Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy jogász végzettségű exzsaru Álmosd új polgármestere

Cívishír | 2024. 09. 19. | 11:00:21
Baranya Zsolt János tervei között munkahelyteremtés, infrastruktúra-fejlesztés, közösségépítés és a stabilitás megteremtése szerepel.
Egy jogász végzettségű exzsaru Álmosd új polgármestere
Barany Zsolt János Álmosd megválasztott polgármestere (Fotó: Barany Zsolt János-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Március közepén, még a választás kiírása előtt jártam Tóth Sándor polgármesternél, és megkérdeztem tőle, szándékában áll-e indulni a következő választáson, mert én indulok. Igen volt a válasz. Mondtam neki, hogy lemondok az indulási szándékomról, ha jegyzőként alkalmaz. Erre azt válaszolta, neki jó a mostani jegyző, szeretne vele együtt dolgozni továbbra is. Erre felálltam, kezet fogtam vele, és közöltem, találkozunk a választáson. Akartam volna támogatni a polgármestert a további munkájában, de hát a sors, pontosabban a lakosság kérése eltérített ettől. Egyébként kettős érzéseim voltak a kialakult helyzet miatt. Hallottam nehézségekről, problémákról az önkormányzattal kapcsolatban, viszont mindenképp segíteni akartam, ugyanakkor tudom, milyen nagy felelősség és elköteleződés egy település vezetői tisztség betöltése – ekképpen mondta el Baranya Zsolt János, Álmosd megválasztott polgármestere a választáson történő indulása előzményét, hozzátéve, hogy minden bizonnyal az ismertsége, az emberekért való kiállása, példás magánélete és az iskolai végzettségei lehettek benne a helyiek számára szimpatikusak.

A Cívishír kérdésére a geográfus mester-, valamint jogászdiplomával is rendelkező, tősgyökeres álmosdi Baranya Zsolt János hozzáfűzte, hogy a lakosság igényelte a változást, mivel megítélésük szerint a jelenlegi vezetés nincs a helyzet magaslatán, ezért szerettek volna egy másik, fiatalabb, lendületesebb vezetőt Álmosd élére. Őt a helyiek kérték az indulásra azért, hogy a jelenlegi polgármesternek legyen kihívója. A közel 15 évnyi rendőri múlttal rendelkező Baranya Zsolt János egy személyek védelmével foglalkozó biztonsági cégtől „igazol át” Álmosd főállású polgármesterének. Mint mondta, megosztott figyelemmel nem lehet vezetni egy települést – minden tudásával, kapcsolatával, energiájával lakóhelye jelenéért, jövőjéért fog dolgozni.

Mielőtt azonban még a programjáról kérdeztük, vetettünk egy pillantást Álmosd június 9-i helyhatósági választási eredményeire. Tóth Sándor 2018 óta regnáló polgármesternek az ugyancsak független Baranya Zsolt János és Diószegi Mihály volt a kihívója. A voksolás eredménye egyértelmű volt: Baranya Zsolt János kapta a voksok 56,21 százalékát, míg a polgármester 41,08 százalékot; másik kihívójának 2,71 százalékkal kellett beérnie. Az 1600 lakosú Álmosdon igen népszerű az önkormányzati képviselőség, hiszen a hat helyért 25-en versengtek, kettő pártos jelölttől eltekintve mindannyian függetlenként kerültek fel a szavazólapra. Végeredményben öt független és egy Fidesz-KDNP támogatottságú jelölt jutott be a falu önkormányzatának képviselő-testületébe.

– Rövidtávon a falu stabilitásának visszaállítása, hosszútávon pedig a stabilitás megtartása szerepel a programomban. De nézzük részleteiben – vázolta a tervezett tevékenységeit a megválasztott polgármester. 

– Fejleszteni kell az infrastruktúrát, utakat kell építeni és javítani, fenntartható munkahelyeket teremteni. 

Van egy próbaüzemen túl lévő, átadott, de nem termelő tejfeldolgozónk. Ezt be kell indítani, és úgy menedzselni, hogy a helyieknek hosszútávon tudjon munkát adni, a falut és a környéket pedig lássa el jó minőségű termékekkel. Álmosd Érmellék kistáj részét képezi. A kistáj érdekessége, hogy átnyúlik Románia területére – olyan települések találhatóak meg itt, mint Sződemeter, Bihardiószeg. Ezen települések meghatározó szerepet töltenek be Álmosd történetében, ezért fontosnak tartom a jó kapcsolat ápolását, a hagyományok őrzése szempontjából és a későbbi gazdasági kapcsolat kialakítása céljából. 

Nagyon fontos, hogy közösséggé kovácsoljuk Álmosd lakosait. Ebben egyik fontos eszköz a sport. 

Felvettem a kapcsolatot Haja János, a Létavértes SC'97 világbajnoki ezüstérmes dzsúdó edzőjével, aki hamarosan elindítja falunkban ezt a küzdősportot. A civil szervezetekre is lehet támaszkodni. A polgárőrséget, tűzoltóságot fejleszteni kell. Az utóbbiaknál a képzésekbe, eszközbeszerzésekbe, azok karbantartásába jómagam is besegítek. Közel 30 éve kaptunk egy tűzoltókocsit Hollandiából, annak üzemképessebbé tétele is része lesz a munkának, kisebb nagyobb javításokat szüksége eszközölni rajta. És persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy Álmosd a múzeumok faluja, köztük a legismertebb a Kölcsey-ház. Ezeket infrastruktúrálisan továbbfejlesztve, megfelelő reklámokkal még inkább vonzóvá lehet tenni. Elgondolásomban az interaktív múzeumok jelennek meg, úgy, hogy a látogató kicsit belecsöppenne az adott kiállítás miliőjébe. Ezáltal, véleményem szerint, vonzóbbá, izgalmasabbá tehetném a látogatók számára a múzeumokat – fogalmazott Álmosd október 1-jén hivatalába lépő polgármestere, aki a képviselő-testületről elmondta, mind a hat taggal jó kapcsolatban van, találkoztak, a célokról és a munkáról beszélgettek; úgy látja, ellentmondások nélkül együtt tudják fejleszteni Álmosdot. Szebbé, élhetőbbé, vonzóvá tenni a települést úgy, hogy a lakosságát meg tudja tartani, és akár a már az elköltözettek is visszajöjjenek.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
A Simonyin és Józsán már elkezdődött a kivitelezés.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
„Magyar Péter nem az, akinek látszik” – mondta Vogel Evelin.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
Debreceni alapítványok is milliókhoz jutottak az 1 százalékokból
Százmillió felett a három legeredményesebb civil szervezet.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés