Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nemzetközi trendeket követik a debreceni agrárképzésben

unideb.hu | 2024. 02. 02. | 13:05:01
155 éves az agrárfelsőoktatás a városban.
A nemzetközi trendeket követik a debreceni agrárképzésben
A legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodnak a hallgatók (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ökológiai gazdálkodástól a precíziós mezőgazdaságig, az állattenyésztéstől az élelmiszeriparig – a 155 éves debreceni agrárfelsőoktatás a XXI. századi agrárium kihívásainak megfelelő szakembereket képez hazánk egyik legjobb kísérleti és technikai háttérének támogatásával. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara 8 alap- és 8 mesterszakra, valamint osztatlan agrármérnök képzésre várja a leendő hallgatókat a 2024/2025-ös tanévben.

Élelmiszermérnök, kertészmérnök, lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnök, mezőgazdasági, természetvédelmi, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai, továbbá vadgazda mérnöki alapszakokra, osztatlan agrármérnöki és az országban egyedülálló precíziós mezőgazdasági mérnöki képzésre jelentkezhetnek február 15-ig a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán az agrárium iránt érdeklődő fiatalok.

A debreceni agrárkar képzési kínálatát és tananyagait – követve a nemzetközi trendeket – folyamatosan fejlesztjük. A jövő szakembereinek, az ágazatban dolgozóknak ugyanis ismerniük kell a klímaváltozás vagy éppen a pandémiák mezőgazdaságra gyakorolt hatásait. A világ dinamikus változása megköveteli, hogy az oktatási rendszerünk lekövesse ezeket a folyamatokat 

– mondta a hirek.unideb.hu-nak a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja.

Stündl László kiemelte: a MÉK kiváló erőforrásokkal rendelkezik, kitűnő oktatói állománnyal, a legmodernebb infrastrukturális feltételekkel európai színvonalú képzést nyújt. A debreceni agrárkar a nemzetközi felsőoktatási rangsorokon agrártudományi területen a legjobb hazai intézmények között szerepel.

- Képesek vagyunk olyan agrármérnököket képezni, akik a hazai precíziós mezőgazdaság, erőforrás-hatékony és környezetkímélő agrárium, alapanyag-előállítás és -feldolgozás révén európai színvonalú, magas hozzáadott értéket képviselő terméket tudnak előállítani. Hallgatóink egyetemünkön a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodnak a Big Data és a robotika által támogatott mezőgazdasággal kapcsolatban is – hangsúlyozta Stündl László.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a meglévő szakok mellett élelmiszer-higiéniai mérnök és állategészségügyi mérnök képzések elindításán dolgoznak, emellett kiemelt figyelmet kap az ökológiai gazdálkodás támogatása is.

Kiemelt figyelmet kap az ökológiai gazdálkodás támogatása is (Fotó: unideb.hu)

- Ennek, az Európában és hazánkban is növekvő jelentőségű gazdálkodási formának az ismerete beépül a képzési rendszerünkbe, az oktatási portfóliónk evolúciójának eredményeként pedig egy szakmérnöki képzés beindítását is tervezzük. A kar aktív kapcsolatot ápol az ökológiai gazdálkodás területén több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező Hajdúnánás-Kendereskerttel. Hallgatóink itt a hetesi gyakorlatok keretében széleskörű szakmai gyakorlatot szerezhetnek ezen a speciális területen – fejtette ki Stündl László.

A kar oktatási és kutatási tevékenységét meghatározza a gyakorlatorientáltság és a tehetséggondozás. Duális képzési formában a hallgatók csaknem 40 mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásnál, együttműködő partnernél tölthetik tanulmányi idejük mintegy felét, korszerű gyakorlati ismereteket elsajátítva.

A debreceni agrárkar kiemelt figyelmet fordít a tehetséges diákok támogatására, amelynek fontos eleme a nagy hagyományokkal rendelkező tudományos diákköri tevékenység, ez a jövőben is kiemelt figyelmet kap.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
A debreceni rendőrség szemtanúkat keres.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Skandináv életérzés a MOPA dekorpanelekkel
Hozd harmóniába a természetet és a modern elemeket az otthonodban a debreceni Gulyás Tüzép segítségével!
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés