Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sajó-díj: Dzsudzsák Balázst és Kovács Pétert méltatták a debreceni zsinagógában

Cívishír | 2024. 06. 23. | 09:42:43
Egy sportoló és egy építész veheti át a sportot kedvelő egykori debreceni építészről elnevezett díjat.
Sajó-díj: Dzsudzsák Balázst és Kovács Pétert méltatták a debreceni zsinagógában
Dzsudzsák Balázs és Kovács Péter kapta a Sajó István-díjat (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dzsudzsák Balázs labdarúgó, a DVSC ikonja, a 109-szeres magyar válogatott nevében Herczeg András mesteredző, valamint Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki tanszékének egyetemi docense vette át a Debreceni Zsidó Hitközség 2024-ben alapított Sajó István építész nevét viselő díjat Debrecenben, a Pásti utca zsinagógában június 22-én késő este rendezett ünnepségen. A díjalapításban partner a debreceni önkormányzat és a Debreceni Egyetem, így az elismerés adományozásában részt vett Barcsa Lajos alpolgármester és Kossa György, az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke is.

Az alapító szándéka szerint minden évben két díjazott kaphatja meg a Sajó István-díjat. Eső alkalommal a kuratórium egyhangú döntéssel Dzsudzsák Balázs, a DVSC csapatkapitánya sportolói pályafutása, valamint Kovács Péter építészt szakmai munkássága részesült az elismerésben. Mint az a köszöntőben elhangzott, a különleges alkalmon, a sokoldalú, szakmáját világszínvonalon művelő Sajó Istvánról elnevezett díjat két nagyon komoly életutat bejárt embernek adhatják át. Az eseményen ott volt Sajó István családjának több tagja, köztük a dédunokái is.

Barcsa Lajostól megtudtuk, hogy Sajó István letette névjegyét Debrecen építészeti örökségében, ugyanakkor szakmájában külföldön is ismert. Ő építtette a régi Nagyerdei Stadiont, amelynek bejáratát ma is megcsodálhatjuk. Ezzel együtt nagy sportkedvelő is volt. Emiatt is döntött jól az alapítvány, hogy a díjazottak között az építész szakma és a sport egy-egy kiválósága szerepel. – Kovács Péter készítette el a főpályaudvar terveit, az épület azonban nem valósult meg. Ellenben a Csokonai Teátrum felújítása igen. Az egyetemi munkássága is predesztinálja, hogy jó helyre került a díj. Dzsudzsák Balázs képviseletében a nagyra becsült Herczeg András van itt. Dzsudzsákról itthon és külföldön is mindenkinek Debrecen neve ugrik be, hiszen itt nevelkedett, itt indult sportpályafutása, majd ide tért vissza. Válogatott rekorder. Mindketten példával szolgálnak a jövő generációjának – részletezte az alpolgármester, akit a pulpituson Kossa György követett. – Különleges gyöngyszem ez az esemény a Múzeumok éjszakáján, hangsúlyozza a folytonos megújulás képességének fontosságát. Sajó István élete és munkássága mély nyomott hagyott Debrecen és a világ építészetében – mondta, hozzátéve, hogy Kovács Péter és Dzsudzsák Balázs méltó folytatója mindannak, amit Sajó István életében a szakma és az emberiség iránti elköteleződésében képviselt.

Horovitz Tamás, debreceni zsidó hitközség elnöke elárulta, hogy régóta tervezik a díjalapítást, hiszen Sajó István élete, elkötelezettsége, a sport iránti szeretete példakép. Kovács Péternél a Holokauszt Emlékfal megvalósításakor látta, milyen módon dolgozik. Dzsudzsák Balázsról pedig három szó jut eszébe: a tehetség, az alázat és a munkabírás. Csodálja még mindig Balázst, ő a csapat vezéregyénisége, vehemenciája magával viszi a csapatot.

A díjátadás előtti laudációban méltatták a díjazottak szakmai életútját. Dzsudzsák Balázs háromszor nyert magyar bajnokságot és magyar szuperkupát, 2010-ben elnyerte Az év magyar labdarúgója címet, 2009-ben pedig Junior Príma-díjat is kapott. Kovács Péter neve összefonódott a debreceni Holokauszt Emlékhellyel, amely a hiány építészeti eszközökkel történő megfogalmazásának ötvözése a kulturális életbe bekapcsolódni tudó, egyéni emlékezésre is alkalmas közösségi térrel. A Csokonai Teátrum is az ő tervei alapján újult meg.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.