Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahol nincs várólista; új ambulanciát és eszközöket adtak át a debreceni szemklinikán

| 2024. 05. 09. | 13:52:02
A világ élvonalában a szemklinika tevékenysége - hangzott el.
Ahol nincs várólista; új ambulanciát és eszközöket adtak át a debreceni szemklinikán
Új ambulanciát és eszközöket adtak át a debreceni szemklinikán (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését segíti a legmodernebb eszközökkel felszerelt cornea ambulancia a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján. A két rendelőből és kezelőből álló ambulancia eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló. Az új egészségügyi részleget május 9-én avatta fel Fodor Mariann, a szemklinika igazgatója, Papp László polgármester, Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja, Bács Zoltán kancellár és Kossa György, az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az eseményt moderáló Szabó Zoltán rektorhelyettes, a klinikai központ elnöke köszöntőjében emlékeztette a jelenlévőket, hogy a cornea bankot 30 éve hozták létre, és az átadó ünnepség egyben a létesítmény jubileumi eseménye is. Mint mondta, napjainkban a szaruhártyaátültetés az egyik leggyakoribb és legeredményesebb transzplantációs beavatkozás. Debrecenben az azóta világhírűvé vált és tevékenységével az országhatáron is túlnyúló cornea bank a műtétek tervezhetősége, a donorkiválasztás miatt jött létre 1994-ben. Az új ambulancia az egyetem elmúlt években lezajlott fejlesztésének egyik meghatározó eredménye.

A rektorhelyettes tolmácsolta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár levélben elküldött gondolatait is. Ebben a politikus a leggyakoribb transzplantációról, a szaruhártya átültetésről, a cornea transzplantációról értekezett, kiemelve és méltatva ebben a debreceni szemklinika több mint kétmillió emberre kiterjedő tevékenységét. Majd kitért arra, hogy a korábbi beruházások révén gyakorlatilag várólisták nélkül tudnak végezni egynapos vagy ambuláns műtéteket. Az új cornea ambulanciát a kor legmodernebb eszközeivel szerelték fel.

Kossa György hangsúlyozta: az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának fontos, hogy a klinikaiközpontban olyan fejlesztések menjenek végbe, amelyek javítják az életminőséget, továbbá támogatják az oktatást, kutatást. A szem a legfontosabb érzékszervünk, éppen ezért a együttműködve a várossal és a tudományos élet szereplőivel, a szemklinikán olyan fejlesztéseket vigyenek végbe, amelyek az itt élőknek, de országosan is fontosak. A jövőben is mindent elkövetnek, hogy a mostanihoz hasonló beruházásokat hajtsanak végre.

– Az elmúlt egy évben ez már a tizedik alkalom, hogy a klinikai központban beruházást avatunk. Debrecennek, mint gondoskodó városnak az egyik alappilére a magas szintű egészségügyi ellátás. Enélkül egy jól szervezett város szinte életképtelen. Ezek a fejlesztések mutatják, hogy a fejlesztésekben elkötelezett az egyetem vezetése, a klinikai dolgozók. Az ő agilitásuk nélkül nem tudnánk ilyen gyorsan haladni. Ahhoz, hogy Debrecen méltó központjává váljon a körülöttünk lévő mintegy hárommilliós régoiónak, szükség van kiváló szakemberekre és a kor elvárásainak megfelelő infrastrukturális háttérre. Ebben a város történelmi szövetséget kötött az egyetemmel

– ezt már Papp László mondta. A polgármester kitért arra, hogy a város gondoskodáspolitikájának egyik legfőbb szövetségese a Debreceni Egyetem. Ennek köszönhetően a debreceni egészségügyi ellátás stabilan és jól működik, és a további fejlesztésekre megvan a mozgástér. Az egészségügyi fejlesztéseken keresztül pedig az egyetem egy nagyon komoly városépítőmunkát is végez. Ebbe tartozik a szemklinikai beruházás is.

Bács Zoltán kijelentette, a Debreceni Egyetem elkötelezett, hogy a szakemberek munkájára támaszkodva a városban, a régióban olyan ellátást nyújtson, ami a lakosságot kiemelten jó helyzetbe hozza. A következő hetekben is lesznek átadások. Ezek hatására is a Debreceni Egyetem sok tekintetben a világszínvonalra kerül, a világ élvonalába tartozó ellátásokat tesz lehetővé. Elmondta azt is, hogy az egyetem a nem egészségügyből származó forrásaiból évente milliárdokat költ a klinikák fejlesztésére, eszközök beszerzésére, pályázati források kiegészítésére.

Mátyus László méltatta a szemklinikán dolgozott és jelenleg is ott tevékenykedő kiváló szakemberek jövőbe mutató munkáját. Ebben Meghatározó volt Kettessy professzor, majd az ő tevékenységét folytatva Albert professzor, aki hozzájárult ahhoz, hogy Debrecen a cornea sebészet európai fellegvára legyen. Fontosnak nevezte, hogy az orvosok kutatnak is, foglalkoznak a tudománnyal. Mindehhez adottak a feltételek. Fejlesztésre az utóbbi néhány évben több száz millió forint érkezett.

Fodor Marianna kijelentette, büszkék arra, hogy éltek az egyetemtől kapott lehetőségekkel, továbbá kötelességük továbbvinni elődeik jövőbe mutató munkáját. Az ünnepélyes eseményt követően a Cívishír kérdésére Fodor Marianna elmondta: a szaruhártya ambulancia kialakítása nem volt nagy összeg, a részleget kevesebb mint 9 millió forintból fel lehetett újítani. Az elmúlt években az ide beszerzett eszközök ára megközelítette a 100 millió forintot, ami pályázati támogatásból és a szemklinika működéséből adódó saját bevételből állt össze. A bekerülési költségnél azonban lényegesen nagyobb az új ambulancia jelentősége. A debreceni szemklinikán szürkehályog vonatkozásban nincs várólista. A betegeket 1-3 hónapon belül megműtik. A szaruhártya átültetéshez azonban donorszövetre van szükség, itt körülbelül két évet kell várni, ezen a területen vannak teendőik.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára.
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.