Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lehetőségektől távol élő gyerekek barangolhatnak majd Debrecenben

Cívishír | 2024. 05. 16. | 15:53:00
Nyári tábor a szakképzés jegyében.
A lehetőségektől távol élő gyerekek barangolhatnak majd Debrecenben
Ismertették a nyári tábor részleteit (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2018-ban útjára indított Tanítsunk Magyarországért program célja, hogy támogassa a lehetőségektől távol élő általános iskolásokat abban, hogy sikeresen elvégezhessék tanulmányaikat. Emellett a kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról, és a magyar közösségek megerősítéséért is szól a program. A Tanítsunk Magyarországért egyik fő célkitűzése, hogy 2030-ra minden ma általános iskolás korú gyerek rendelkezzen legalább szakmával vagy továbbtanuljon. A Tanítsunk Magyarországért programban országszerte közel 1000 egyetemi mentorhallgató foglalkozik 4000 általános iskolással. 110 településen és 21 egyetemen van jelen a program, melyből a Debreceni Egyetem több mint 100 mentorral veszi ki részét. A Debreceni Szakképzési Centrum 2022 szeptemberében kapcsolódott be a közös munkába. Az együttműködés részeként a DSZC minden tanévben vendégül látja azokat az egyetemi hallgatókat, akik mentorként tevékenykednek a programban. Tájékoztató előadásaikon a mentorok megismerkedhetnek a megújult szakképzési rendszerrel, annak lehetőségeivel, különböző programjaival, hogy közösen támogathassák a programban résztvevő általános iskolások pályaorientációját, karriertámogatását.

A program a DSZC számára egyfajta bázisnövelési lehetőség is, hiszen fontos célkitűzés minél több diákhoz eljutni és minél több tanulónak bemutatni azt a lehetőséget, hogy a szakmatanulás jövőt, lehetőséget, karrierutat jelent. A támogatott általános iskolások egyetemista mentoraikkal együtt a DSZC pályaorientációs rendezvényein is részt vesznek. Idén a felek új közös feladatot vállaltak, háromturnusos nyári tábort szerveznek a programban résztvevő általános iskolások számára, ahol bepillantást nyerhetnek a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeibe és vállalati partnereink falai közé is.

György László a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztosa elmondta, köszönettel tartozik Debrecennek: a városnak, a Debreceni Egyetemnek és a Debreceni Szakképzési Centrumnak egyaránt. Rámutatott: a szakképzési centrumok közül a debreceni szervez elsőként pályaorientációs tábort a programban részvevő általános iskolásoknak. Elmondta, a program célja, hogy elérje Magyarország utolsó munkaerőtartalékait, azokon a településeken, amelyek a munka és a továbbtanulási lehetőségektől távol esnek. A táborokkal szintet lép a program, mivel a DSZC bentlakásos keretek között egy intenzív „munkahét” keretei között biztosítja, hogy ezek a gyerekek be tudnak tekinteni a DSZC munkájába: megismerhetik a szakmákat, az itt tevékenykedő gazdasági partnereket – és természetesen lesznek kikapcsolódást támogató programok is.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, ez a program nem csupán a diákok és szüleik számára fontos, de a DSZC és intézményeinek, valamint Debrecen városának is. Ha a program céljait végigtekintjük, akkor látható, hogy ez egy küldetés annak érdekében, hogy testközelbe hozzuk a gyerekeket a választási lehetőségekhez – hiszen ők sokszor legfeljebb a médiából ismerik az előttük álló alternatívákat. A tábor ötlete három 25 fős turnusban valósul meg, és térítésmentesen biztosítja a gyerekeknek étkeztetést, a kollégiumi ellátást, a szakmai és szabadidős programokat. Lesznek állomások a DSZC intézményeiben, a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben, de a centrum vállalati partnereinél is ismerkedhetnek majd a diákok a Debrecent jellemző korszerű technológiákkal.

Papp László polgármester elmondta, a város üdvözli az együttműködést. Úgy véli, Debrecen a jövőt illetően egy kimeríthetetlen tárháza a lehetőségeknek, és ennek kapcsán fontosnak tartja, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum a lehető legszélesebb körben villantsa meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel életcélt tud kínálni a fiataloknak. Az együttműködés lényege, hogy kézzelfoghatóvá teszik a gyerekek számára azt az ismeretet, ami alapján pályaválasztási döntést tudnak majd hozni. A polgármester bejelentette, hogy – ahogyan a város a Debrecenben tanuló 6-14 év közötti gyermekek számára ingyenes utazást biztosít a közösségi közlekedésben – úgy ezt a lehetőséget biztosítja majd a táborban résztvevő általános iskolásoknak is, kiegészítve a szórakoztató programokra, pl. állatkertbe vagy vidámparkba szóló belépőjegyekkel. Ezekkel hozzájárulva ahhoz, hogy a gyerekek számára felejthetetlen legyen az itt töltött idő.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a Debreceni Szakképzési Centrum és a Tanítsunk Magyarországért Program szakmai szerve, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány képviselői együttműködési megállapodást írtak alá a háromturnusos, júliusban megrendezésre kerülő táborokra vonatkozóan.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
A Simonyin és Józsán már elkezdődött a kivitelezés.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
„Magyar Péter nem az, akinek látszik” – mondta Vogel Evelin.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
Debreceni alapítványok is milliókhoz jutottak az 1 százalékokból
Százmillió felett a három legeredményesebb civil szervezet.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés