Szorosabbra fűzte kapcsolatát a Debreceni Egyetem és az AVE Ásványvíz Kft.
Szakmai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma és az AVE Ásványvíz Kft. A felek az élelmiszeripari oktatás és kutatás területén fűzték szorosabbra a már eddig is meglévő kapcsolataikat - derült ki az ásványvízgyártó cég központjában tartott május 10-i sajtótájékoztatón.
Az együttműködés kiszélesítése lehetőséget teremt arra, hogy a Debreceni Egyetemen közép- és felsőfokú élelmiszeripari oktatásban résztvevő hallgatók a magas színvonalú elméleti tudás elsajátítása mellett valós gyakorlati tapasztalatokat is szerezzenek.
Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kiemelte: a mostani megállapodás egy legalább tízéve működő együttműködés szentesítése. A dékán hangsúlyozta: az egyetem valódi, életszerű körülményeket nem tud biztosítani a fiataloknak, ezért fontosak azok a partnerek, amelyek segítségével a diákok megismerhetik, miről is szól a mai modern élelmiszeripar, milyen dolgozni egy magas színvonalon működő vállalatnál. Hozzátette: bízik benne, hogy a jövőben egyre több hallgató juthat majd gyakorlati tapasztalathoz az AVE Ásványvíz Kft-nél.
Filep Miklós, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója elmondta: intézményük kilenc megyéből iskoláz be diákokat, így számukra nagyon fontos, hogy minél több olyan partnerük legyen, ahol a fiatalok ne tananyagízű, hanem valóban életközeli gyakorlati tudásra tehetnek szert.
Meszesi Zsolt, az AVE Ásványvíz Kft. ügyvezetője felidézte, hogy cégük 2006 óta palackoz ásványvizet. Tavalyi árbevételük 1,6 milliárd forint volt, idén pedig 2,5 milliárd forintot terveznek. Három ásványvízzé minősített kúttal rendelkeznek, és az elmúlt években mintegy 3 milliárd forintos fejlesztés hajtottak végre a vállalatnál. A többi között csarnokot és raktárt építettek, továbbá új gyártósort telepítettek az üzembe. A jövőben a cég üdítőitalt is gyárt majd, szeretnének a régió meghatározó alkoholmentesital-palackozójává válni, és ebben a folyamatban a Debreceni Egyetemnek is komoly szerepet szánnak – fűzte hozzá az ügyvezető.
Takács Tibor