Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az igazi debreceni páros nyomában

| 2014. 10. 06. | 14:15:42
Az ember, aki megszökött az orosz fogságból, elárulta nekünk a békebeli idők receptjét!
Az igazi debreceni páros nyomában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erdei Lajos Debrecen ikonja. A város legidősebb vérbeli hentese. A harmincas években tanulta a mesterséget! Hírmondója a régi szép időknek, amikor még Debrecenben több mint 130 hentes működött, s amikor még Amerikában is volt kereslet a híres debreceni húskészítmények iránt.

– Doktor Szabó Mihály már 1936-ban szállított a tengerentúlra debreceni paprikás szalámit és pároskolbászt – lendül bele a hetven évvel ezelőtti történetbe a 93 esztendős Erdei Lajos, akit a jó debreceni párosnak a titkáért kerestem fel a Darabos utcai házában. – A debreceni húskészítményeknek a híre már akkor messzire eljutott – folytatja Lajos bácsi –, mert akkoriban mangalica sertések ezreit dolgozták fel a városban, és a hentes szakma tündökölt. Ma legfeljebb kolbászt töltenek a hentesek, semmi mást. Ma már csak húsboltok vannak a városban, kereskedők, viszonteladók. A régi világban a debreceni páros mennyei volt!

Ma a debreceni párosban vagy diónyi mócsingok vannak, vagy pedig olyan, mint a fűrészpor – provokálom az öregurat, aki egyébként legalább húsz évet letagadhatna, testben és szellemben egyaránt fitt, úgy pörögnek a fejében a fél évszázaddal ezelőtti nevek, címek, dátumok és receptek, hogy még egy fiatalnak sem működik úgy a memóriája.

– A debreceni páros annyira egyszerű, hogy ha az ember beleteszi, ami bele való, akkor nem lehet elrontani – válaszol. – Manapság valóban ritka jót találni, mert nem úgy és nem abból készítik, amiből kell. A Picknek talán még ehető a debreceni párosa, de ez sem az igazi. Finoman szólva sem az a minőség, mint amit a Finom falatok boltjában mi állítottunk elő a Piac utcán, köszönhetően Végh Lászlónak, a megyei vendéglátóipari vállalat akkor igazgatójának, Isten nyugosztalja!

Finom falatok, Végh László? Megérte kíváncsiskodni, érdekes történetet hallok!

– Miután a második húsboltomat is államosították, nem szolgáltattam be a sonkavágó gépet és mérlegeket a szocialista kereskedelem javára, a párt emberei közül többen megorroltak rám. A nyilasból lett kommunista, Balázs elvtárs ott ütött-vágott, ahol tudott. Voltam krumpliárus, mértem rizset, volt olyan nap, hogy tíz boltba helyeztek ide-oda. Balázs elvtárs azt mondta, örüljek, mert a bányában lenne a helyem. Amikor megaláztatások sorát szenvedtem el és már kilátástalannak tűnt a helyzetem, Végh László nyújtott mentőövet. Felajánlotta a Finom Falatok boltjának vezetését. Harmincöt emberrel dolgoztunk! Olyan forgalmat bonyolítottunk le, hogy míg a városban a hentesek 1000-1200 forint fizetést kaptak, addig az én embereim 5-6 ezret vittek haza! Ez akkoriban horribilis összegnek számított. Úgy dolgoztak a srácok, hogy sokszor nekem kellett visszafognom őket, és kérnem, hogy igyunk meg egy sört vagy egy fröccsöt. Hát nem vagyok én hajcsár! A Miklós és a Piac utca sarkán volt a bolt, hátul, az udvarban töltöttük a kolbászt, a szalámit, főztük a pacalpörköltet, a disznófejet. Még Svédországból is jöttek hozzánk fütölt szalonnáért, kolbászért, libamájért és libacombért! A Finom falatok boltjának udvarán természetesen saját füstölőnk volt.

Miközben nagyokat nyelek, kérem Lajos bácsit, ne csigázzon tovább, árulja már el végre, milyen volt az a legendás debreceni páros!

Még előtte azonban kitárgyaljuk a háborút – mert "véletlenül" szóba jött –, a keleti frontot, és megtudom, hogy Erdei Lajos honvéd a 11. magyar gyalogezredből 1945 nyarán többedmagával leugrott az orosz fogságba tartó vonatról, és hosszú, viszontagságos úton ért haza Debrecenbe, miközben belülről kis híján felőrölte a tudat, hogy ha lebukik, azonnal agyonlövik.

– Szóval a jó debreceni páros – térünk vissza egy éles váltással a gasztronómiához – hetven százalékban vegyes disznóhúsból, lehetőleg mangalicából, harminc százalékban pedig marhahúsból készül. Ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és fokhagymával fűszerezzük. A régi hentesek nem méregették a fűszert, hanem érzésből szórták! Fontos, hogy a debreceni páros egy enyhe füstölést igényel. Hangsúlyozom: enyhét!

Értem, nem kormosra! Éppen kérdezném, hogy miért kell marha a debreceni párosba, hiszen az nem szerb csevapcsicsa vagy román miccs, de Lajos bácsi megelőz. Ez 93 év rutinja.

– Látom, hogy töri a fejét! A marha rendkívül fontos alapanyaga a jó debreceni párosnak, azért kell bele, hogy felfogja a sertészsírt, azaz a kolbászban maradjon meg a sertéshús íze és aromája. A marhát pépesre kell darálni, úgy érjük el a legjobb hatást. Sok debreceni páros azért olyan, mint a fűrészpor, mert a többszöri főzéssel kiolvad belőle a zsír, egyszerűen kiszikkad, elveszti az ízvilágát. Vagy nincs benne marhapép, és nincs, ami felfogja a finom szaftot.

Összefut a nyál a szánkban, és azon tűnődünk, hogy ki készítse el a hungarikum debreceni párost.

– Ha hatvanéves lennék, jelentkeznék! – mondja lemondóan, könnybe lábadt szemmel, beletörődött tekintetében azonban könnyű kiolvasni a szakmája iránti elhivatottságát, rajongását.

Az érzelmi rövidzárlat után eszébe jut egy fontos adalék a debreceni páros receptjéhez, és ismét felragyog.

– Azt sem mindegy, hogy mibe töltjük! Fiatal koromban megtanultam a régi, híres hentesektől, hogy a debreceni párost csak friss disznóbélbe lehet tölteni, mert azt füstölés után szinte észre sem lehet venni. A sós bél nehezebben fő meg és mellékíze van! Ilyen praktikákat lestem el a nagy mesterektől. Mindig tanulni akartam, izgága voltam, a háború előtt nem csak Debrecenben, hanem Budapestre és Nagyváradra is elmentem, hogy tudást és tapasztalatot szívjak magamba. Szóval megcsinálnám én boldogan azt a kolbászt, csak lennék hatvanéves! Vagy inkább ötven!

Kikísér a kapuig, miközben látom rajta, hogy gondolatai elkalandoznak. Vajon hol járhat? Arra tippelek, hogy egy békebeli debreceni húsfeldolgozónál.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
További híreink
Ráncfelvarrás, pedig épp csak nagykorú
Ráncfelvarrás, pedig épp csak nagykorú
Így is ösztönzi az EU a régiók együttműködését.
Belvárosi ingatlanokon adna túl Debrecen
Belvárosi ingatlanokon adna túl Debrecen
Beépítésre váró telkekről van szó.
Súlyos baleset Debrecenben: öt sérült!
Súlyos baleset Debrecenben: öt sérült!
Mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.
Jegyárak: Budapest most éri utol Debrecent
Jegyárak: Budapest most éri utol Debrecent
Drágul a BKK-jegyek ára. Annyi lesz, mint Debrecenben.
Visszavonhatják a debreceni momentumos bizottsági tagságát
Visszavonhatják a debreceni momentumos bizottsági tagságát
Nem fér bele ennyi hiányzás a polgármester indoklása alapján.
Ünnepi megemlékezés Debrecenben – a nemzeti összetartozás jegyében
Ünnepi megemlékezés Debrecenben – a nemzeti összetartozás jegyében
A trianoni békediktátum 105. évfordulójára emlékeznek a cívisvárosban.
Hoteleket szeretnének a Dósa nádor térre
Hoteleket szeretnének a Dósa nádor térre
Kétségbeejtően sok víz szivárog el a debreceni vízhálózatból, igaz, literenként 25 fillér a víz lakossági ára.
Új gépjárművet kapnak a debreceni tűzoltók
Új gépjárművet kapnak a debreceni tűzoltók
Ezzel akár 42 méter magasból is menthetnek.
Üzletkötés közben csaptak le a debreceni dílerre
Üzletkötés közben csaptak le a debreceni dílerre
Egy lakótelepen fogták el a férfit.
Újabb kiváló kutatóhelyek a Debreceni Egyetemen
Újabb kiváló kutatóhelyek a Debreceni Egyetemen
A minősítés öt évig érvényes.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ráncfelvarrás, pedig épp csak nagykorú
Ráncfelvarrás, pedig épp csak nagykorú
Így is ösztönzi az EU a régiók együttműködését.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Belvárosi ingatlanokon adna túl Debrecen
Beépítésre váró telkekről van szó.
Bruttó 2000 forint körül kereshetnek a diákok
Az idei nyári szezonban is a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás számít a diákmunka legnépszerűbb területének.
Jól járhatnak a fiatal gazdák Hajdú-Biharban
A nyertes pályázók 14,6 millió forint összegű átalány támogatást kapnak.
Lendületben a hazai turizmus
A szálláshelyeket több mint 1,4 millió vendég választotta áprilisban.
Elhúzódik az idei szamócaszüret
A piacokon csökken a kínálat, így a május elejei árak tartják magukat.
Minimálbér-emelés: a számháború idő előtti
A Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan nyomon követi a munkaerőpiaci helyzet alakulását.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Programkavalkáddal készül a nyárra Hajdúszoboszló
Programkavalkáddal készül a nyárra Hajdúszoboszló
Kultúra, szórakozás, fesztiválok – Hajdúszoboszló a nyár minden napjára kínál élményeket.
Kerti rendszerezés mesterfokon
Kerti rendszerezés mesterfokon
Így teremts rendet egy nap alatt.
Ablakszigetelés házilag
Ablakszigetelés házilag
Mikor csinálhatod meg magad is, és mikor érdemes szakembert hívni?
Ezer debreceni diák ismerkedett a STEM-területekkel
Ezer debreceni diák ismerkedett a STEM-területekkel
Ingyenes rendezvény az Emerson | NI jóvoltából.
Hirdetés