A karácsony hal nélkül olyan, mint a szex orgazmus nélkül

Tegnap is hal, ma is hal ? Igen, mert a karácsony hal nélkül olyan a magyar számára, mint a szex orgazmus nélkül. A rácponty egy igazi parasztétel, aminél jobban semmi nem osztja meg hasára sokat adó honpolgárt, még a kakashere-pörkölt sem. Legalább annyian utálják, ahányan szeretik, de ha mindenki úgy készítené el, ahogy Bodnár Zsolt szakács elmondja, akkor csak egy tábor lenne: a rácponty-imádóké.
Rácponty
egy egész ponty
burgonya
tejföl
füstölt szalonna
zsír
paprika
paradicsom
fűszerpaprika
vöröshagyma
liszt
só
– A kifilézett pontyszeleteket szalonnával tűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatva elősütjük. A maradék halból, a fejből, a gerincből, a farokból hagymás, paprikás alaplét főzünk, pontosan úgy, mint a halászlé esetében, csak miután leszűrjük, ezt tejfölös habarással sürítjük. A krumplit héjában megfőzzük, majd karikára vágva egy kis zsírban megpirítjuk. A krumplit és a halat egy kizsírozott tepsibe tesszük rétegesen, közé vágunk paprikát és paradicsomot, majd az egészet nyakon öntjük a paprikás-tejfölös alaplével. A tetejét még tejfölözzük, arra füstölt szalonnát teszünk. Százötven fokon összesütjük.
Mivel a rácponty egy kiadós egytálétel, Bodnár Zsoltból csak egy különleges desszert receptjét szedtük ki: a birsalmapüréét. Ez nem a klasszikus magyar konyha remeke, de annyira finom, hogy csak gratulálunk a honi gasztronómia nagymestereinek, hogy megalkották a katalánkrém, a francia créme bruleé vagy az olasz panna cotta mintájára.
Birsalma püré
4 db birsalma
2 dl tejszín
fahéj
szegfűszeg
csillagánizs
keményítő 1 ek
cukor
vaníliás cukor
– A birsalmát megtisztítva vízben megfőzzük az őrült fűszerekkel, majd botmixerrel pépesítjük. A keményítőt a tejszínnel, cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük, a birsalmapéphez adjuk. Kisebb tálkákba kiöntjük, s megvárjuk, míg kihűl. Tálalás előtt barna cukorból karamellt adhatunk hozzá. Ennél finomabb desszertet nehéz elképzelni. Boldog karácsonyt, Debrecen!


















