Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LMP: nincs elég víz Debrecenben. Fidesz: van elég víz!

| 2022. 10. 07. | 18:45:00
Megfogalmazták a kérdést. Népszavazást kezdeményeznek.
LMP: nincs elég víz Debrecenben. Fidesz: van elég víz!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Murguly Mátyás, az LMP debreceni politikusa pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy milyen kérdéseket nyújtanak be a CATL-beruházás elleni helyi népszavazási kezdeményezéshez. A párt két kérdés fogalmazott meg, és bíznak abban, hogy összejön a megfelelő számú aláírás.

A kérdések:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek óránkénti vízigénye meghaladja a 450 köbmétert?
     
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek éves vízigénye meghaladja Debrecen lakossági vízfogyasztásának másfélszeresét?

Murguly Mátyás elmondta, Debrecen adottságai nem alkalmasak akkumulátorgyártásra, mert a város az 1960-as évek óta „kiszáradó tendenciát mutat, a talajvíz folyamatosan csökken, ezért ha nagy vízigényű ipar telepedik be, akkor az felgyorsítja Debrecen kiszáradását”. Az LMP álláspontja az, hogy Magyarország – tette hozzá a politikus –, hogy hibás gazdaságpolitika csak az autógyártásra fókuszálni. A CATL-beruházással pedig szerinte az a legnagyobb baj, hogy nem kérdezte meg senki róla a lakosságot. A népszavazási kérdések így hiánypótlásnak is tekinthetők, hogy legyen érdemi konzultáció az ügyben – így a debreceni politikus.

Amit az LMP próbál beállítani az egyáltalán nem igaz, hemzseg a valótlanságtól. Debrecennek jelenleg is van és a jövőben is lesz elegendő vízkészlete mind a lakosság, mind pedig a város gazdaságának kiszolgálása érdekében – reagált a Fidesz debreceni képviselőcsoportja.

„Az iparfejlesztési folyamatok a közműszolgáltatókkal egyeztetve, a város adottságait és lehetőségeit figyelembe véve kerültek megtervezésre. Debrecen ipari és lakossági éves vízfogyasztása a 80-as évek közepén volt a legmagasabb. Ma a város éves vízigénye a felét sem éri el a ’80-as évek vízfogyasztásának.  A város jelenleg is két lábon áll a vízellátás területén. Támaszkodik a Debreceni Vízmű Zrt. által üzemeltetett vízműkutakra és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt felszíni vízbázisára. (TRV közreműködésével a Keleti-főcsatornából érkező vízre.) A Civaqua-program első ütemének köszönhetően Debrecen vízgazdálkodása tovább javítja pozícióit, hiszen kapacitása 72 ezer liter/perc vízhozamot biztosít. A Civaqua-program második üteme a tervek szerint megduplázza ezt a kapacitást. Debrecen vízellátása az iparfejlesztési folyamatok mellett is hosszútávon biztosított.”

– olvasható a kormánypártiak közleményében. Ebben megjegyzik még, hogy az LMP zöld politikája álságos, hiszen a kommunikációjukban az elektromobilitás és a zöldenergia előállításának növelését, ezzel együtt a károsanyag kibocsátás csökkentését követelik, ugyanakkor a munkahelyek ezreinek létrejöttével járó elektromobilitás erősítését célzó gazdasági beruházásokat maximálisan elutasítják. A zöldenergia energiatárolás nélkül nem megvalósítható. Az LMP döntse el, hogy valóban zöld jövőt akar, vagy csak üres, tartalomnélküli politizálást – így a debreceni Fidesz-frakció.

[Beillesztett szavazás: Ön egyetért a CATL akkumulátorgyártó debreceni beruházásával?]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Győzelem vagy halál - így vág neki a szegedi útnak a DEAC
Győzelem vagy halál - így vág neki a szegedi útnak a DEAC
A debreceniek vereség esetén csak nagy mázlival juthatnának be a rájátszásba.
Hirdetés
Hirdetés
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A Füredi úton a tűzoltók végzik a mentést.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés