Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Civil Fórum Debrecen: ez a közmeghallgatás a demokrácia szégyene

Cívishír | 2024. 03. 04. | 12:39:29
Az egyesület szerint a városvezetés, a hatóság és a CATL sem akar a debreceniekkel találkozni.
Civil Fórum Debrecen: ez a közmeghallgatás a demokrácia szégyene
Badár Gyöngyi elnökségi tag, Gondola Zsolt Zoárd elnök és Fülep Olivér elnökségi tag (b-j.) (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetményt tett közzé a Város „Új felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentéséről„ a CATL katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás folytatása érdekében, már az új jogszabály szerint, amely alapján személyes közmeghallgatást nem szükséges tartani. A Civil Fórum Debrecen Egyesület álláspontja szerint sajnálatos, hogy sem a város vezetése, sem a hatóság, sem a CATL nem akar találkozni a debreceniekkel, holott a hagyomány közmeghallgatást nem tiltja semmi – hangzott el az egyesület március 4-i sajtótájékoztatóján.

Gondola Zsolt Zoárd, az egyesület elnöke úgy fogalmazott: ez a közmeghallgatás a demokrácia szégyene.

Hozzátette, korábban a CATL európai operációért felelős vezetője azt mondta, készen állnak arra, hogy minden információt megosszanak a beruházásról egy konstruktív párbeszéd érdekében, azaz támogatják az újabb közmeghallgatást. A Civil Fórum szerint ezzel szemben az látható, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt elkerüljék. Ez a lépés a cég hitelességét kérdőjelezi meg – hangsúlyozta Gondola Zsolt Zoárd. Kiemelte, felajánlották a kínai vállalatnak, hogy megszervezik a közmeghallgatást, de érdemi választ nem kaptam erre vonatkozóan.

Tíz kérdés

Az egyesület átnézte az üzem biztonsági jelentését, és a március 3-i „közmeghallgatásra" összeállítottak tíz kérdést, melyet az ügyfélkapun keresztül eljuttattak az illetékesekhez. Ezek közül négyet emeltek ki:

  • Továbbra is fenntartja azt a városvezetés, hogy Debrecenben nem létesülhet olyan gyár amely a környezetet szennyezi, veszélyezteti a lakosság egészségét? A biztonsági jelentés szerint a CATL-gyár felső küszöbérték veszélyes üzem. A 232 oldalas dokumentumban 300-szor szerepel a „veszélyes" szó, 43-szor a „mérgező" és 68-szor a „toxikus". A gyárban használt anyagok egy része mérgező belélegezve, más része tűzveszélyes. A mérgező anyagok egy feltételezett tűzeset során kijuthatnak a levegőbe. Amennyiben ez olyan mértékű, akkor hogyan és mikor
    történik a lakosság és a hatóság értesítése? A dokumentumban csak a dolgozók és a vezetőség értesítése szerepel. Jelzik a hatóságnak, hogy mérgező anyag került a levegőbe, vagy megvárják, amíg a város által üzemeltetett monitoring rendszer jelez? Van-e tervben a lakosság vegyvédelmi eszközökkel való felszerelésére? Ha szükséges evakuálni, ennek mi a menete?
  • Lesz-e olyan védelmi rendszer kiépítve, mint például a gödi Samsung SDI gyárában, amely valós időben méri a veszélyes anyagok koncentrációját a levegőben és szükség esetén riasztja az érintetteket, amennyiben a lakosság veszélybe kerülne, akkor a katasztrófavédelem élőszóban adna utasítást a szükséges óvintézkedésekre (MoLaRi rendszer)? Biztonsági jelentés kivonat 9. oldal: „Az elvégzett veszélyforrás elemzés alapján megállapítható, hogy CATL tervezett debreceni gyárában elsősorban tűzzel kapcsolatosan alakulhatnak ki súlyos baleseti esemény sorok." Biztonsági jelentés 83. old: „A létesítmény tűzjelző rendszerének tervei kidolgozás alatt állnak. „ de vajon mikorra lesz kész?
  • Egy év elteltével még mindig nem derült ki, hogy a szürkevíz technológia megvalósítható-e? A szürkevíz felhasználás műszaki megvalósíthatósága tekintetében határozatban került kijelölésre, hogy az energiaügyekért felelős miniszter vizsgálja meg e cél elérésének módját, feltételeit és forrásigényét, a vizsgálat határidejeként 2023. február 28-át jelölték meg. Az említett célok eléréséhez szükséges kormányzati intézkedésekre és forrás biztosítására történő javaslattétel határideje pedig 2023. március 31. volt. Mit lehet tudni a vizsgálat eredményéről, illetve a javaslattételről? Mennyi a gyár vízigénye? Az előző biztonsági jelentésben több adat is megjelent, most nem jelzik mennyi vízre van szükség.
  • Biztonsági jelentés 33. old: „Az ECOPRO GLOBAL HUNGARY Zrt. katódanyag gyártó üzem. A katódanyag gyártásához különféle, a 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó veszélyes anyag felhasználása szükséges, emiatt az ECOPRO GLOBAL HUNGARY Zrt. debreceni üzeme felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek minősül." Az Ecopro 735 méterre van a gyártól. Tűz esetén a mérgező anyag terjedése 770 méter, a biztonsági jelentés szerint „megáll a kerítésnél”. Amikor két ilyen veszélyes üzem épül egymás közelében az összetett hatásokat nem kellene vizsgálni? Különös tekintettel a katasztrófahelyzetekre.

Az egyesület közlése szerint a további kérdéseiket és az azokra kapott válaszaikat Facebook-oldalukon teszik közzé. Gondola Zsolt Zoárd a Cívishír kérdésére elmondta, a hétfő délutánra szervezett tiltakozáson nem vesznek részt, meglátásuk szerint ugyanis jelen esetben a szakmai rész hangsúlyosabb, mint a magamutogatás. Ők szakértők bevonásával tanulmányozták a jelentést, abból felkészültek, így szakmai választ várnak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bocskaikertben fotóztak egy 70 éves keringési idejű üstököst
Bocskaikertben fotóztak egy 70 éves keringési idejű üstököst
Az üstökös szabad szemmel nem látható, de kis teleszkópokkal, binokulárral megfigyelhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.