Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Oxfordi professzor vette át a Debreceni Egyetem díját

| 2023. 03. 28. | 12:38:00
Frances Mary Ashcrof még 2020-ban kapta meg a kitüntetést, de a koronavírus miatt csak most tudott a cívisvárosba látogatni.
Oxfordi professzor vette át a Debreceni Egyetem díját
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az újszülöttkori cukorbetegség diagnosztizálásában és kezelésében elért tudományos eredményért Frances Mary Ashcrof, az Egyesült Királyság-beli Oxford Egyetem Élettani Intézeteinek professzora kapta a „Debrecen díj a Molekuláris Orvostudományért” elnevezésű kitüntetést 2020. évi elismerését. A díjátadást bejelentő sajtótájékoztatót a Kenézy villában tartotta Csernoch László tudományos rektorhelyettes, Mátyus László, az Általános Orvostudományi kar dékánja és Panyi György egyetemi tanár március 28-án.

Az eseményen természetesen jelen volt Ashcrof asszony is.

– Nagy elismerés, hogy ezt a díjat megkaphatom. Végignéztem a korábbi díjazottak névsorát és megörültem, hogy tagja lehetek ennek az illusztris közösségnek. Csodálatos lehetőség, hogy Debrecenbe jöhettem, látogatást tehetek az egyetemi campuson – fogalmazott Frances Mary Ashcrof, hozzátéve, hogy egy kutató soha nem egyedül dolgozik, az eredmények elérésében segítségére vannak a munkatársai, PhD diákjai. A professzorasszony külön felhívta a sajtó képviselőinek figyelmét arra, hogy az ő kutatása az újszülöttkori cukorbetegségről szól.

Frances Mary Ashcrof

Csernoch László köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy egyetem számára nemcsak az ott dolgozók, hanem az elismert kutatók száma és minősége is meghatározó. Az orvosbiológiai kutatásokban a díjat mindig meghatározó személyiségek kapják. Azzal, hogy Frances Mary Ashcrof elfogadta a díjat, a Debreceni Egyetem is felkerült a molekuláris medicina elittérképére, ez növeli az egyetem ismertségét, elismertségét.

A díj nemcsak egy elismerés, hanem egyúttal egy lehetőség az együttműködés és a közös kutatások folytatására.

Mátyus László a díj alapításáról és az odaítélés menetéről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Elmondta, a díjat 2003-ban alapította a Debreceni Egyetem, és a mostaninak elvileg a 21. díj odaítélésnek kellene lenni. Frances Mary Ashcrof azonban a 2020-as év díjazottja, és a világjárvány miatt csak most kerülhet sor a díjátadásra, amivel így egy korábbi adósságot törlesztenek. A díjazott kiválasztásának elsődleges szempontja, hogy a kutatásának gyakorlati haszna látható legyen a betegek gyógyulásában. Ebből a szempontból az oxfordi egyetem professzora a tökéletes díjazott. Sokkoló felfedezést tett, beteg gyermekek tízezreinek életét egyértelműen megváltoztatta. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának orvosai és a korábbi díjazottak is tehetnek javaslatot a díj odaítélésére.

A bizottság a jelöltek körét kettőre szűkíti, majd titkos szavazással döntenek a díjazott személyéről.

– Nagyon ritka az, ha a tudós a kutatásának eredményét még az életében láthatja a betegek kezelésében és gyógyulásában – ezt már Panyi György mondta a professzorasszony tevékenységének méltatásaként. – Frances Mary Ashcrof a gyermekkori, valamint a veleszületett cukorbetegségnek a molekuláris mechanizmusát felfedezte és megtalálta azokat a mutációkat, azokat az ioncsatornák sejtmembránjaiban található fehérjékben bekövetkező változásokat, amelyek miatt a gyermekek a születéskor már cukorbetegek. Ennek az állapotnak súlyos mentális és fizikális következményei vannak. Ezeket korábban inzulinnal kezelték. A professzorasszony felfedezése az, hogy a hasnyálmirigyben az inzulin kiválasztását  szabályozó molekuláknak milyen mutációi okozzák ezt a betegséget, és hogyan lehet őket kezelni tablettával. Ez az életminőség, a betegség következményeként kialakuló szövődmények szempontjából hihetetlenül nagy változást tud hozni a gyermekek életében.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.