Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hét gyermekük szeme láttára terrorizálta az anyát – jogerős ítélet Debrecenben

Debreceni Törvényszék | 2024. 04. 30. | 08:29:51
Börtönbe vonul az agresszor.
A hét gyermekük szeme láttára terrorizálta az anyát – jogerős ítélet Debrecenben
Börtönévek várnak rá (Fotó: Illusztráció/Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság 2024. április 29-én tanácsülésen hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki rendszeresen rettegésben tartotta, fenyegette élettársát Vámospércsen. A másodfokú bíróság a kapcsolati erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság 2023. december 5-én meghozott ítéletét helybenhagyta. A vádlottat a törvényszék jogerősen 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától - olvasható a bíróság közleményében.

A vádlott és a sértett megközelítőleg 22 éve éltek élettársi kapcsolatban, a vádbeli cselekmények idején Vámospércsen, közös családi házukban. Élettársi kapcsolatukból hét gyermekük született, akik közül négyen velük éltek közös háztartásban. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 2022. áprilisában azonban három kiskorú gyermek védelembe vételét rendelte el, a gyerekek Berettyóújfaluba kerültek, lakásotthonba.

A vádlott és a sértett között a kapcsolat 2016 évben romlott meg, közöttük rendszeressé váltak a veszekedések a férfi italozó életmódja és az emiatti agresszív magatartása miatt. A férfi rendszeresen ok nélkül belekötött az élettársába, a viták alkalmával ittas állapotban rendszeresen trágár, becsületsértő szavakkal illette az asszonyt, akit megöléssel is fenyegetett. A vádlott az élettársát folyamatosan rettegésben tartotta, a veszekedések során a nőt többször leköpte, fenyítési céllal arcon ütötte és rugdosta. A kiskorú gyermekeik védelembevételét követően a vádlott és a sértett kapcsolata tovább romlott, a családi légkör egyre feszültebbé vált.

Az egyik alkalommal egy vita után a sértett el akarta hagyni a házat, a vádlott azonban ezt megakadályozta, a bejárati ajtót becsukta. Emiatt a vádlott és a sértett között veszekedés alakult ki. Ekkor a férfi a kezében egy késsel leült a konyhában található kanapéra és amikor a nő a házat el akarta hagyni, a vádlott felállt a kanapéról és szúró mozdulatokat tett a kezében lévő késsel a sértett irányába. A vád tárgyává tett bűncselekmény elbírálására elegendő bizonyíték – részben hang, illetve videófelvétel – állt a bíróság rendelkezésre, attól függetlenül, hogy a családon belüli erőszakok jellemzően a család előtt, a négy fal között zajlanak. Összességében megállapítható volt, hogy a vádlott maga sem vitatta, a vádbeli helyeken és időben jelen volt, részben elismerte bűnösségét.

Szurdi Bélának, a büntetőtanács elnökének álláspontja szerint a kapcsolati erőszak bűncselekmény elsődleges és individuális jogi tárgya az egymással családi jellegű kapcsolatban lévő vagy korábban ilyen kapcsolatban volt személyek emberi méltósága, egzisztenciális biztonsága, önrendelkezése, személyi szabadsága és testi épsége, másodsorban pedig a családi típusú kapcsolatok tág értelemben vett erőszaktól való mentessége, ami nemcsak egyéni, de társadalmi érdek is. A kapcsolati erőszak bűntettének büntetési tételkerete 1-től 5 évig terjed, a büntetés középmértéke 3 év. A törvényszék a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott részbeni beismerő vallomását, a sértetti megbocsátást és az időmúlást. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű, korábban is erőszakos jellegű cselekmények miatt is volt büntetve, valamint a vádlott cselekményei több esetben a kiskorú gyermekei szeme láttára történtek.

A bíróság döntése jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Siófokon terjeszkedik a Debreceni Egyetem
Siófokon terjeszkedik a Debreceni Egyetem
A Balaton partján jön létre a felsőoktatási intézmény legújabb campusa.
Hirdetés
Hirdetés
Menet közben gyulladt ki egy kisbusz Debrecenben
Menet közben gyulladt ki egy kisbusz Debrecenben
A Létai út és a Rezeda utca sarkához riasztották a tűzoltókat.
Gazdaság
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Debrecenbe érkezik, ami csak gurul!
Enni- és innivalót be lehet vinni a Debrecen Drive-ra.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát