Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Klinikai rangra emelkedett a Kenézy

| 2023. 03. 23. | 17:22:00
Országos példának is tekinthető a egészségügy fejlesztése Debrecenben - hangzott el.
Klinikai rangra emelkedett a Kenézy
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A Debreceni Egyetem Klinikai Központ integrációja 2021. január 1-jén indult és előreláthatóan ez év végére befejeződik. Ez azt jelenti, hogy a Kenézy Gyula Campus minden egyes szervezeti egysége klinikai rangra emelkedik, a fejlesztés a klinikai betegellátás ismérvei szerint valósul meg. Ezzel a Kenézy Gyula Campus az ország egyik legnagyobb, egységes betegellátó rendszere lesz, a klinikai központ két Campuson széleskörű, professzionális diagnosztikai, betegellátó és ehhez kapcsolódó oktató és kutató tevékenységeket folytat

– mondta Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke a Kenézy Gyula Campus integrációs fejlesztéseinek megtekintését követő, a campus fő épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón március 23-án délután. Az eseményen részt vett Jenei Zoltán Országos kórházfőigazgató és Kossa György, a gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Ösztöndíjprogramot is indítanak

Kossa György beszédében részletezte, hogy a Kenézy campus egy nagyjelentőségű integrációs folyamatban van, amelynek legfőbb célja a betegellátás javítása, az, hogy a betegek elégedettek legyenek. A célok között van az is, hogy a tudomány, az oktatás, az innováció és a mindennapi betegellátás egy helyen összpontosuljon. Ehhez technikai, technológiai és informatikai fejlesztésekre is szükség volt. A kuratórium elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy egy ösztöndíjrendszerrel megtámogatott szakápolói programot indítanak a szakközépiskolákban, továbbá szeptembertől felállítanak egy mentori rendszert is. Ezzel végigkísérik a fiatalokat az életpályájuk kezdetén, és segíteni tudják integrálódásukat a betegellátásba, az élethivatásuk megtalálását. De az idén el tudnak indítani állami ösztöndíjas, köztük PHD programokat is. Erre egy ötéves rendszerben nyolcmilliárd forint támogatás biztosítható. Ezzel tudnak hozzájárulni az egészségügyben a megfelelő korfa kialakításához.

– Azt gondolom, hogy minden integrációnak a következménye az kell, hogy legyen, hogy az itt élő emberek saját maguk érezzék ennek a pozitív eredményeit. Mi ennek elkötelezettjei vagyunk, ezt szeretnénk továbbvinni, tovább erősíteni

– jelentette ki Kossa György, aki az ágazaton belüli széleskörű együttműködés jelentőségét is hangsúlyozta.

Kossa György: A célok között van az is, hogy a tudomány, az oktatás, az innováció és a mindennapi betegellátás egy helyen összpontosuljon
 

Jenei Zoltán a sajtótájékoztató előtt a Kenézy Gyula Campuson tett „túra” tapasztalatait összegezte. – Működőképességet, jó erőforrás-gazdálkodást és hatékonyságot láttam. Mindegyik mögött azt éreztem, hogy az egyetem vezetésének és a klinikumban dolgozóknak is az a legfontosabb, hogy a betegek érdekeit helyezzük a középpontnak. Minden mást ennek kell alárendelni – fogalmazott az országos kórházfőigazgató, aki azzal folytatta, hogy az egészségügy egy nagyon bonyolult világ, amiben mindig vannak gondok, problémák és olyan kihívások, amelyeknek a megoldása nem egyszerű. Minderre egy-egy intézmény, egy klinikai központ is tud választ adni. Megnyugtató volt számára, hogy az egyetem vezetése nem Budapestről várja a megoldást, hanem végiggondolja a problémák összetevőit, a kiváltó okokat, és ők maguk is tesznek azért, hogy a szolgáltatás minősége és hatékonyság javuljon. Megbeszéltek a lakosság oldaláról érkező problémákat, igényeket. Izgalmas volt hallania, hogy a gyógyítás és az oktatás milyen szorosan összefonódik, ami a benne dolgozókat kötelezi a minőség javítására. Mindez a debrecenieknek, a vármegyebelieknek és a majdan ide érkezőknek megteremti a lehetőségét a színvonalas egészségügyi ellátás igénybevételére.

Jenei Zoltánnak megnyugtató, hogy az egyetem vezetése nem Budapestről várja a megoldást
 

Szabó Zoltán professzor visszatekintővel kezdte mondandóját. 2021 januárjában indult a klinikai integráció a Debreceni Egyetemen, amelynek eredményeként a nagyerdei campus a Kenéz Gyula campus egyesült. Ennek eredményeként Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi ellátórendszere jött létre, ahol 6 ezer 500 dolgozól és több mint 2 ezer 800 betegágy van. Ennek az integrációnak a legfőbb célkitűzése az, hogy Debrecenben és vármegyében lakók egészségügyi ellátása a korábbinál is magasabb szintre jusson, továbbá európai uniós célkitűzés az, hogy egy olyan szakmai fejlődés kezdődjön, amelynek az eredményeként lakhelytől függetlenül minden betegre érvényes, az esélyegyenlőségen alapuló, legmagasabb szintű betegellátás valósuljon meg. Ennek érdekében fejlesztették a szakmai ellátórendszert, folyamatosan újultak, újulnak meg az épületek, új osztályok alakultak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Az országos versenyen a legjobbak között voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.