Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy asztalhoz ülne elődjével Tiszagyulaháza új polgármestere

Cívishír | 2024. 09. 18. | 08:15:39
Herbák József 12 évig volt önkormányzati képviselő – most, hogy segítse faluját, társadalmi megbízatású polgármesterként kezdi.
Egy asztalhoz ülne elődjével Tiszagyulaháza új polgármestere
Herbák József, Tiszagyulaháza megválasztott polgármestere (Fotó: Herbák József-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két független és egy Mi Hazánkos polgármester-aspiráns közül 51,69 százalékos eredménnyel a független Herbák Józsefet választották vezetőjüknek a tiszagyulaháziak a június 9-i helyhatósági voksoláson. A második helyen a 2005-ben időközi választáson megválasztott, ugyancsak független, Mikó Zoltán végzett 41,31 százalékkal. A négy képviselő-testületi helyre kilenc induló volt, a listás választáson is Herbák József kapta a legtöbb voksot, így az ötödik helyen végzett jelölt is bekerült a 680 lakosú falut vezető grémiumba.

– Polgáron egy kft-nél dolgozom gyártáselőkészítőként. Szolidan, bérből és fizetésből élő, a politikát folyamatosan figyelemmel kísérő állampolgár vagyok. Közigazgatási tapasztalatom nincs. Önkormányzati képviselő voltam 1998-2010 között. Azért indultam a polgármesterválasztáson, mert tősgyökeres tiszagyulaháziként mindig fontos volt számomra a lakóhelyem fejlődése, népességmegtartó erejének fenntartása. Képviselőként is és majd polgármesterként is fontosnak tartom a lakosság hiteles, korrekt tájékoztatását, döntések előkészítésébe történő bevonását a faluban működő vállalkozásokkal és civil szervezetekkel egyetemben. Szeretném, ha újra jó közösség formálódna a faluban, ami az utóbbi időben megbomlani látszott – beszélt önmagáról és a választáson való indulás okairól Herbák József, Tiszagyulaháza megválasztott polgármestere, hozzátéve, hogy a lakosság körében tapasztalható volt a változtatás igénye, és ez is segített a polgármester-választáson való döntése meghozatalában.

– Ezt a polgármester-választást nem én nyertem meg, hanem a most leköszönő polgármester vesztette el – jelentette ki a megválasztott faluvezető. Ha a lakosság egy része által megfogalmazott kritikákat, javaslatokat komolyabban kezeli, és beépíti döntéseibe, továbbra is polgármester lehetne, hiszen 19 év alatt sok, elismerésre méltó dolgot tett. Például a közmunkaprogram vezetését, amelyben annak indulásakor sokan kételkedtünk. Komoly kampányt nem végeztem, hiszen csak két szórólapot juttattam el saját kezűleg a választókhoz, és akivel csak lehetett, beszélgettem. Ezeken a lapokon szinte csak elvekről, fontossági sorrendekről, néhány, a lakosságot foglalkoztató kérdésről írtam, mégis ez nyerte el a választók többségének tetszését. 

Úgy gondolom, nem kimondottan a személyem, hanem a változtatás igénye győzött 

– fogalmazott Herbák József, aki részletezte programját. Mint mondta, a lakosság pontosabb tájékoztatásának elősegítése érdekében, a kommunikáción mindenképpen változtatni kell. Felelősségteljes szolgálatát társadalmi megbízatású polgármesterként kívánja kezdeni, ezzel is segítve a település költségvetését. Fontos, hogy olyan emberek vegyék körül, akik segítségére tudnak lenni. Bízik a megválasztott képviselőtársaiban és számít segítségükre. A rendet, rendezettséget, tisztaságot szerető embernek tartja magát, ezt szeretné a településképre is kivetíteni. Gondol itt a nemrég részben felújított polgármesteri hivatal környékére, hiszen a rendezetlenséget még Tiba István országgyűlési képviselő is nehezményezte az átadásakor. Fontos a közterületek rendben tartása, valamint a temető területén kialakítani egy általános rendet. Ezekhez összefogásra lesz szükség, annál is inkább, mert mind kevesebb közmunkás áll majd az önkormányzat rendelkezésére, akiknek eddig is sokat köszönhettek. 

A rövidtávú tervek között tehát nem pénzt, hanem akaratot feltételező tevékenységek szerepelnek. 

A lakosság által kedvelt programokat, rendezvényeket továbbviszi, biztosítani szeretné a fiatalok sportolási, szórakozási lehetőségét. Hosszútávon pedig a legfontosabb Tiszagyulaháza megtartó erejének megőrzése, amihez az utak, járdák és jó minőségű ivóvíz megléte mellett jól működő intézmények kellenek. Önkormányzati, jelentősebb összegű bevételek hiányában nagyon fontos a pályázatokon való sikeres részvétel.

– A velem együtt öttagú képviselő-testületben két régi és két új tag van. Mindegyikőnk érdeke, hogy a váltás zökkenőmentesen történjen, a település szinten tartása, bizonyos területeken a fejlődése biztosított legyen. Ennek érdekében már beszéltem mindegyik képviselővel – válaszolta kérdésünkre Herbák József, aki továbbszőtte gondolatait. – Egyelőre nem tudom, milyen állapotban lévő települést veszek át. Hosszú a választás és az átadás közötti idő, és ez problémát okoz. Sajnálatos módon ezidáig nem tudtam felvenni a kapcsolatot a leköszönő polgármesterrel, így csak bízni tudok abban, hogy egy stabil pénzügyi helyzetben lévő települést fogok átvenni október 1-én.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bemutatják a régi Kölcsey központ tervezőjének munkásságát Debrecenben
Bemutatják a régi Kölcsey központ tervezőjének munkásságát Debrecenben
Nagyformátumú, kivételesen tehetséges építész és tanár volt - írják róla.
Hirdetés
Hirdetés
Kiégett egy autó az M35-ösön, Hajdúnánásnál
Kiégett egy autó az M35-ösön, Hajdúnánásnál
A jármű motor- és utastere égett.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés