Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elültették a tízezredik fát Debrecenben

civishir.hu | 2024. 04. 30. | 18:39:02
A körülbelül 18 éves kocsányos tölgyet a jövőnek szánják.
Elültették a tízezredik fát Debrecenben
A stadion melletti futókörnél ültették el a tízezredik fát (Fotó: városháza)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Ültessünk 10.000 fát Debrecenben! program részeként a debreceniekkel közösen elültették a tízezredik fát az Aquaticum Mediterrán Élményfürdővel szemközti füves területen, a futókörnél.

Papp László polgármester az eseményen elmondta: 2019 tavaszán indította el a város azt a programot, amelynek köszönhetően ma lehetőség nyílik a tízezredik fát elültetni itt a város egyik legszebb részén, a Nagyerdőn. 2019 tavaszán nagyon-nagyon távolinak tűnt a tízezredik fa elültetése. Öt év elegendő volt hozzá. S örömteli, hogy nemcsak nemcsak az önkormányzat munkatársainak és a város anyagi lehetőségeinek köszönhetően ültettünk el ennyi fát Debrecenben, hanem nagyon sok magánszemély, cég csatlakozott az akcióhoz.

Amint Papp László fogalmazott: „trendivé” vált Debrecenben fát ültetni, legyen szó a város bármely területéről. Debrecen valóban zöldebbé vált az elmúlt öt évben a szó szoros és átvitt értelmében is, faállománya gyarapodott. De gondolkodásban is nagyon sokat léptünk előre, mert jó érzés, amikor a cégek azzal keresik meg a várost, hogy szeretnének bekapcsolódni ebbe a programba.

 A most elültetett fát a jövőnek szánjuk, s remélhetőleg 100-150 vagy akár 200 év múlva is lesz majd lehetőségük az akkori debrecenieknek megemlékezni arról, hogy volt egy időszak a város életében, amikor összefogott – mert hiszen együtt vagyunk Debrecen –, és nagyon sok fát ültettek el polgárai a város különböző pontjain. – Ennek a fának a helyén korábban egy hasonló kocsányos tölgy volt, az kipusztult, és most azért választottuk ezt a helyet, hogy azt az üzenetet fogalmazzuk meg a jövőnek, hogy mindig lehet újrakezdeni, mindig lehet jót tenni, mindig lehet tenni azért, hogy jobb legyen a jövőnk, jobbá tegyük városunk jövőjét – fogalmazott a polgármester. 

A most tízezredikként elültetendő kocsányos tölgy körülbelül 18 éves, és remélhetőleg a következő évtizedek, évszázadok során itt fejlődik majd.. A következő öt évben is azzal a lendülettel, azzal az összefogással és elkötelezettséggel dolgozunk a város zöldítésén, környezetvédelmén, ahogy ezt végeztük az elmúlt években. Nemrég fogadta el a város közgyűlése a Zöld Kódexet ötven olyan intézkedéssel, amelyek arra köteleznek bennünket, hogy ez a város jobb, szerethetőbb, élhetőbb, zöldebb, környezettudatosabb, fenntarthatóbb legyen. 

A tízezredik fa hirdesse ezt az elköteleződést – fogalmazott a polgármester, aki megköszönte az együttműködést mindenkinek, aki szerepet vállalt az utóbbi években a város zöldítésében, így a Future of Debrecen mozgalomnak is, amely 2020-ban, éppen a koronavírus-járvány időszakában, a lehető legnehezebb időszakban indult útjára.

Balázs Ákos alpolgármester szavai szerint ez a nap boldog és örömteli, hiszen  nagyon sokan dolgoztak azért, hogy ide a tízezredik fa elültetéséhez eljussunk. Köszönet illeti a Dekert Kft. munkatársait, akik a munka oroszlánrészét vállalták, a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályának munkatársait, a Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen mozgalom tagjait, a Debreceni Egyetem szakembereit, azokat a civileket, akik részt vettek a faültetési programban. Mindez tehát egy nagy összefogás eredménye.

Az Ültessünk 10.000 fát Debrecenben! program keretében elültetett tízezredik fát, a Nagyerdőt és teremtett környezetünket megáldotta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke és Terdik János, a Hajdúdorogi Főegyházmegye pasztorális helynöke. A Vigyázz a madárra című dalt a Debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos diákja, Szolnoki Anikó, a Fényév távolság című dalt pedig Kránicz Richárd, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművésze adta elő. A fa elültetésében a debreceni tűzoltók is segédkeztek.

Az eseményhez kapcsolódóan egész nap környezet- és természetvédelmi tematikájú programokon vehetett részt több száz óvodás és iskolás gyerek. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vámos Petra búcsúzik Debrecentől. Vajon győzelemmel?
Vámos Petra búcsúzik Debrecentől. Vajon győzelemmel?
Telt ház előtt rendezik meg a DVSC Győr elleni rangadóját a Hódosban.
Hirdetés
Hirdetés
Két debreceni születésű celeb is szerepel az RTL új kalandjátékában
Két debreceni születésű celeb is szerepel az RTL új kalandjátékában
A világ negyedik legnépszerűbb ilyen jellegű műsora.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.