Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A CATL több évtizedre tervez Debrecenben

Cívishír | 2023. 11. 30. | 15:19:19
2026 végére háromezer dolgozót foglalkoztatnának.
A CATL több évtizedre tervez Debrecenben
A CATL november 30-i sajtótájékoztatója (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A CATL folytatja a debreceni gyárának építését, és megteszi a szükséges lépéseket az iparbiztonsági engedély megszerzéséhez szükséges összes követelmény teljesítése érdekében – mondta Jason Chen, a kínai akkumulátorgyár európai ügyvezető igazgatója a sajtó számára a nemzetközi céget bemutató, a debreceni építkezésekről számot adó sajtóeseményén november 30-án az egyik belvárosi hotel konferenciatermében. Mint arról a Cívishír is beszámolt, a Kúria november 29-én szóbeli határozatot hozott a CATL iparbiztonsági engedélyének megsemmisítésére.

Jason Chen azt is ismertette, hogy a Kúria a döntését a biztonsági jelentés közzétételének formai hibái miatt hozta meg.

– Az engedély alapját képező biztonsági jelentéssel vagy bármilyen biztonsági kérdéssel kapcsolatban a Kúriának nem volt kifogása. Az ítéletnek nincs közvetlen hatása a kivitelezési munkálatok folytatására a CATL debreceni beruházásán, mivel a bírósági döntés a társaság egységes környezethasználati engedélyének, valamint építési engedélyének érvényességét nem érinti – tudtuk meg a vezetőtől, aki a 2011-ben alapított, és azóta az elektromos áram tárolásában világelsőségre szert tett CATL céljáról elmondta: a európai bázisaira támaszkodva egy fenntartható értékláncot akarnak létrehozni, hozzájárulva a nemzetközi karbonsemlegesség eléréséhez. Európában fontos a zöld energiára alapozott energiaátállás, és az ebben való átmenetet a kínai akkumulátorgyár nagyban támogatja.

Jason Chen (Fotó: Cívishír)

Miért éppen Debrecen?

A Debrecenben épülő gyárra térve Jason Chentől megtudtuk: az üzleti partnereik szerették volna, ha Németország után Magyarországon épül fel a CATL második európai gyára. A számos autógyár jelenlétén túl Magyarország mellett szólt az ország jó infrastruktúrája, a közelben fellelhető nyersanyagok, a nemzetközi viszonylatban is rendkívül jó befektetési környezet, valamint a kiváló közép- és felsőfokú oktatás.

– A lehető legmodernebb technológiával rendelkező itteni gyárban akkumulátormodulokat és akkumulátorcellákat gyártanak majd. A csúcskategóriát képviselő gyártási berendezéseket a különböző típusú termékekre lehet adaptálni. Fontos, hogy a termelés karbonsemleges legyen, saját zöldenergia-forrásokat építünk ki a gyáron belül és azon kívül, valamint ha szükséges, harmadik forrást is bevonunk. Óriási befektetés történt itt, évtizedekben gondolkodik itt a gyár. A környezetvédelmi hatások rendkívül fontosak a gyárnak. Kötelezettséget vállal arra, hogy ellenőrzi a működés hatásait – tért rá a Debrecenben épülő gyárra a CATL európai vezetője, aki miután biztosította a jelenlévőket, hogy a gyárépítés a tervek szerint, most már a felszín feletti építkezéssel halad, kijelentette: céljuk, hogy a kínai akkumulátorgyár egy szerethető gyár legyen, továbbá a már itt élők szomszédjává szeretne válni, mint ahogy fontos számukra a munkahelyüket szerető, a városban élők is. Helyi polgárokként részt szeretnének venni a közösségi életben. Engedélyeik megvannak, kötelességüknek tartják, hogy minden hatósági és jogi ellőírásoknak eleget tegyenek. 2025 első felében indulhat meg a termelés.

Annak a filozófia keretében, hogy a CATL jó szomszéd, szerethető vállalat legyen a helyi beszállítókra támaszkodnak majd.

Szilágyi Balázs (Fotó: Cívishír)

Első körben háromezren

Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője a leendő dolgozókról beszélt. Látják, helyben bizony verseny folyik a jól képzett szakemberekért, és azt is, hogy át kell lépniük a szűkebb agglomeráció határait. Hajdú-Biharban, illetve a gyár 60 kilométeres körzetéből számítanak dolgozókra, az ők ingázásukat segítik. Egyelőre döntően diplomásokat keresnek, de jövőre a fizikai munkások irányába mozdul el a munkaerőigényük. 2025 elejére ezer, végére kétezer, 2026-ban háromezer dolgozóval számolnak. Figyelnek az oktatásra, a szakképzéstől az egyetemig. A Debreceni Szakképzési Centrummal megkötötték a megállapodást.

Mit is jelent a CATL jószomszédi viszonya?

Ezt már Sidló Noémi, a CATL debreceni gyárának kommunikációs és PR-vezetője részletezte. Ő is hangsúlyozta, hosszútávra terveznek Debrecenben, a zöldebb jövőért dolgoznak, szerves részévé kívánnak válni a közösségnek. Erős és bizalmi kapcsolat kialakítására törekszenek a lakossággal és Debrecen várossal. Társadalmi aktivitásukat – immár a németországi gyáruk példája alapján – a sportszponzorációban, a várossal közösen helyi focibajnokságok szervezésében, a környezetvédelemben, a környezetvédelmi aktivitás fokozásával tervezik megalapozni. Ugyanakkor szeretnének alapozni a debreceniek hagyományaira, tapasztalataira is. Az idén adományoztak már tartós élelmiszereket, valamint esővízgyűjtőket. Jövőre ezt szeretnék folytatni, és tervezik gyermekvédelmi intézmények és a gyermekklinika támogatását.

Sidló Noémi (Fotó: Cívishír)

Aggódni? Ugyan mitől?

– Naponta valamivel több mint háromezer köbméter vízre lesz szüksége a gyárnak, és keressük annak a lehetőségét, hogy hűtőtornyokkal miként lehetne csökkenteni a vízfelhasználást. Szándékunk szerint a gyár vízfogyasztásának 70 százalékát a hűtőtornyokon keresztül szeretnénk megoldani – válaszolt a Cívishír kérdésére Szilágyi Balázs, akit a vízfogyasztás nagysága mellett az energiafelhasználásról is kérdeztünk. – 536 gigawattóra. Ennyi lehet a gyár éves energiaigénye az időközben végrehajtott módosítások és optimalizálások után. Természetesen zöld energiából. A gyár épületeinek tetejére napelemeket telepítünk. A zöld energia biztosításának módjáról több partnerrel is tárgyalunk – mondta.

Megkérdeztük azt is, hogy a gyár állít-e föl monitoringrendszert, kik működtetik azt, és az eredményeik mennyire lesznek nyilvánosak.

– A monitoring a hatóságok feladata, és önkormányzati kezdeményezésre is alakul monitoring bizottság. Az ő munkájukat mindenben támogatni fogjuk, a jogszabályoknak megfelelően szolgáltatunk adatokat. A cégnek megvannak a kötelezettségei monitoring téren mind a talaj, mind a levegő vizsgálata kapcsán. A berendezések megvannak, ezen túl tervezi még a város, hogy a cég területén kívül egy, az egész ipari park hatásait vizsgáló rendszert állít fel – válaszolta Szilágyi Balázs, de Jason Chen jelezte, ő is szeretne hozzászólni a kérdéshez. – Egy működőképes monitoringrendszert állítunk fel. Biztosítom arról az embereket, hogy az egy működőképes, valós rendszer lesz. Ismét hangsúlyozom, nem rövidtávra tervez Debrecenben a cég. A monitoringrendszer kiemelkedő fontosságú lesz a helyi lakosság, az üzemben dolgozók számára. Mint egy globális jelenléttel bíró vállalat, a cég maga is kötelezettségének érzi, hogy gondoskodjon minden ott dolgozója egészségéről. Napi szinten mindez nagyon összetartozik. Én, aki ekkora tapasztalattal rendelkezem a cég kapcsán, semmi kétségem nincsen, hogy a cég környezetbarát módon fog működni – hangsúlyozta.

Sidló Noémi is hozzászólt az elhangzottakhoz.

– Egy globálisan ismert és elismert cég nem is engedheti meg magának, hogy minden tekintetben ne a jogszabályoknak megfelelően működjön, megfeleljen mind a munkavállalóknak, mind a környezetnek. 13 működő gyára tapasztalatait hozza Debrecenbe a CATL, és ez is a biztosítéka annak, hogy ezek az ellenőrzőrendszerek működőképesek lesznek.

További újságírói kérdésekre válaszolva megtudtuk: a gyár a tervezett maximális termelési kapacitását közel egy évtized alatt éri majd el, ám a technológiai fejlődésnek köszönhetően lehet, hogy nem 9 ezer, hanem 8 ezer ember is elég lesz már akkor a termeléshez.

És lesznek-e külföldi munkások? Kezdetben, a termelés indulásakor százas nagyságrendben érkeznek kínai munkások, később a számuk 100 és 200 között lesz. A CATL nem tárgyal harmadik országból érkező munkásokat közvetítő cégekkel, és remélik a közeljövőben sem lesz erre szükség. A vállalatot magyar emberek fogják működtetni – hangzott a válasz. Szó volt arról is, hogy a kínaiakkal, délkelet-ázsiaiakkal szemben egyre fokozódó ellenérzés kompenzálására a CATL tervez társadalmi programokat, amivel közelebb hozza egymáshoz a kultúrákat.

CH

Megsemmisítették a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét
Döntött a Kúria.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés