Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig van változás az új vasúti menetrendben

civishir.hu | 2023. 12. 09. | 09:11:28
2024. december 14-ig marad érvényben, de év közben többször lesz módosítás.
Alig van változás az új vasúti menetrendben
Egy évig marad érvényben az új menetrend (Fotó: Facebook/MÁV-START Zrt.)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

December 10-én nulla órától új menetrend szerint közlekednek a vonatok Hajdú-Biharban is. A változásokról a Cívishír megkérdezte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát. Tájékoztatásából kiderült, a változás megyénkben lényegében két vasútvonalat érint érdemben. A 101-es Püspökladány és Biharkeresztes közötti vonalon befejeződött a villamosítás, megindulhatott a villamosvontatás, a vonatok újra 100 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek. Ezért ott egy kiszámíthatóbb, ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő, javulnak a csatlakozások, egyenletesebb utazási kínálat valósul meg. 

A másik változás is érinti ezt a vasútvonalat, ugyanis a román államvasút elkezdi egy új, gyorsabb vasúti pálya építését a Királyhágón keresztül Kolozsvárra. Emiatt az Észak-Erdélybe közlekedő távolsági nemzetközi vonatok Biharkeresztes helyett a Püspökladány-Debrecen-Nyírábrány vasútvonalon (100-as és 105-ös számú vonalon) keresztül közlekednek. A legnagyobb forgalmat levezető 100-as Budapest Nyugati Pályaudvar-Záhony vasútvonal hajdú-bihari szakaszán a jól bevált óránkénti InterRégió és Inetrcity vonatok menetrendjét megtartotta a MÁV. Annyi a változás, hogy a Nyugatiból 19:25-kor minden nap új Cívis InterRégió indul Debrecenbe. A megállási rendje azonos a többi Cívis InterRégió vonatéval.

A december 10-én életbelépő vasúti menetrend 2024. december 14-ig marad érvényben. A menetrend érvényességi idején belül az utasok számára kedvezőbb, rugalmasabb utazás biztosítása érdekében 2024.ben tervezetten három alkalommal, áprilisban, júniusban a turisztikai szezon kezdetekor, majd azt követően szeptemberben lesz évközi menetrendi módosítás – tájékoztatott a MÁV.

Megkérdeztük azt, is, hogy a 100-as vasútvonal Kisújszállás ás Debrecen közötti szakaszán a 160-as utazási sebességgel kalkuláltak-e már a menetrend összeállításakor. 

Kérdésünket az alapozta meg, hogy a közlekedési minisztérium a Cívishír kérdésére a napokban küldött tájékoztatójában az szerepelt, hogy az említett vasúti szakaszon 2024-ben befejeződik a nagyobb sebességet lehetővé tevő biztosítóberendezések szerelése, minekután az arra alkalmas vasúti szerelvények (InterRégiós Flirt-ök, Siemens vontatta InterCityk) már haladhatnak 160-nal a sínpályán. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága újfent részletezte a megemelt sebesség technikai hátterének még meglévő hiányosságát, annak pótlásának módjat, a társaság viszont már 2025-re tette a technikai háttér megteremtésének időpontját. Válaszában hangsúlyozta: a biztosítóberendezések nemcsak a személyszállítást, hanem az árufuvarozásban is gyorsabb haladást és ezzel együtt nagyobb biztonságot jelentenek. 

Mindezt azonban megelőzi egy tesztidőszak. Ebben a szolgálati menetrendben növelik meg a járatok sebességét, ami azt jelenti, hogy a nagyobb sebesség a késés esetén használható egyrészt a nagyobb pontosság, másrészt a menetrend mielőbbi helyreállítása érdekében. A tesztidőszak eredményeit majd elemzik a szakértők, azt követően pedig azokon a vonalakon, ahol az utasok számára és a menetidőre is pozitív hozadéka van, ott a helyközi személyszállítási közszolgáltatás megrendelője felé menetrend-módosítással fog élni a MÁV-START.

Megkérdezték az utasok véleményét is

Az évenkénti menetrend-módosításra egy európai uniós irányelvhez való igazodás miatt van szükség. Az új menetrenddel a fő cél, hogy az elmúlt években elért menetrendi fejlesztések fenntartásával, a kínálat további bővítésével és a megbízhatóbb közlekedéssel a lehető legjobban igazodjanak az utasok igényeihez. Mégpedig úgy, hogy az igazodáskor figyelembe veszik a rendelkezésre álló humán- és gördülőállomány erőforrásait, továbbá az államháztartás teherbíró képességét. Az új menetrend megalkotásában fontos szempont a vasúti közlekedést rendszeresen használók véleménye. Amennyiben a javaslatok felhasználhatók a következő évi menetrend tervezéséhez, a szolgáltató, a megrendelő Építésügyi és Közlekedési Minisztériummal az utasok érdekeit figyelembe véve készíti el a közszolgáltatási menetrend tervezetét. Így történt az idei menetrendváltás esetében is, a járási egyeztetéseken túl már a második alkalommal online módon történt társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe vették több vonal esetében.

Menetrendi változások Hajdú-Bihar vasúti mellékvonal-hálózatán:

A 105-ös, Debrecen és Nyírábrány közötti vasútvonalon:

  • A 367-es számú Hargita InterCity a Keletiből 6:40-kor, Debrecenből 9:40-kor indul, Debrecen és Nyírábrány között nem áll meg.
  • A 407-es számú Corona InterCity a Keletiből 17:40-kor, Debrecenből 20:40-kor indul, Debrecen és Nyírábrány között nem áll meg.
  • A 366-os Hargita InterCity Nyírábrányból 19:20-kor indul, Debrecenbe 20 órakor, a Keletibe 23 órakor érkezik, Nyírábrány és Debrecen között Szentannapuszta kivételével minden állomáson és megállóhelyen megáll.
  • A 406-os Corona InterCity a Nyírábrányból 6:45-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat menetrendjében közlekedik, Debrecenbe 6:45-kor, a Keletibe 9:55-kor érkezik.

A 109-es Debrecen és Tiszalök közötti vasútvonalon:

  • A Debrecenből 5:32-kor induló, Tiszalökig közlekedő 36610-es számú személyvonat megáll Józsa, Hajdúszentgyörgy és Zelemér megállóhelyeken is.

A 110-es számú Debrecen és Mátészalka közötti vasútvonalon:

  • A Mátészalkáról 4:01-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat 14 perccel később közlekedik, Mátészalkáról 4:15-kor indul, Debrecenbe 5:57-kor érkezik.
  • A Mátészalkáról 4:47-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat későbbi idősávban közlekedik, Mátészalkáról 5:28-kor indul, Debrecenbe 7:15-kor érkezik.
  • A munkanapokon Nyírgelséről 6:24-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat nem közlekedik, pótlására a Mátészalkáról 5:28-kor induló személyvonat alkalmas, amely Debrecenbe 7:15-kor érkezik.
  • A Debrecenből 4:51-kor induló, csak Mátészalkáig közlekedő személyvonat Debrecenből 16 perccel később, 5:07-kor indul.

A kihasználatlansága miatt megszűnt a vasárnap Zajtától a Nyugatiig közlekedő Hétmérföldes sebesvonat, helyette Zajta és Debrecen között személyvonat szállítja az utasokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés