Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csodás színekben pompázik a debreceni Botanikus Kert

| 2018. 06. 15. | 14:48:00
Sok növényfaj virága nyílik nyár elején a Debreceni Egyetem botanikai gyűjteményében.
Csodás színekben pompázik a debreceni Botanikus Kert
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A színpompás növények a rovarok és a madarak számára is hívogatóak, így a látvány mellett többféle énekes hangjában gyönyörködhetnek az arborétum látogatói.
Májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, s különösen igaz ez a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjére, melynek a Dél-nyugati Nyírség homokalapkőzetén létrejött alacsony humusztartalmú, agyagmentes, könnyen vizet veszítő talaján minden milliméter csapadéknak örülnek a virágok az aszályos tavaszt követően.

– A száraz március, április és május eleje után az elmúlt hetek esős napjai sokat javítottak a növénygyűjtemény állapotán. Kinyíltak a baracklevelű harangvirágok, a legkésőbb virágzó lenek egyikeként a sárga len, és virít a fészkesek többsége. Utóbbiakról tudni kell, hogy természetvédelmi szempontból rendkívül fontosak, mivel jelentős táplálékforrást jelentenek a rovarvilágnak – sorolja Papp László, a Botanikus Kert igazgatója.

Elmondta, hogy a növényeket látogatók között van hazánk és egyben Európa legnagyobb darazsa, a védett óriás-tőrösdarázs, illetve a zöldes gyöngyházlepke is.

Talán kevesen gondolnák, de igen látványos az ökörfarkkóró is, mely inkább csak termete miatt juttathatja eszünkbe a kóró elnevezést. A védett bársonyos kakukkszegfű az egyik legszebb az itthon megtalálható szegfűfélék közül, míg a szintén védett struccpáfrány - a hegyvidéki páfrányok csoportjának legnagyobb tagja - kellően párás, nedves környezetben élő példányai külön spóratartó levelet növesztenek.

Ugyan a holdviola már elvirágzott, viszont látványos, ovális alakú becőketerméseivel most is felhívja a figyelmet magára. Nemcsak az emberi tekintetet, a rovarokat is vonzza az erdélyi bennszülött növény, a gyászoló imola, amely mélybíbor virágzatáról kapta nevét.

Nevével ellentétben már nyár elején virágba borul a havasi őszi rózsa, és acélos színével különleges látványt nyújt a kékes ördögszekér is.

– Virágzik a természetvédelem oltalma alatt álló, pompás Teleki-virág is, amely a magyar botanika egyik ikonikus növénye. A magashegységek patakpartjai mentén akár 2 méter magasra is megnövő fészkes a Teleki-téka alapítójáról, gróf Teleki Sámuel tudós erdélyi kancellárról kapta a nevét, aki a természettudományokat, így a botanikát is támogatta – tette hozzá Papp László.

A botanikus kert igazgatója megjegyezte, hogy a széles spektrumú növényzet, a nagy fajszámú flóra a kert állatvilágára is jó hatással van, a madaraknál 30 százalékkal nagyobb a biodiverzitás, mint a Nagyerdő más területein. A pintyek, verebek, rigók, fülemülék, poszáták, légykapók, cinegék, harkályok mellett a tündérrózsának is helyet adó tó partján például örvösgalambpár fészkel. A legnagyobb európai galambféle csak az elmúlt évtizedekben kezdett a nagyvárosok környékén is, azok parkjaiban szaporodóként feltűnni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Segíteni indult, belefulladt a Balatonba
Segíteni indult, belefulladt a Balatonba
Megvan a szezon első áldozata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.