Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felvételizőknek indított honlapot a Debreceni Egyetem

| 2022. 06. 15. | 14:50:00
Rangsort is készítettek a középiskolákról.
Felvételizőknek indított honlapot a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Középiskolai rangsort készített a Debreceni Egyetem (DE) azoknak az adatoknak a felhasználásával, amelyek az intézménybe felvett diákok számát mutatják. Az eredményeket bemutató június 15-i sajtótájékoztatón a DE oktatási igazgatója hangsúlyozta: nem klasszikus értelemben vett rangsor összeállítása volt a céljuk, hanem egy olyan kimutatás elkészítése, amely segíti az egyetem képzési portfoliójának, beiskolázás stratégiájának „finomítását”. Nem a középiskolákban folyó munka minőségét rangsorolták, hanem információkat gyűjtöttek arról, hogy hol van még a Debreceni Egyetemnek feladata a beiskolázási tevékenység erősítésében – húzta alá Pósánné Rácz Annamária. Elmondta azt is: a rangsor lehetőséget teremt arra is, hogy a DE közelebb kerüljön azokhoz az iskolákhoz, ahonnan a legtöbb diák érkezik az egyetemre, ugyanakkor az adatokból arra is következtetni lehet, hogy mely középiskolákban kell esetleg erősítenie a felsőoktatási intézménynek.

Közölte: a 2021-ben felvettek, majd ősszel beiratkozott hallgatók adatait vették figyelembe, a listára összesen hatvan intézmény került fel, és három szempontot vizsgáltak.
Az egyik, hogy melyik középiskolákból érkeznek a legtöbben a Debreceni Egyetemre. Ez alapján

a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium került az első helyre, ahonnan 95 diákot vettek fel, és ez az ott érettségiző tanulók 83 százaléka volt.

Az első ötbe még a következő intézmények kerültek be: 2. Svetits katolikus gimnázium (42 fő, 78 százalék), 3. Dóczy gimnázium (42 fő, 76 százalék), 4. Csokonai gimnázium (127 fő, 71 százalék), 5. Kossuth gimnázium (119 fő, 68 százalék).

Nyelvvizsgások

A második szempont, amit vizsgáltak, hogy a felvett hallgatók közül hányan kezdték meg úgy az egyetemi tanulmányaikat, hogy már rendelkeztek nyelvvizsgával. Itt az első helyet a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium szerezte meg (22 fő, 100 százalék). A további sorrend: 2. debreceni Fazekas Mihály Gimnázium (122 fő, 97,6 százalék), 3. egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium (19 fő, 95 százalék), 4. nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium (60 fő, 92,3 százalék), 5. egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium (35 fő, 92,11 százalék).

Átlagos felvételi pontszám

A harmadik vizsgálati szempont az volt, hogy a középiskolákból milyen átlagos felvételi pontszámmal érkeznek a hallgatók az egyetemre. Ebben a rangsoban a DE-hez tartozó debreceni Kossuth gimnázium végzett az élen 429 ponttal. A második a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium (428), a harmadik a miskolci Hermann Ottó Gimnázium (422), a negyedik a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium (421), az ötödik pedig a nyíregyházi Kölcsey gimnázium (411) lett, majd a debreceni Ady Endre Gimnázium (410) és a Tóth Árpád Gimnázium (406) következik a sorban.

Pósánné Rácz Annamária hozzátette: a későbbiekben azt is megvizsgálják majd, hogy az adott iskolából milyen képzési területre, azon belül milyen szakra érkezett a legtöbb hallgató.

Az oktatási igazgató a sajtótájékoztatón bemutatta azt az új szak- és tantárgyválasztó felületet, ahol a Debreceni Egyetemre jelentkező diákok minden fontos információt megtalálnak. A beiskolazas.unideb.hu honlapon a többi között rövid tájékoztatót olvashatnak az érdeklődők az egyes szakokról, megismerhetik az elmúlt évek ponthatárait, továbbá az érettségi vizsgakövetelményeiről is olvashatnak részleteket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés