Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem étrend-kiegészítőket fejlesztett

| 2023. 06. 20. | 16:39:00
​Idővel az egészségipar egyik meghatározó szereplőjévé válhat.
A Debreceni Egyetem étrend-kiegészítőket fejlesztett
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikeresen lezárult a Debreceni Egyetem Komplex Egészségipari Multidiszciplináris Kompetencia Központ létrehozására, valamint új innovatív termékek és technológiák fejlesztésére irányuló projektje, amit a Richter Gedeon Nyrt.-vel és a Medyag Kft.-vel konzorciumban valósítottak meg 2020 márciusától kezdődően. Az eredményektől projektzáró rendezvényükön számoltak be június 20-án.

Legfőbb céljuk egy új innovatív, egészségipari technológiák és termékek fejlesztése érdekében egy komplex, multidiszciplináris kompetencia központ kialakítása, ami kiemelten foglalkozik azzal, hogy versenyképes kutatási tudásbázist alakítson ki. A központ olyan kutatási irányokat jelöl ki, amelyek termék- és szolgáltatásközpontúak, valamint koncentrál a társadalmi és pénzügyi hasznosíthatóságra is.

– Körülbelül 10 éve új irányként jelentkezett, hogy a Debreceni Egyetem szorosabbra fűzze a kapcsolatát az ipari partnerekkel. Hosszútávú cél, hogy az egyetem is egy piaci szereplővé váljon, ami még tanulási fázisban van. Nehéz folyamat ez, hiszen az oktatási és tudományos munka mellett kevésbé hangsúlyos a szabadalmaztatás, vagy egyáltalán a kutatási eredmények pénzügyi hasznosulása. Ezen változtatni kell, fontos, hogy az egyetem elő tudjon állítani olyan termékeket, amelyek pénzügyi forrásokat generálnak. Ez a pályázat elősegíti ezt a folyamatot

– fogalmazott Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes a projekt jelentőségével kapcsolatban. Az elvégzett munkával kapcsolatban elmondta, két fő irányban zajlottak a kutatások: egyrészt egy egészségipari innovációs lánc teljes végigvezetése, másrészt prebiotikumok készítése volt a cél, de a kettő összefügg.

Bárányné Pap Tímea, a projekt menedzsere a kapott források pénzügyi felhasználásáról elmondta, összesen 2,993 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el a konzorciummal, amiből a Debreceni Egyetem több mint 1,7 milliárdot használt fel. A projekt keretén belül létrejött két önálló szervezet: az Egészségipari és a Metagenomikai Intézet. Két alprojektet, azokon belül pedig 13 kutatócsoportot hoztak létre. Több mint 150 főt foglalkoztattak kutatóként vagy technikusként. Mint megtudtuk, több mint 1000 oldalnyi kutatási jegyzőkönyv készült papíralapon és több mint 3 millió kilobájt elekronikus kutatási anyag. Eszközbeszerzés is történt több mint 53 millió forint értékben. A projektvezető kiemelte, mindent időben teljesítettek.

A Preklinika alprojekt szakmai eredményeiről általánosságban Kovácsné Bácskay Ildikó Katalin alprojektvezető beszélt.

– Ez a második olyan nagy projekt a Debreceni Egyetemen, amely jelentős stratégiai eredményeket hozott és olyan kompetenciákat tanított meg, amelyekből a továbbiakban építkezhetünk– hangsúlyozta.

Elmondta, új képzések indultak a kutatáshoz kapcsolódóan, és konferenciaszervezésben is hatékonyak voltak. Úgy gondolja, sikerült versenyképes kutatási tudásbázist kialakítaniuk, de azt folyamatosan monitorozni kell, hiszen az innováció egyik napról a másikra valósággá válik. Büszke arra, hogy rendkívül fontos, hazai és nemzetközi szinten is meghatározó ipari partnerekkel tudtak együtt dolgozni.

– Az eredményekből látszik, hogy a multidiszciplináris hozzáállás, azaz 13 kar együttműködése milyen jelentős feladatokat tud megvalósítani összefogásban – emelte ki.

Hangsúlyozta, igen komoly csapatmunka folyt, ennek jegyében a kutatócsoport vezetőit kérte meg a konkrét eredmények bemutatására.

Olyan kutatómunkákról hallhattunk, mint a természetes hatóanyagok – többek között az útifűfélék, a nyírfakéreg vagy a hársfavirág – felhasználása egészségipari termékek fejlesztése során, továbbá foglalkoztak kannabinoid származékok vizsgálatával is. Látványos eredmény három étrend-kiegészítő kapszula kifejlesztése. A CogniBio, a BioFlor és a DiabetBio-króm természetes eredetű, már hivatalosan is bejegyzett készítmények.

Mesterséges intelligencia kutatócsoport is dolgozott a projekten, akik számára az egészségipar egy új terület volt, láthatóan valóban multidiszciplináris munkafolyamat jött létre.

Kardos Gábor a Probiotikum alprojekt szakmai eredményeit mutatta be. Elmondta, a humán mikrobiomok velünk élnek, nagyon fontosak, közülük a bélrendszerben található baktériumokra fókuszált a kutatásuk. Megtudtuk, bizonyos betegségek kialakulásában ezeknek a mikrobiomoknak nagy szerepük van: amit eszünk, lényegében előrevetíti milyen betegségünk lesz vagy akár miben fogunk meghalni. Kardos Gábor kifejtette, társadalmi és pénzügyi hasznosulásra fordítják a munkát, ami alkalmazott kutatással valósulhat meg. A termékfejlesztés során három kategóriára koncentrálnak: a prebiotikumok és probiotikumok kutatása előrehaladott, de posztbiotikumok még fejlesztésre várnak. Hozzátette, az oktatásban kevés ismeretanyagot sajátítanak el a hallgatók a mikrobiomokról, viszont most létrehoztak egy új szabadon választható tárgyat, valamint integrálták más kurzusokba is. Egy új szak létesítése is folyamatban van Egészségügyi bioinformatika MSC néven, amelynek várható elindulása 2024 szeptembere.

Krajnik Ildikó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lelátót is építenének a pallagi edzőcentrumban
Lelátót is építenének a pallagi edzőcentrumban
Csaknem 200 millió forintért fejlesztették a létesítményt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szélesítik a kerékpárutat Nyíracsádon
Kiválasztották a kivitelezőt.
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés