Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma is példaképek a hajdúböszörményi honvédők

| 2023. 03. 15. | 18:47:00
Ma nem fegyverrel kell védeni a hazát, hanem a béke megteremtésével, a családok erősítésével.
Ma is példaképek a hajdúböszörményi honvédők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A magyar kormány értékei és célkitűzései sokban meggyeznek azokkal, amelyeket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tűzött zászlajára. Ma is szükség van a nemzeti és gazdasági érdekek következetes képviseletére még akkor is, ha ezek védelme komoly konfliktusokkal is jár. A szabadságharc hőseinek szabadságvállalásából meríthetünk erőt a közjó szolgálatában folytatott mindennapi erőfeszítésekhez

– ezekkel a mondatokkal vont párhuzamot a 175 évvel ezelőtti események és napjaink történései között Latorcai Csaba fejlesztési miniszterhelyettes, államtitkár a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ nagytermében a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat vármegyei központi március 15-ei ünnepségén a jeles nap délutánján. A csaknem egész délutánt betöltő eseménysor két órakor kezdődött a Bocskai téri református templomban ünnepi istentisztelettel, majd az ünneplő közönség a 17. Bocskai huszárezred emlékszobrát koszorúzta meg a Városi Ifjúsági Fúvószenekar térzenei kíséretében. A cudar idő miatt elmaradt a Bocskai Néptáncegyüttes vezetésével a közös séta a művelődési központba, oda autókkal mentek át az ünneplők.

Sillye Gábor Kossuth bizalmasa

Az esemény helyszínén Kiss Attila polgármester köszöntötte a közönséget. Felhívta a figyelmet az ünnepségnek otthont adó művelődési központ névadójára, Sillye Gáborra, aki azutolsó Hajdúkerületi kapitány volt, ugyanakkor a forradalom kitörésétől a leveréséig Kossuth bizalmasa, és nagyon fontos feladatokat látott el a Hajdú kerületben. 1849-ben ő kiáltotta ki elsőként a függetlenséget.

– 1949 óta először tarthat Hajdú-Bihar vármegye nemzeti ünnepet. Közel ezer évig természetes volt, hogy vármegyék voltak

– ezt már Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke mondta beszédében, hozzáfűzve, hogy a Parlament döntése nemcsak egyszerűen a megyék vármegyévé való átkereszteléséről szól, hanem ez jelképezi a nemzeti összetartozást is.

– Erős nemzetállamnak kell lennünk, erősnek kell lenni a családnak azért, hogy hűségesek lehessünk az elveinkhez, az eszméinkhez, reményeinkhez. Hiszen akinek reménye van, annak van célja is, és akinek célja van, azokat meg szeretné valósítani. Ezt a reményt adjuk át a következő generációnak. Ma már azzal kell szembesülnünk, hogy hogyan tudjuk fegyverek nélkül megőrizni a békét. Nekünk is vannak kötelességeink, kötelezettségeink. Most megint a haza szolgálatára van szükség, ismét arra az együttműködésre, ami nem egy háború, egy szabadságharc megvívása, hanem a magyarság jövője szempontjából fontos, hogy őrizzük meg a békét, egymás tiszteletét, szeretetét

– zárta gondolatait Pajna Zoltán.

Rezsicsökkentés, családok, béke

Latorcai Csaba, az esemény főszónoka is Sillye Gábor és a Bocskai 17. huszárezred méltatásával kezdte a beszédét, majd áttért az aktuálpolitikára. Kijelentette, mint ahogy egykoron, ma is a veszélyek korát éljük. A haza védelmére 175 éve fegyverekre volt szükség, ma az összefogásra, a határozott cselekvésre, a szellem pallérozottságára, a kitartás erejére, a nyugalom végtelenségére és a józanság kincsére. Minderre azért, hogy a hazánkra nehezedő külső és belső nyomás ellenére megőrizzük Magyarországot magyarnak. Azért, hogy megnyerjük a jövőt, meg kell őriznünk szuverenitásunkat, szabadságunkat, függetlenségünket és a békét.

– Csak a béke és a szabadság hozhat jólétet és biztonságot. Egyszerre kell békére törekednünk és katonai szempontból erősnek lennünk, mert ez utóbbi szolgálja biztonságunkat, stabilitásunkat a napjainkat sanyargató szomszédos háborúban. Csak a béke tudja megállítani az elszabadult élelmiszer- és energiaárakat, az inflációt. És csak a béke hozhatja el annak a lehetőségét, hogy a menekültek visszatérhessenek szülőföldjükre. Ezért szorgalmazzuk minden fórumot a béke szükségességét. A kormány számára Magyarország biztonsága az első, Magyarország nem áll háborúba senkivel. Álláspontunk világos és egyértelmű: nem fogjuk hagyni, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba. Tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk. Ezért folytatunk nemzeti sajátosságainknak és érdekeinknek megfelelő gazdasági-, szociál-, valamint családpolitikát. A kormány meg fogja védeni a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést

– tett hitet Latorcai Csaba, majd az ünnepség zárásaként a Bocskai István Általános Iskola diákjainak verses, zenés, táncos ünnepi műsorát láthatta a közönség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC-s Bernáth Attila Európa-bajnoki döntőt vívhat!
A DVSC-s Bernáth Attila Európa-bajnoki döntőt vívhat!
A debreceniek hajdúhadházi kiválósága történelmet írhat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.