Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Basahalom utcán a lakókon is múlik, hogy folytatódik-e az útépítés

Cívishír | 2024. 07. 16. | 13:13:33
Több debreceni utcában is egyezségre kellene jutniuk a feleknek.
A Basahalom utcán a lakókon is múlik, hogy folytatódik-e az útépítés
Véget ért a Basahalom utcai útépítés első üteme (Fotó: Debrecen.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkészült a Basahalom utcai útépítés első üteme; 2024 rekordnak tekinthető abból a szempontból, hogy minden eddiginél több útfejlesztés valósult meg saját forrásból, s ez főként a lakosság által kezdeményezett útszakaszokat érintette – hangzott el a július 16-i sajtótájékoztatón. 

Előbbi kapcsán Papp László azt mondta, a fejlesztéseket nem a kampány miatt, hanem a városfejlesztési stratégia részeként végezték el, „hiszen a közlekedésfejlesztés révén tudják jobbá tenni a különböző városrészeken élők mindennapjait”. A polgármester kiemelte, a Basahalom utca első ütemében 100 méter hosszban készült el új út. A beruházás jelentőségét az adja – folytatta –, hogy kifejezetten széles lakossági összefogás állt mögötte. – Piros Zoltán képviselő támogatásával 2023-ban találkoztunk a lakókkal, akik kérték a közlekedési problémák megoldását. Ezt az első ütemben sikerült véghez vinni, viszont a további ütemek elindításához szükséges a lakók együttműködése – közölte, utalva arra, hogy az önkormányzatnak az útszélesség miatt muszáj egyezégre jutnia a helyiekkel. Példaként említette a Júliatelepen végzett útépítéseket: ott az önkormányzat vállalta a kerítés és a közműaknák áthelyezését és annak költségeit, cserébe a lakók 1-2 métert átadtak a saját telekrészükből az útépítés érdekében. Papp László ezt a lehetőséget felajánlotta a Basahalom utcaiaknak is.

A városvezető kijelentette: az idei költségvetésben 4,5 milliárd forintot különített el új utak építésére, útfelújításokra, lakótelepi útfejlesztésekre, amely során 57 utcában zajlik, zajlott vagy kezdődik munka a következő időszakban. A lakótelepi utcák esetében megtörtént mind a 8 helyszínen a fejlesztés 226 millió forint értékben. Néhány napja indult meg a Nagyerdei körút utolsó szakaszának felújítása, valamint a napokban elkészült a Tóth Árpád utca, a Fekete István utca első üteme, a Bádogos utca és a Bádogos köz. Az idei évre vállalt programot maradéktalanul végre fogják hajtani, hangzott el, míg a következő években szeretnék tartani a jelenlegi ütemet.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint jól látszik a Basahalom utcai fejlesztésből, hogy egy-egy útszakasz építése milyen kis építőkockákból áll össze. Hiszen a mostani eredményhez fontos előfeltételeknek kellett teljesülnie. Így szükség volt a Vértesi úti védősáv kialakítása mellett további számos építési és szabályozási kérdést tisztázni. Utalt a város hosszú évszázadokra visszamenő településszerkezeti sajátosságaira, mely szerint az utcák szélessége nem a mai igényekre lett tervezve. – Ez számos kihívással szembesíti a feleket. A városrészi képviselők a tárgyalások szempontjából kulcsszereplők, hiszen ők tudnak igazán sokat tenni annak érdekében, hogy a lakók hozzáállása támogató legyen. Amennyiben ez adott, akkor az önkormányzat könnyebben rendelhez forrást az ilyen fejlesztések mellé. A debreceni gazdaság fejlődése erre biztosítja a lehetőséget, hiszen ma sokkal jobb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt volt – magyarázta Pósán László.

Pósán László, Piros Zoltán és Papp László (Fotó: Debrecen.hu)

Piros Zoltán önkormányzati képviselő elmondta: a Basahalom utcán az előkészítési munkálatok hosszabb időt vettek igénybe, ennek részeként több lakossági fórumot tartottak. Maga az útépítés néhány héttel ezelőtt vette kezdetét; 300 méteren történt meg a közművek korszerűsítése, és 100 méteren, 4 méter szélességben indultak aszfaltozási munkálatok padkázással és járdaépítéssel.

A képviselő jelezte: a további ütemek ügyében folyamatosak a tárgyalások, valamint örömét fejezte ki amiatt, hogy egyre több fiatal család választja lakóhelyéül a Tégláskertet és környékét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Filmbe illő jelenetek: el akarta ütni a rendőröket
Filmbe illő jelenetek: el akarta ütni a rendőröket
Teljesen elvesztette a kontrollt az elkövető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Huszonnyolc zebrát venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.
Súlyos károkat okozott az időjárás a debreceni forgalomirányításban
Jelzőlámpák sérültek a város szinte összes – önkormányzati fenntartású – kereszteződésében.
Két város ölelésében keresi a helyét Hajdúszovát
A nagyvárosban való munkavállalás lehet a legegyszerűbb kapcsolat Debrecennel.
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Modern üzem is épült a debreceni telephelyen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.