Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A CATL több évtizedre tervez Debrecenben

Cívishír | 2023. 11. 30. | 15:19:19
2026 végére háromezer dolgozót foglalkoztatnának.
A CATL több évtizedre tervez Debrecenben
A CATL november 30-i sajtótájékoztatója (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A CATL folytatja a debreceni gyárának építését, és megteszi a szükséges lépéseket az iparbiztonsági engedély megszerzéséhez szükséges összes követelmény teljesítése érdekében – mondta Jason Chen, a kínai akkumulátorgyár európai ügyvezető igazgatója a sajtó számára a nemzetközi céget bemutató, a debreceni építkezésekről számot adó sajtóeseményén november 30-án az egyik belvárosi hotel konferenciatermében. Mint arról a Cívishír is beszámolt, a Kúria november 29-én szóbeli határozatot hozott a CATL iparbiztonsági engedélyének megsemmisítésére.

Jason Chen azt is ismertette, hogy a Kúria a döntését a biztonsági jelentés közzétételének formai hibái miatt hozta meg.

– Az engedély alapját képező biztonsági jelentéssel vagy bármilyen biztonsági kérdéssel kapcsolatban a Kúriának nem volt kifogása. Az ítéletnek nincs közvetlen hatása a kivitelezési munkálatok folytatására a CATL debreceni beruházásán, mivel a bírósági döntés a társaság egységes környezethasználati engedélyének, valamint építési engedélyének érvényességét nem érinti – tudtuk meg a vezetőtől, aki a 2011-ben alapított, és azóta az elektromos áram tárolásában világelsőségre szert tett CATL céljáról elmondta: a európai bázisaira támaszkodva egy fenntartható értékláncot akarnak létrehozni, hozzájárulva a nemzetközi karbonsemlegesség eléréséhez. Európában fontos a zöld energiára alapozott energiaátállás, és az ebben való átmenetet a kínai akkumulátorgyár nagyban támogatja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jason Chen (Fotó: Cívishír)

Miért éppen Debrecen?

A Debrecenben épülő gyárra térve Jason Chentől megtudtuk: az üzleti partnereik szerették volna, ha Németország után Magyarországon épül fel a CATL második európai gyára. A számos autógyár jelenlétén túl Magyarország mellett szólt az ország jó infrastruktúrája, a közelben fellelhető nyersanyagok, a nemzetközi viszonylatban is rendkívül jó befektetési környezet, valamint a kiváló közép- és felsőfokú oktatás.

– A lehető legmodernebb technológiával rendelkező itteni gyárban akkumulátormodulokat és akkumulátorcellákat gyártanak majd. A csúcskategóriát képviselő gyártási berendezéseket a különböző típusú termékekre lehet adaptálni. Fontos, hogy a termelés karbonsemleges legyen, saját zöldenergia-forrásokat építünk ki a gyáron belül és azon kívül, valamint ha szükséges, harmadik forrást is bevonunk. Óriási befektetés történt itt, évtizedekben gondolkodik itt a gyár. A környezetvédelmi hatások rendkívül fontosak a gyárnak. Kötelezettséget vállal arra, hogy ellenőrzi a működés hatásait – tért rá a Debrecenben épülő gyárra a CATL európai vezetője, aki miután biztosította a jelenlévőket, hogy a gyárépítés a tervek szerint, most már a felszín feletti építkezéssel halad, kijelentette: céljuk, hogy a kínai akkumulátorgyár egy szerethető gyár legyen, továbbá a már itt élők szomszédjává szeretne válni, mint ahogy fontos számukra a munkahelyüket szerető, a városban élők is. Helyi polgárokként részt szeretnének venni a közösségi életben. Engedélyeik megvannak, kötelességüknek tartják, hogy minden hatósági és jogi ellőírásoknak eleget tegyenek. 2025 első felében indulhat meg a termelés.

Annak a filozófia keretében, hogy a CATL jó szomszéd, szerethető vállalat legyen a helyi beszállítókra támaszkodnak majd.

Szilágyi Balázs (Fotó: Cívishír)

Első körben háromezren

Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője a leendő dolgozókról beszélt. Látják, helyben bizony verseny folyik a jól képzett szakemberekért, és azt is, hogy át kell lépniük a szűkebb agglomeráció határait. Hajdú-Biharban, illetve a gyár 60 kilométeres körzetéből számítanak dolgozókra, az ők ingázásukat segítik. Egyelőre döntően diplomásokat keresnek, de jövőre a fizikai munkások irányába mozdul el a munkaerőigényük. 2025 elejére ezer, végére kétezer, 2026-ban háromezer dolgozóval számolnak. Figyelnek az oktatásra, a szakképzéstől az egyetemig. A Debreceni Szakképzési Centrummal megkötötték a megállapodást.

Mit is jelent a CATL jószomszédi viszonya?

