Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy feltörekvő debreceni humorista, Király Ernő a stand-up világában

| 2024. 05. 28. | 12:22:08
Szabadulószobából a dumaszínpadra.
Egy feltörekvő debreceni humorista, Király Ernő a stand-up világában
Május 30-án 19 órától a debreceni Sheldon’s-ban áll legközelebb színpadra, ahol egy ingyenes, egyórás stand-up esttel lép fel. (Fotó: Magánarchívum)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogyan a név is mutatja, a stand-up comedy műfaja Amerikából indult, de Magyarországon is megvannak a hagyományai, csak itt egyszerűen kabarénak hívták. A szó szoros értelmében olyan előadást értünk alatta, ahol a humorista kellékek nélkül, csupán egy mikrofonnal a kezében kiáll, s úgy szórakoztatja a közönséget, hogy közben valamilyen szinten őket is bevonja. Valójában nem újkeletű műfaj, ugyanis a vásárokban, a varietékben és a cirkuszokban fellépő viccmesélő figurákra és bohócokra vezethető vissza, majd a 19. század vége felé kezdett kialakulni erősebben az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. A rádió és a televízió megjelenése újabb lökést adott a műfajnak, tömegszórakoztatássá igazán a hetvenes évektől vált. Humoristaként az ötvenes-hatvanas években lett népszerű Woody Allen, a hetvenes években pedig Steve Martin. Az 1980-as években a Saturday Night Live című tévéműsor tette ismertté többek között Robin Williams-et és Eddie Murphy-t. A kilencvenes években gomba módra elszaporodtak a comedy clubok Amerikában, Magyarországra pedig ekkor kezdett a műfaj angol elnevezése és annak egyes sajátosságai beszivárogni.

A magyar kabaré nagy alakja a hetvenes-nyolcvanas években tevékenykedő Hofi Géza, akit sokan ma is példaképnek tekintenek. A kilencvenes években Fábry Sándor épített be műsorába tipikus stand-up elemeket, majd az ő tehetségkutatója nyomán lettek ismertek a műfaj mai alakjai a 2000-es évek elején, mint például Kiss Ádám vagy Bödőcs Tibor. Közülük sokan megvetették lábukat a köztudatban, láthatjuk őket azóta is a tévében, a Showder Klubban és a Comedy Centralon. 2003-ban az első úgynevezett Dumaszínház is megnyílt Budapesten, ami fellépési helyszínt biztosít számukra, valamint önálló estjeiket az ország számos pontjára elviszik. Csak kiállsz és mondod, ennyire egyszerűnek tűnik. Ha valaki valóban tehetséges és poénjaival meg tudja ragadni a közönséget, akkor lassacskán karriert építhet, eljuthat odáig, hogy ebből meg is tud élni. De itt sem lesz egyből híres és jól kereső sztár valakiből, a kezdőknek még melegen ajánlják, hogy ne adják fel addigi állásukat. 

Debrecen is büszkélkedhet néhány befutott humoristával Hadházi László, Orosz Gyuri, Bruti és Elek Péter személyében (a teljesség igénye nélkül). Orosz Gyuri saját közösséget is gyűjtött maga köré, 2012-ben megalapította mai nevén a Stand Up Comedy Humortársulatot. Debrecen „dumaszínpadán” újabb feltörekvő tehetség keresi a helyét: Király Ernő miután angolul már kipróbálta magát, most a magyar stand-up világába lép be. Informatikusként dolgozik, de személyisége ellentmond a kockának és erősen introvertáltnak hitt sztereotípiának. Kezdeti nehézségeiről, inspirációiról, a humor erejéről beszélgettünk vele.

Kicsit komolytalan a kérdés, de egy humoristának fel szabad tenni: mikor tűnt fel először, hogy vicces vagy?
Király Ernő: Már huszonévesen feltűnt, hogy könnyen meg tudtam nevettetni a barátaimat, de a stand-up létem közvetlen előzménye a szabadulószobai játékvezetői tevékenységem. Tíz évig Angliában éltem, ahol az utolsó három évben szabadulószobát működtettem egyedül. A játék elején és közben instrukciókat és esetlegesen segítséget kellett adni a játékosoknak. Ezeket a száraz szabályokat próbáltam egyre szórakoztatóbban előadni, poénokat becsempészni, ami láthatóan tetszett az embereknek. Mondhatom, hogy a játék elején tartott biztonsági prezentáció fél év után kiforrta magát az első ötperces stand-up műsorommá.

Mikor döntötted el, hogy ezt akarod csinálni?
Király Ernő: 2019. január 7-én reggel 9 óra 23 perckor. Ekkor hoztam létre azt az online dokumentumot, amibe elkezdtem írni angolul az első poénokat azzal a határozott céllal, hogy azokat idővel elő is fogom adni. Ez a vágyam húsz éven keresztül nem hagyott nyugodni, végül a szabadulószoba érezhető sikere adta meg számomra a végső lökést. 

Kik a példaképeid, akik inspirálnak, inspiráltak?
Király Ernő: Egyértelműen Hofi Géza, a magyar humor koronázatlan királya. Robin Williams fergeteges improvizációi és Ricky Gervais, az Office sorozat megalkotója is mély nyomokat hagyott bennem. Meg kell említenem még Justin Biebert is, az ő Comedy Central Roast-ján fedeztem fel azt a stílust, amiben a mai napig írok és előadok. Robin Williams egyébként a Schindler listája forgatásán minden péntek este felhívta Spielberget, hogy egy tízperces beszélgetéssel kizökkentse a film témájából adódó általánosan levert lelkiállapotából. Ezt szeretem a legjobban a humorban, bármilyen szomorú is valaki, ha hall egy nagyon jó poént, nem tudja megállni, hogy ne nevessen. A jó humorista egyetlen poénnal képes áthuzalozni az emberek gondolatait, és nincs más lehetőség, nevetni kell, mert erre utasít az agyunk. Ha valami vicces, az áttör minden más érzelmen, akár a legmélyebb gyászon vagy depresszión is.

Melyik irányzat vagy stílus áll hozzád a legközelebb?
Király Ernő: Az egysorosok állnak hozzám közel, de ezekben is kerülöm a politikát és a vallást. Követem a stand-up alapszabályait, és nem használok olyan poénokat, amelyek sértők vagy ízléstelenek lehetnek.

Mikor, mi alapján írod a szövegeidet?
Király Ernő: Imádok improvizálni, társaságban megnevettetni másokat. Ezek a spontán viccek néha a diktafonomon kötnek ki, és később beleszerkesztem őket az anyagomba. Amikor sok inger ér, a semmiből gyakran eszembe jut egy-egy poéncsíra, ami rengeteg átszerkesztés után akár még humoros is lehet, de bárhonnan jöhet inspiráció, egy tudományos cikkből vagy bulvárhírekből ugyanúgy, mint amikor a mesterséges intelligencia valami egyértelműen ostobát válaszol.

Angol stand-uppal kezdted, most pedig áttérsz a magyarra. Mi ennek az oka?
Király Ernő: Angliában angolul kezdtem el írni, hiszen ott terveztem előadni azokat. Amikor a COVID miatt visszaköltöztem Magyarországra, itthon eleinte angolul léptem fel, de annak célközönsége limitált, főképp az egyetemistákra épül. Egyébként az angol nyelv ad egyfajta maszkot, bizonyos mondatokat vagy témákat könnyebben be tudok építeni, mivel nem az az anyanyelvem; egyes mondatok nem is tűnnek olyan erősnek számomra, hiszen nem kötődik hozzá érzelmi töltet; ezeket magyarul nem biztos, hogy megengedném magamnak. A magyar nyelvű előadásokra egyértelműen nagyobb az igény és a kereslet itthon. Több tehetségkutató műsor is van mind a televízióban és a rádióban, mind élőben. Úgy látom, a magyar előadók inkább sztorikkal lépnek fel, az egysoros, rövidebb poénok nem annyira elterjedtek.

Hosszú távon mi kell szerinted a sikerhez?
Király Ernő: A jelenlét, azaz ki kell állni a színpadra, tehetségkutatókon szerepelni, minél többet foglalkozni vele, figyelni a visszajelzésekre, tanulni a hibákból. Sohasem szabad abbahagyni. Az elején nyilván nem leszek tökéletes, de a sok gyakorlás, szereplés segít majd csiszolódni.

A semmiből kitűnni biztosan nem egyszerű. Milyen nehézségekkel nézel szembe így a karriered elején?
Király Ernő: Ismeretlenként nem könnyű fellépési helyet találni, sokszor még választ sem kaptam a terembérléssel kapcsolatos leveleimre. A szervezési feladatok először fejtörést okoztak, videósra és hangmérnökre is szükségem volt, hogy legyen referenciaanyagom. Első lépésként nagyobb közönség elérése a cél, ezért már jelentkeztem is a Stand Up Comedy Humortársulat tehetséggondozójába. A 2024-es verseny időpontját várhatóan néhány hónapon belül kitűzik, amikor lehetőségem lesz több ember előtt is fellépni. Vagy csak nagyon félreértettem azt az e-mailt...

Nagyon tudatosnak tűnsz, mik a további közeli és a távoli céljaid?
Király Ernő: Minél több fellépést szervezni és azokról videókat készíteni. Szeretném építeni a követőtáborom, közben pedig folytatom az anyagok írását. Hosszabb távon nyilván szeretnék tévés fellépésekre is eljutni, akár saját egész estés önálló műsorral, és persze az angol fellépéseket sem szeretném elhanyagolni, kár lenne a sok lefordíthatatlan szóviccért.

Vágysz a hírnévre? 
Király Ernő: Mindenki szeretne figyelmet és főképp azt, hogy az értékei miatt figyeljenek rá. Úgy gondolom, ha valamiben jó vagy, érdemes azzal foglalkozni és azt kiaknázni. Mindenkinek van valamihez tehetsége, ha ezt megtalálod és megmutatod az embereknek, akkor emiatt fognak szeretni és követni. Az elismerés valamilyen szinten foglalkoztat. Plusz a hírnév, a pénz és a csajok (nevet)!

Hol láthatunk legközelebb fellépni?
Király Ernő: Május 30-án 19 órától a debreceni Sheldon’s-ban állok legközelebb színpadra, ahol egy ingyenes, egyórás stand-up esttel lépek fel. 

Krajnik Ildikó

Az esemény részletei itt érhetők el: 
https://www.facebook.com/events/743556561130053

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés