Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hortobágy nem csak a turistáké kell, hogy legyen

Cívishír | 2024. 08. 10. | 10:10:13
Fontos a több lakos, ezért is dolgozik a következő öt évben az önkormányzat.
A Hortobágy nem csak a turistáké kell, hogy legyen
Sokat fejlődött az elmúlt években Hortobágy (Fotó: Cívushír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Képzeljük el a hortobágyi Csipkerózsikát, aki 2019 októberében elaludt, és 2024 júniusában ébredt fel. A változásokat látva igencsak rácsodálkozna Hortobágyra! Azért dolgozik a politikailag független, Hortobágy felé viszont a végsőkig elkötelezett, októbertől soraiban három új taggal az önkormányzati képviselő-testület, hogy a puszta faluja az itt élők számára komfortos otthont, a lakóhelyüket keresőknek vonzó lehetőséget, a turisztikai céllal érkezőknek pedig a Hortobágy értékeit megismertető, programokkal teli helységet jelentsen. Elindultunk, az út elején-közepén tartunk még, de már látványos eredményeink vannak – foglalta össze Hortobágy vezetésének jövőbeni célját Jakab Ádám polgármester. A Cívishír az előző öt év eredményeiről és a következő időszak terveiről kérdezte az október 1-jén második polgármesteri ciklusát kezdő Jakab Ádámot.

Számos fejlesztés megvalósult (Fotó: Cívushír)

Hol menjen a kerékpárút?

A kivitelezésben kalandos utat bejárva, de a pályázati támogatást hatékonyan felhasználva a település önkormányzata nagyon fontos beruházásokat valósított már meg konzorciumban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit társasággal. Ebben az önkormányzat feladata volt a falu fogadóterületének, a Vásártér közműveinek korszerűsítése, a vásártéri utcák aszfaltozása. A tervekben ugyan szerepelt egy úgynevezett hosszú ház, egy vásári szín is, ahol a vásárosok helyet kaptak volna a tevékenységükre; ezt az elemet azonban az áremelkedések, az infláció miatt el kellett hagyni. Az így felszabadult forrásokat eszközbeszerzésekre fordította a település, például a rendezvények koordinálásához nélkülözhetetlen kordonelemeket vettek, mobilszínpadot és bicikliket vásároltak, továbbá beszereztek a rendezvények biztonságos megtartását segítő nagy áramfejlesztőt. – Sokat alakult a Vásártér külleme, megváltozott a miliője. Azt is mondhatom, hogy a XXI. századba sikerült belépni, és ebben szerepe van az új jegyértékesítő rendszernek is – összegezte a beruházás jelentőségét a polgármester, aki beszélt a látogatóközpont fejlesztéséről és a Pásztormúzeum egyedi kiállításáról is. A folyóparton Kilenclyukú kalandpark néven egy többállomásos, minden korosztály számára élményt adó túravonalat építettek. A Magyar Szürkék Útja vármegyei konzorciumi tagjaként a vízi színpadot és annak lelátóját újították fel. A Kilenclyukú híd szomszédságában, a hídra mint háttérre csodálatos rálátással bíró, 300 fő befogadására alkalmas nézőteret alakítottak ki.

Mindezek mellett infrastrukturális felújítások is voltak Hortobágyon és a külterületi lakott részeken.

Ezek között fontos helyet foglal el a közvilágítás korszerűsítése, amivel madárbarát és fényszennyezésmentes településsé váltak. Újultak utak a belterületen, továbbá Máta, Kónya, Szásztelek településrészeken. Idegentulajdonban lévő utak újítására is sikerrel pályáztak, ennek eredménye nemzeti parki mátai út aszfaltozása.

Jakab Ádámnak nagy tervei vannak (Fotó: Cívushír)

– A szeptemberrel véget érő ötéves ciklus kiemelt feladata volt a közösségépítés, a civil szervezetekkel való párbeszéd, továbbá a rendezvények, amelyek közelebb hozták egymáshoz a lakosságot. Ilyen volt az adventi gyertyagyújtások, a folyó vízszentelése vízkeresztkor, a húsvéti tojáskereső, valamint a gyereknapi kalandtúra. Az önkormányzati falunap, a magyar szürkebarátok találkozója is fontos eseményünk volt, mint ahogy a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékező évben a Befordultam a konyhába címmel meghirdetett street food főzőverseny, azt megelőzően pedig a Petőfi szavalóverseny debreceni és budapesti résztvevőkkel is. A Génmegőrző Kht. szenzációs eseménye volt a Petőfi emléklovaglás március 15-én. És persze Hortobágy elmaradhatatlan nagyrendezvényei, a lovasnap, a ki- és behajtási ünnepség, amelyeken az önkormányzat mindig a kézműves vásárt tartja. Nagy eredmény a hortobágyi ifjúsági klub kialakítása – részletezte a közösségépítés eszközeit a faluvezető. Jakab Ádám a következő ötéves munka gerincének nevezte a közös hang megtalálását a civilekkel, a lakossággal.

Meg kell szólítaniuk a gazdaközösséget, a turisztikai közösséget, a vállalkozókat. Beszélni kell a problémákról, reagálni a lakosságot érintő érzékenyebb témákra.

A materiális tervekről szólva kiemelt helyen szerepel az utak és járdák javítása, hiszen a településen ezek 80 százaléka szorul megújításra. Ki kell takarítani a vízelvezető árkokat, folytatni a közvilágítás bővítését, természetesen fényszennyezésmentes módszerrel. Célok között van az üresen álló ingatlanok, építési telkek fiatalok számára történő értékesítse. Ez kiemelt feladat, hiszen Hortobágy elöregedő település, és ezért is kell vonzóvá tenni a fiatalok számára. Jakab Ádám úgy látja, jó úton járnak, hiszen Hortobágyra jó a közlekedés, kiváló az internetellátottság, a falu a mindennapi élethez szükséges dolgokkal jól felszerelt. Idővel bölcsődét szeretnének a jól működő óvodájuk és általános iskolájuk, kollégiumuk mellé. A közrend és a közbiztonság kimagaslóan jó. Ennek ellenére a kamera rendszer korszerűsítését, bővítését folytatják. Mint ahogy az ivóvízminőség-javító programot is a következő őt évben. Végigment ugyan 2016-2017-ben egy projekt, de az nem hozta a várt eredményt, mert a vezetékrendszerben továbbra is sok a pangóvíz. Az ivóvízrendszerhez képest kevés a fogyasztó, így a fogyasztás is.

Gondolkodtak egy körvezetékes ivóvízrendszer kialakításán, ebben keresik a partnerséget a szolgáltatókkal.

A zöldenergia-hasznosítás is fontos feladata a következő éveknek. Malomházán van egy duzzasztóművük, szeretnének napelemparkot kialakítani, továbbá az arra alkalmas középületekre napelemeket szerelni. Zöldhulladék-lerakót, majd komposztáló üzemet létesítenének. A hangzatos, Délibáb Aréna néven ismert focipályán szabadidős klubot akarnak kialakítani szertár- és öltözőkonténer kihelyezésével, de készülne strandröplabdapálya, továbbá tervben van a fiatalok és az idősek körében egyre népszerűbb pétanque golyójáték pályájának megépítse is. A Magyar Falu programban elnyert pénzből a ravatalozó tetejét újítják fel, a Hegyközcsatárral közös ROHU pályázati támogatásból pedig az egykori rendőrség épülete újul meg teljes körűen és teszik közösségi térré. Hortobágy megközelíthetőségének palettája kerékpárúttal bővülne Debrecen és a Tisza-tó irányából. A jelenlegi tervek a hortobágyi önkormányzat mellett más önkormányzatok tetszését sem nyerték el teljesen. Mint azt Jakab Ádám, Hortobágy első embere elmondta, a nagyhegyesi körforgalomból indulva nem Kónya településrészen, hanem a 33-as mellett kellene elvezetni a kerékpárutat. Ez biztonságosabb lenne, továbbá a puszta értékeit, kincseit innen is éppúgy meg lehetne tekinteni.

Hortobágy már nem csak egynapos úti cél (Fotó: Cívushír)

Telve tervvel a faluvezetés

– A turizmusban is vannak még tartalékok. Erősíteni tudjuk a Hortobágy brandjét, hogy meg legyen az idelátogatók vágyott létszáma – szólt az idegenforgalomban tervezett beruházásokról a polgármester. – Ehhez négy évszakosan látogatható programokat kell kínálnunk. Ebben a vármegye beruházásában megépülő Madárszínház lesz a zászlóshajó, hiszen a kontinensünkön is egyedülálló módon mutatja be a vízi világot. A vízi színpad teljes kihasználására egy befektetőt várunk. Mi még több turistát idevonzani családi és egyéb rendezvények megtartásával tudnánk. Például a kertmozival, amihez megvan a technikai feltétel. Továbbá életre hívnánk egy olyan fesztivált, amely a népművészet minden egyes ágát be tudná mutatni, ugyanígy a Hortobágy értékeit, a pásztorélet szellemiségét. Felújításra szorul a nagyon igényelt, keresett halastavi kisvasút, de ez nem az önkormányzat feladata. Mindehhez azonban kevés a szálláshely a faluban. Erre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Túlnőttünk azon, hogy egynapos úti cél legyünk. Akár egy hétre való programot is tudunk már most kínálni – sorolta. Jakab Ádám beszélt arról is, hogy Debrecennel és a Debreceni Egyetemmel is folytatják az együttműködést, sőt kapcsolatukat még szorosabbra kívánják fűzni.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Negatív rekord: rengeteget késnek az InterCity-k
Negatív rekord: rengeteget késnek az InterCity-k
Idén júliusban a feláras vonatok mindössze 36,38 százaléka volt pontos.
Hirdetés
Hirdetés
Párizs 2024: ötödik helyen végzett a női vízilabda-válogatott
Párizs 2024: ötödik helyen végzett a női vízilabda-válogatott
Ötméteresek döntötték el az összecsapás végeredményét.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Maradt egy-két lezárás a debreceni felüljárón
A csatornaszemek és az aknafedők bosszankodásra adhatnak okot.
Sörözés a debreceni teraszokon – mondhatják, hogy gyorsan idd meg?
Fokozott ellenőrzések és eltérő nyitvatartási idők a belvárosban.
Kiderült, mennyiért vették meg a debreceni „Napló-székházat”
Önkormányzati cég a vevő, a szerkesztőség már elköltözött.
Több mint százmillióból vásárol vízmonitoring eszközöket Debrecen
A Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER) célja a természeti értékeink megőrzése, a debreceniek jóllétének és biztonságának szolgálata.
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Hirdetés
Hirdetés