Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 800 ezren tartoznak a NAV-nak

MTI | 2024. 08. 27. | 09:41:45
Emellett mintegy 770 ezer magánszemélynek van túlfizetése.
Több mint 800 ezren tartoznak a NAV-nak
Érdemes mielőbb rendezni a tartozást (Fotó: Illusztráció/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magánszemély és az egyéni vállalkozó ügyfeleinek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) júniustól folyamatosan küldi az adószámla-értesítőket, ezek alapján több mint 800 ezren tartoznak és mintegy 770 ezer magánszemélynek van túlfizetése – közölte a NAV augusztus 27-én az MTI-vel.

Kiemelték, hogy érdemes mielőbb rendezni a tartozást, valamint intézkedni akkor is, ha az adószámlán túlfizetés van. A tartozás ugyanis folyamatosan nő, a rendezetlen összeghez késedelmi pótlék is járul, a túlfizetést pedig az elévülés után már nem lehet visszaigényelni.  

A közlemény szerint akik elektronikusan tartják a kapcsolatot a NAV-val, azok tárhelyükön, akik papíralapon, azok a postaládájukban kereshetik az adószámla egyenlegéről szóló dokumentumot. Mindenki a küldemény elején találja, hogy kell-e fizetnie, igényelhet-e vissza, illetve 2023-ra keletkezett-e pótléka. Hozzátették, hogy az aktuális egyenleg a NAV Ügyfélportálján, illetve a NAV-Mobil applikációban is megtekinthető az év bármely napján. Egyúttal jelezték, adószámla-értesítőt csak az kap, akinek ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van.

Akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem vagy csak késve teljesítették és emiatt ötezer forintot elérő késedelmi pótlékuk is keletkezett, azok a pótlékról is kapnak tájékoztatást.

A tartozás és túlfizetés a legegyszerűbben és banki költség nélkül az Ügyfélportálon rendezhető. A tartozás megfizetéséhez – bejelentkezés után – az adószámla csempén a bővebb információra kattintva kell lekérdezni az egyenleget és a hátralék rendezése gombbal már indítható is a fizetés. Az összeg emellett rendezhető még banki átutalással (a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelet vagy az adószámot) vagy akár a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával. Ugyanitt kérhető a túlfizetés kiutalása vagy átvezetése is az "Átvezetési és kiutalási kérelem" elnevezésű űrlapon, amely az adószámla lekérdezése után, a túlfizetés rendezése gombbal, külön segédprogram telepítése nélkül, akár mobiltelefonról is elérhető.

Akinek segítségre van szüksége az adószámlája értelmezéséhez, általános kérdésekkel hívhatja a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon. Konkrét ügyek intézéséhez ügyfél-azonosító szám (PIN-kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges. Ügyfél-azonosító szám legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban igényelhető a TEL-nyomtatványon, ennek menetéről szintén elérhető a NAV honlapján egy részletes útmutató – olvasható a NAV közleményében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Egy korábbi Fradi-edző váltja Blagojevicet Debrecenben?
Egy korábbi Fradi-edző váltja Blagojevicet Debrecenben?
Csercseszov után Sztankovics előtt irányította a Ferencvárost.
Hirdetés
Hirdetés
Miskolcon mutatják be a debreceni rendező új filmjét
Miskolcon mutatják be a debreceni rendező új filmjét
A rendezés mellett a forgatókönyvet és a zenét is Hajdu Szabolcs jegyzi.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A Volánbusz BMW-járatokat indít négy településről
A debreceni gyárat hamarosan átadják.
Drágul a takarmány, emelni kell a tojás árát
A kereskedők hasznát tulajdonképpen az állattartók fizetik meg.
KSH: 642 ezer forint a bruttó átlagkereset
A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 442 ezer forint volt júniusban.
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés