Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecent azonnal elérte a menekültáradat

| 2024. 10. 19. | 11:44:45
Majd' egymilliárdot használtak fel a menekültek ellátására.
Debrecent azonnal elérte a menekültáradat
A menekültügyi vészhelyzet kezeléséről rendeztek konferenciát Debrecenben (Fotó: DMJV-sajtó)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A menekültügyi vészhelyzet Magyarország területén történő kezelésének támogatásának debreceni vonatkozásairól rendeztek projektzáró konferenciát az UNICEF és debreceni partnerei 2024. október 17-én Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjában.

A projekt alapja az a támogatási szerződés volt, melyet az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az orosz-ukrán háború hatására menekült gyermekek és családok, valamint befogadó közösségeik támogatása érdekében 2022. december 5-én kötött.

Az UNICEF képviselői a harcok kitörését követően néhány hónappal keresték meg a város önkormányzatát annak érdekében, hogy behatóbban megismerhessék Debrecen háborús menekültek kapcsán végzett tevékenységét. Mivel családok menekültek nagyon sok kisgyerekkel, rendkívül nagy szerepe volt a programban a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásoknak, a gyermekek mentális egészsége megőrzésének, és a gyerekeken keresztül a családok támogatásának. Az UNICEF-fel Debrecen városa egy olyan megállapodást írt alá, amely konkrét és jelentős összegű támogatást biztosított a helyben végzett feladatok ellátásához az önkormányzat, valamint több olyan debreceni intézmény, illetve szervezet – így Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja, az EU-Roma Országos Egyesület, a Dorkász Szolgálat, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) – számára, amelyek részt vettek az ukrajnai menekültek ellátásában és a helyi közösségek segítésében.

Széles Diána (Fotó: DMJV-sajtó)

Az eseményen Széles Diána alpolgármester felidézte, hogy Debrecen lényegében már az orosz-ukrán háború 2022. február 24-i kitörésének másnapján részesévé vált annak a menekültáradatnak, mellyel kapcsolatban azonnal megoldandó tennivalói keletkeztek. Ha a város meglévő gondoskodáspolitikai rendszere – benne a Debreceni Karitatív Testülettel – és a hatóságok nem lettek volna ennyire együttműködőek, akkor Debrecen nem tudta volna kezelni ezt a rendkívül embert próbáló helyzetet. Májusban aztán nem várt hivatalos érdeklődés, az együttműködési szándék jelzése és segítség-felajánlás érkezett az UNICEF-től, melynek nyomán végül – a nemzetközi szervezet által megszabott szigorú szabályrendszer betartása mellett – összességében több mint 913 millió forintot tudtak felhasználni a város és az érintett szervezetek a menekültek ellátására, egészségfejlesztésére, a menekült gyermekek oktatására, valamint a debreceni közösségek sokrétű segítésére. 

Pilar Gonzalez Rams (Fotó: DMJV-sajtó)

Amint azt Pilar Gonzalez Rams asszony, az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodájának vezetője elmondta, jelenleg 60 ezer ukrajnai menekült tartózkodik Magyarországon, akik nagyon sok nehézségen mentek keresztül. Az orosz-ukrán háború kitörését követően az UNICEF Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban indított programot a menekültek megsegítésére. A menekülthelyzet debreceni kezelése kapcsán kiemelte a Dorkász Szolgálat szerepét. Először velük vették fel itt a kapcsolatot, s rajtuk keresztül az önkormányzat vezetőivel. Pilar Gonzalez Rams kiemelte, hogy a debreceni együttműködés az egyik leggyümölcsözőbb partnersége a szervezetnek Magyarországon. A debreceniek ugyanis nagyon elkötelezettek a saját közösségük segítése iránt, ami jelentősen megkönnyítette az UNICEF munkáját. Az itteni partnereken keresztül nagyon sok menekült és debreceni családot tudtak elérni gyermekvédelmi, kora gyermekkori fejlesztési, oktatási és egészségügyi programokkal.         

További híreink