Ezt már Sidló Noémi, a CATL debreceni gyárának kommunikációs és PR-vezetője részletezte. Ő is hangsúlyozta, hosszútávra terveznek Debrecenben, a zöldebb jövőért dolgoznak, szerves részévé kívánnak válni a közösségnek. Erős és bizalmi kapcsolat kialakítására törekszenek a lakossággal és Debrecen várossal. Társadalmi aktivitásukat – immár a németországi gyáruk példája alapján – a sportszponzorációban, a várossal közösen helyi focibajnokságok szervezésében, a környezetvédelemben, a környezetvédelmi aktivitás fokozásával tervezik megalapozni. Ugyanakkor szeretnének alapozni a debreceniek hagyományaira, tapasztalataira is. Az idén adományoztak már tartós élelmiszereket, valamint esővízgyűjtőket. Jövőre ezt szeretnék folytatni, és tervezik gyermekvédelmi intézmények és a gyermekklinika támogatását.

Sidló Noémi (Fotó: Cívishír)

Aggódni? Ugyan mitől?

– Naponta valamivel több mint háromezer köbméter vízre lesz szüksége a gyárnak, és keressük annak a lehetőségét, hogy hűtőtornyokkal miként lehetne csökkenteni a vízfelhasználást. Szándékunk szerint a gyár vízfogyasztásának 70 százalékát a hűtőtornyokon keresztül szeretnénk megoldani – válaszolt a Cívishír kérdésére Szilágyi Balázs, akit a vízfogyasztás nagysága mellett az energiafelhasználásról is kérdeztünk. – 536 gigawattóra. Ennyi lehet a gyár éves energiaigénye az időközben végrehajtott módosítások és optimalizálások után. Természetesen zöld energiából. A gyár épületeinek tetejére napelemeket telepítünk. A zöld energia biztosításának módjáról több partnerrel is tárgyalunk – mondta.

Megkérdeztük azt is, hogy a gyár állít-e föl monitoringrendszert, kik működtetik azt, és az eredményeik mennyire lesznek nyilvánosak.

– A monitoring a hatóságok feladata, és önkormányzati kezdeményezésre is alakul monitoring bizottság. Az ő munkájukat mindenben támogatni fogjuk, a jogszabályoknak megfelelően szolgáltatunk adatokat. A cégnek megvannak a kötelezettségei monitoring téren mind a talaj, mind a levegő vizsgálata kapcsán. A berendezések megvannak, ezen túl tervezi még a város, hogy a cég területén kívül egy, az egész ipari park hatásait vizsgáló rendszert állít fel – válaszolta Szilágyi Balázs, de Jason Chen jelezte, ő is szeretne hozzászólni a kérdéshez. – Egy működőképes monitoringrendszert állítunk fel. Biztosítom arról az embereket, hogy az egy működőképes, valós rendszer lesz. Ismét hangsúlyozom, nem rövidtávra tervez Debrecenben a cég. A monitoringrendszer kiemelkedő fontosságú lesz a helyi lakosság, az üzemben dolgozók számára. Mint egy globális jelenléttel bíró vállalat, a cég maga is kötelezettségének érzi, hogy gondoskodjon minden ott dolgozója egészségéről. Napi szinten mindez nagyon összetartozik. Én, aki ekkora tapasztalattal rendelkezem a cég kapcsán, semmi kétségem nincsen, hogy a cég környezetbarát módon fog működni – hangsúlyozta.

Sidló Noémi is hozzászólt az elhangzottakhoz.

– Egy globálisan ismert és elismert cég nem is engedheti meg magának, hogy minden tekintetben ne a jogszabályoknak megfelelően működjön, megfeleljen mind a munkavállalóknak, mind a környezetnek. 13 működő gyára tapasztalatait hozza Debrecenbe a CATL, és ez is a biztosítéka annak, hogy ezek az ellenőrzőrendszerek működőképesek lesznek.

További újságírói kérdésekre válaszolva megtudtuk: a gyár a tervezett maximális termelési kapacitását közel egy évtized alatt éri majd el, ám a technológiai fejlődésnek köszönhetően lehet, hogy nem 9 ezer, hanem 8 ezer ember is elég lesz már akkor a termeléshez.

És lesznek-e külföldi munkások? Kezdetben, a termelés indulásakor százas nagyságrendben érkeznek kínai munkások, később a számuk 100 és 200 között lesz. A CATL nem tárgyal harmadik országból érkező munkásokat közvetítő cégekkel, és remélik a közeljövőben sem lesz erre szükség. A vállalatot magyar emberek fogják működtetni – hangzott a válasz. Szó volt arról is, hogy a kínaiakkal, délkelet-ázsiaiakkal szemben egyre fokozódó ellenérzés kompenzálására a CATL tervez társadalmi programokat, amivel közelebb hozza egymáshoz a kultúrákat.

CH

Megsemmisítették a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét
Döntött a Kúria.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
A magyarok lelkesen kaparnak a szerencséjükért
A Szerencsejáték Zrt. pedig köszöni szépen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés