Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Illemszabályok két keréken: mit szabad, és mit nem?

| 2023. 03. 22. | 09:40:00
Biciklisként fontos, hogy ne feledkezzünk el róla, a KRESZ szabályai ránk is érvényesek.
Illemszabályok két keréken: mit szabad, és mit nem?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tavasz közeledtével újra előkerülnek a kétkerekű járgányok: biciklisek százai lepik el kisebb és nagyobb városok utcáit, olykor veszélyes helyzeteket idézve elő. Biciklisként fontos, hogy ne feledkezzünk el arról, hogy a KRESZ szabályai ránk is érvényesek, ezért érdemes felfrissíteni, hogy hogyan is kell viselkedünk az úton.

A biciklizés előnyei

A kerékpározás igencsak népszerű időtöltés, hiszen számos tényező szól mellette. Ez a jármű segítségünkre van abban, hogy eljussunk A-ból B-be, és mindezt úgy, hogy jelentősen megdolgoztatja testünk különböző izmait, így a far-, kar-, hát- és lábizmokat is, ezen felül pedig kiváló hatással van a szívre és a keringésre, valamint a tüdőre is. Ha az autót vagy a tömegközlekedést biciklire cseréljük, több időt tölthetünk a levegőn, ezáltal elménk is tisztábbá válhat.

Teljesen normális, ha izmaink megmacskásodtak a téli időszakban, különösen akkor, ha nem fordítottunk figyelmet arra, hogy a mozgás más formáját válasszuk. Elsőként nem érdemes hát nagyobb távra indulni, így szoktatva szervezetünket a terheléshez. A kétkerekűt sem árt felkészíteni az első indulás előtt: pumpáljuk fel a gumikat, nézzük át a vázat esetleges rozsdafoltokat és repedéseket keresve, továbbá próbáljuk ki a féket és a sebességeket!

Bicikli-etikett

Bár a kerékpározást nem kötik KRESZ- vagy gyakorlati vizsgához, fontos, hogy magabiztosan üljünk a nyeregbe. Legyen akár Mountain Bike-unk vagy Csepel biciklink, a szabályok mindenképpen vonatkoznak ránk.

Kerékpárosként – bár lehet rajtunk bukósisak, térd- és könyökvédő, ezekkel együtt is – védtelenek vagyunk az úttesten, hiszen egy figyelmetlen autós könnyedén elsodorhat bennünket. Ha azonban ügyelünk arra, hogy betartsuk a ránk vonatkozó közlekedési szabályokat, csökkenthetjük annak az esélyét, hogy baleset érjen minket biciklizés során.

Ellenőrizzük a járművet

Ha tanultunk autót vezetni, emlékezhetünk arra, hogy indulás előtt ajánlott körbejárni az autót, ellenőrizni a gumikat, a lámpákat és a féket. Nincs ez másként a kerékpárral sem: mielőtt nyeregbe pattannánk, nyomkodjuk meg a kerekeket, és ha puhának érezzük őket, pumpáljunk beléjük némi levegőt.

Nézzük meg, hogy a gumink mekkora nyomást bír el, és ehhez mérten pumpáljuk fel! Kapcsoljuk be az első és hátsó lámpákat, kicsit toljuk meg a biciklit, és fékezzünk vele! Ezt az ellenőrzést akkor se mellőzzük, ha régi, kontrás Csepel biciklink van, hiszen ilyen esetben is makacskodhat a fék. Ha azonban minden tökéletesen működik, bátran elindulhatunk a járművünkkel.

Fontos a biztonság

Bár nem kötelező, mindenképpen előnyös, ha bukósisakot viselünk. Ügyeljük arra, hogy fejünket teljesen fedje, de nyakunkat ne szorítsa! Amennyiben gyermekkel utazunk, az ő biztonságáról is gondoskodjunk, ne csak sisakkal, hanem biztonságosan rögzített gyermeküléssel is.

Láttassuk magunkat

Bár a fényekkel gondoskodunk arról, hogy láthatóak legyünk, sötétedés után egy fényvisszaverő mellény vagy kabát használata is ajánlott, hiszen ezáltal több tíz méterről láthatóvá válunk az autók számára. Ha biztosra mennénk, használhatunk a bokára erősíthető fényvisszaverő csíkokat is, valamint a lámpát is beállíthatjuk, hogy milyen módon világítson, így elősegítve, hogy ködös időben is egyértelmű legyen a jelenlétünk.

Megfontoltan haladás

Sok esetben egyértelmű, hogy hol mehetünk biciklinkkel, hiszen felfestett sávok adják jelét. Ez a legbiztonságosabb módja a kerékpározásnak, ám akkor sem kell kétségbe esnünk, ha nincs biciklisáv, ugyanis ilyen esetben bátran használhatjuk a buszsávot és az úttest jobb oldalát, melynek szélére húzódva biztonságosan tekerhetünk. A gyalogosoknak fenntartott járdát kerüljük, de ha nincs más megoldás, vagy a rendelkezésre álló út alkalmatlan a biciklizésre, körültekintően és alacsonyabb sebességgel a járdán is gurulhatunk.

Úton-útfélen

Ha átkelünk a zebrán, meg kell szakítanunk a biciklizést, ugyanis a KRESZ szabályai szerint a kerékpárt át kell tolni a gyalogosátkelőn, majd ismét nyeregbe szállni. Mivel indexelésre nincs lehetőségünk, a karunkkal jelezhetjük kanyarodási szándékunkat, ám – az autóvezetéshez hasonlóan – ezt a manővert is úgy érdemes végrehajtani, hogy előtte hátranézünk, hogy a holttérben is lássuk, van-e mögöttünk jármű, ami veszélyt jelenthet.

Ismerkedés a szabályokkal

Amennyiben biciklisként nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen szabályokat kell betartanunk a közlekedés során, a kezünkbe vehetünk egy kiadványt, ami a közúti közlekedés szabályait tartalmazza. Ebből megtudhatjuk, hogy mely táblák mit jelentenek, és azt is, hogy az autókhoz hasonlóan mi az, amit megtehetünk, és mi az, amit nem.

A biciklizés bár könnyű közlekedési lehetőség, ez nem jelenti azt, hogy ne kellene éppúgy tisztában lennünk a szabályokkal, mint autót vezető társainknak. Ha betartjuk a ránk vonatkozó pontokat és gondoskodunk biztonságunkról, elkerülhetjük a kisebb-nagyobb baleseteket az utakon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Baleset a Pesti utcán
Baleset a Pesti utcán
A forgalmas debreceni buszmegállónál történt.
Hirdetés
Hirdetés
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
A második fordulóban sorsdöntő volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.