés nélkül biztosítható, a jelenlegi támogatási rendszer fenntartásával. A tapasztalatokat folyamatosan nyomon követjük és szükség esetén újabb döntések meghozatalára kerülhet sor – tudatta Czeglédi Gyula, hozzátéve, az energiakötlségek növekedése kihat a víziközmű-szolgáltatásra is. A Debreceni Vízmű Zrt. jelezte, hogy nem tudja a hajdúszoboszlói víziközmű-szolgáltatást gazdaságosan működtetni, és a magas energiaárak miatt 2023-ban 340 millió forintos veszteséggel számol Hajdúszoboszló esetében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Talentum-díj: debreceni kutató munkáját ismerték el
Talentum-díj: debreceni kutató munkáját ismerték el
Matta Csaba a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézetének egyetemi docense.
Hirdetés
Hirdetés
Jobbik: miért vendégmunkások laknak egy szoboszlói hotelben?
Jobbik: miért vendégmunkások laknak egy szoboszlói hotelben?
Fülöp-szigetekről érkezett férfiakat szállásoltak el az ingatlanban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Ezzel a fegyverrel lőtt a komádi gyilkos
Ezzel a fegyverrel lőtt a komádi gyilkos
Az 56 éves férfit letartóztatták.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!