Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogsértő! Nem lehet Horn Gyuláról sétányt elnevezni

MTI | 2024. 08. 27. | 19:42:21
A kommunista múltja miatt nem viselheti nevét közterület vagy középület.
Jogsértő! Nem lehet Horn Gyuláról sétányt elnevezni
Kádár János és Horn Gyula (Fotó: archív, MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Budapest Főváros Kormányhivatalának adott igazat ítéletében a Fővárosi Törvényszék, amely szerint jogsértő a XIII. kerületi Horn Gyula sétány elnevezése, ezért hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés erről szóló rendelkezését - közölte a kormányhivatal kedden az MTI-vel.

Azt írták, a törvényszék az önkormányzati törvény vonatkozó rendeletére hivatkozva megerősítette, hogy

 "közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett".

A testület azt is megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak be kellett volna szereznie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását, mivel jegyzőkönyvek által is bizonyítottan kétség merült fel a tekintetben, hogy a közterület elnevezése megfelel-e a törvény rendelkezésének - ismertették.

A Fővárosi Önkormányzat a kormányhivatal felhívásával ellentétben nem kérte ki az MTA állásfoglalását, és a 2023. márciusi, a közterület elnevezésének módosítását kérő törvényességi felhívásnak sem tett eleget, Budapest Főváros Kormányhivatala ezért fordult a Fővárosi Törvényszékhez 2023. áprilisában - áll a közleményben.