Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen segíti a gyermekek iskolakezdését

civishir.hu | 2024. 08. 27. | 13:37:24
Több területen is kérhető támogatás.
Debrecen segíti a gyermekek iskolakezdését
Megfelelő feltételek mellett iskolakezdési támogatás is igényelhető (Fotó: Illusztráció/pikist.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen önkormányzata hosszú évek óta nyújt iskolakezdési támogatást a debreceni családoknak - írja közleményében a polgármesteri hivatal, részben talán arra a nyílt levélre is reagálva, amelyet augusztus 26-án, hétfőn tett közzé a Cívishír.

Debrecen gondoskodó városként az idei évben is segítséget nyújt a szociális támogatási rendszeren keresztül. Az iskolakezdési támogatás 2024-es költségvetési keretösszege 7 millió forint - írják.  

A támogatás iránti kérelem tárgyév július 1-jétől október 31-ig nyújtható be, a szociális osztályon. Az igénylők a támogatásról a város honlapján találhatnak tájékoztatást, illetve a szociális osztály ügyfélszolgálatán (Új Városháza, Kálvin tér 11. szám, 6-os ablak) kérhetnek felvilágosítást és az igényléshez szükséges formanyomtatványt, mely a www.debrecen.hu honlapról is letölthető.

Az iskolakezdési támogatás abban az esetben vehető igénybe, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 78.100 forintot, egyedül élő vagy egyedülálló esetén a 103.500 forintot

- hangsúlyozzák.

Az iskolakezdési támogatáson túl Debrecen önkormányzata egész évben támogatja a debreceni családokat a gyermekek óvodai, iskolai étkeztetése által. A 2023/2024-es tanév kezdetekor 4877 gyermek vette igénybe a támogatást, a 2024/2025-ös tanév kezdetekor az eddig beérkezett kérelmek alapján 3856 gyermek étkezhet ingyenesen. Erre az önkormányzat állami támogatás igénylés alapján 2023-ban 1,664 milliárd forintot fordított, a 2024-es költségvetésből pedig 1,593 milliárd forintot biztosít.

Hozzáteszik: az önkormányzat 10 hónapon keresztül havi 10 ezer forint segítséget nyújt a tehetséges, jól tanuló - tanulmányi átlaga eléri a 4,5-et - és kimagasló eredményeket elérő rászoruló tanulóknak, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladhatja meg a 83.000 forintot.

Kitérnek a közleményben arra is, hogy az önkormányzat 2016-ban alapította meg a Békessy Béla-sportösztöndíjat és a Cívis Talentum ösztöndíjat.

A Békessy Béla-sportösztöndíj célja, hogy elősegítse a nemzetközi sportversenyeken való sikeres szereplést. Annak a debreceni sportszervezetben versenyző, egyéni vagy csapatsportágban résztvevő, amatőr vagy hivatásos, felnőtt vagy a legidősebb utánpótlás korosztályba tartozó sportoló támogatása érdekében adományozható, aki olimpián, paralimpián, világjátékon, világbajnokságon, világkupán vagy Európa-bajnokságon kiemelkedő eredményt ért el.

A Cívis Talentum ösztöndíj célja a nemzetközi versenyeken való sikeres szerepléshez történő hozzájárulás. Az ösztöndíj olyan, Debrecenben tanuló tehetséges középiskolás diáknak adományozható, aki iskolai tanulmányai mellett a humán, reál, idegen nyelvi, művészeti, informatikai területen, illetve szakképzés keretében nemzetközi tanulmányi versenyen vett részt, diáktársai számára is példamutató, kimagasló teljesítményt nyújt.

A 2024-es költségvetésben a Civil, Ifjúsági és Kulturális Alapban összesen 47,6 millió forint, a Cívis Talentum ösztöndíj keretében 4 millió forint, a Békessy Béla-sportösztöndíj keretében 20,6 millió forint, a Bursa Hungarica ösztöndíj céljaira 15 millió forint, diáksport-tevékenység támogatására 7,4 millió forint, a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány támogatására 4 millió forint áll rendelkezésre.

Emellett a Debreceni Karitatív Testület is szokásához híven segíti a rászoruló családokat tanszeradományokkal, amelyek nem jövedelemhatárhoz vannak kötve, hanem azt nézik, hogy hol van szükség a legnagyobb segítségre - zárul a közlemény.

Debreceni lakosok írtak nyílt levelet Papp László polgármesternek
Bárcsak mindenkinek nehéz lenne az iskolatáska, mert akkor van miből megtölteni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jogsértő! Nem lehet Horn Gyuláról sétányt elnevezni
Jogsértő! Nem lehet Horn Gyuláról sétányt elnevezni
A kommunista múltja miatt nem viselheti nevét közterület vagy középület.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb debreceni épületeket vehetnek egyedi védelembe
A helyi építészeti örökség részének tekinthetők.
Újabb kínai testvérei lehetnek Debrecennek
A CATL központjának helyet adó várossal is megállapodás jöhet létre.
Több mint 800 ezren tartoznak a NAV-nak
Emellett mintegy 770 ezer magánszemélynek van túlfizetése.
A Volánbusz BMW-járatokat indít négy településről
A debreceni gyárat hamarosan átadják.
Drágul a takarmány, emelni kell a tojás árát
A kereskedők hasznát tulajdonképpen az állattartók fizetik meg.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés