Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Beleszólnának a Kósa-Varga párharcba

| 2022. 03. 31. | 15:24:00
Négy „kicsi” indul még a debreceni 1-es választókerületben.
Beleszólnának a Kósa-Varga párharcba
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aligha lövünk mellé azzal az állítással, hogy az április 3-i országgyűlési választások során a hajdú-bihari egyéni választókerületek közül a Kósa Lajos és Varga Zoltán nevével fémjelzett 1-est fokozott figyelem övezi majd. Nemcsak azért, mert előbbi 16 éven át vezette a „kálvinista Rómát” és hosszú ideig rendre a legbefolyásosabb magyar politikusok listáinak első felében szerepelt. Hanem mert ez az egyetlen megyei választókerület, ahol a regnáló képviselő (Kósa) és fő kihívója (Varga) jelenleg is a Parlamentben ül. Továbbá mindketten a hazai, helyi közélet színesebb egyéniségei közé tartoznak. Velük a kampány során beszélgetett a Cívishír (itt és itt), de mi a helyzet a mintegy 65 ezer választópolgárral rendelkező választókerület többi indulójával? Hiszen könnyen lehetséges, hogy vasárnap éppen a kicsikre adott szavazatok döntenek majd a győztes személyéről.

Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk, Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) és Munkáspárt, valamint Megoldás Magyarország (MEMO): ők vannak még a pályán az 1-esben, míg a Gődény-féle Normális Élet jelöltjének a nyilvántartásba vételt sem sikerült megugrania.

Salánkiné Kuti Zsuzsanna, Hermann Zoltán, Nagyné Németh Marietta és Pető Zsolt

Nem a termőföldek elpocsékolására

Megkeresésünkre a 32 éves, házas, kétgyermekes Salánkiné Kuti Zsuzsanna (Mi Hazánk) elmondta: Józsán lakik, idegenforgalmi szakmenedzserként végzett, több évig a szállodaiparban dolgozott, jelenleg számviteli előadóként dolgozik egy állami cégnél. 2018 óta a Mi Hazánk tagja, más pártban nem tevékenykedett.

– A magyar föld védelme stratégiai jelentőségű. Magyarország tipikusan agrárország, rendkívüli adottságokkal, gyakorlatilag azonban autó-összeszerelő üzemmé züllünk, kiszolgáltatva a multiknak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy Debrecen legjobb termőképességű területén építik fel a BMW-gyárat, ahelyett, hogy rosszabb földeket választottak volna a célra. Nem a beruházás ellen vagyunk, hanem a termőföld elpocsékolása ellen. Ha megtartjuk a földet, az is megtart minket! – reagált arra a kérésünkre, hogy emelje ki a szerinte két legfontosabb politikai témát.
A másikként a családok helyzetét említette. Salánkiné Kuti Zsuzsanna kiemelte: minden hatodik magyar gyermek külföldön születik. – Kibővítenénk a családtámogatások körét, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket is támogassuk. Szívügyem a munkába visszatérő anyák segítése, nagyobb teret kell adni az otthoni munkavégzésnek, a részmunkaidős foglalkoztatottságnak, ahol ezek kivitelezhetők. Növelni kellene az óvodai és bölcsődei helyek számát, ennek kiemelkedő jelentősége van Debrecenben is. Egyedül a Mi Hazánk beszél arról, hogy véget kell vetni a „bemondásra” végzett abortuszoknak. Elengedhetetlen az állami szociális háló nagymértékű, érzékelhető erősítése azon édesanyák számára, akik a gyermekük élete mellett döntve nehéz anyagi és családi helyzetbe kerülnek. Szükséges egy állami bérlakás-program kidolgozása; mindennél fontosabb a család egyben tartása, a családi, kisvállalkozások támogatása. Komolyan kell vennünk és mindent meg kell tennünk a fiatalok helyben tartásáért – mondta.

Miért akar képviselő lenni? Minden lehetőséget megragadva azért küzdene – válaszolta –, hogy a fiatalok Debrecenben képzeljék el jövőjüket.

Jólléti szocializmust!

A Munkáspárt-ISZOMM közös jelöltje Nagyné Németh Marietta Debrecenben él, szintén házas és kétgyermekes. A vendéglátásban dolgozik konyhai alkalmazottként. „Egy öntudatos munkásnő nem válaszol” – felelt humorral az életkorát firtató kérdésre. Párttag nem volt korábban, most sem az – az ISZOMM-nak csak pártolója.
– Alapvető célunk a szociális válság leküzdése, majd a jólléti szocializmus megteremtése. Jómagam és valamennyi jelöltünk ezt tekinti elsődleges küldetésének. Ezért akarok országgyűlési képviselő lenni – közölte. Az ő két legfontosabb témája, hogy „legyen béke a szomszédunkban” és a gyermekeimnek jobb életet tudjon biztosítani, hogy „nekik ne kelljen néhány tízezer forintért hosszú-hosszú napokat dolgozni egy hónapban”.

Tiszát a Nagyerdőbe, és „kézzelfogható megoldásokat”

Pető Csaba (MKKP) és Hermann Zoltán (MEMO) nem reagáltak érdeklődésünkre. Ami a kétfarkúak jelöltjéről tudható, hogy 2016 óta „aktív passzívkodó” a pártjában. „Hatalomra jutása esetén” elérné, hogy Debrecenben is legyen felcsúti buszmegálló és bevezetné a Nagyerdőbe a Tiszát. „Felszámolná a szegénységet, megszüntetné az éhezést, törekedne a világbékére” – írta. A debreceni MKKP március elején sárga-kékre festette az útmenti szegélyköveket az Arany János utcai orosz konzulátusnál, emiatt a rendőrség is intézkedett velük szemben.

Hermann Zoltán a pornómilliárdos Gattyán György által életre hívott Megoldás Magyarország jelöltje. Közösségi oldala szerint egyebek mellett lakberendezési és bútorboltot működtet de séfként is dolgozott korábban Európa-szerte. Hivatalos brossúrája szerint „kézzelfogható megoldásokra van szükség Magyarországon, amelyek lényegesen egyszerűbbé teszik az emberek mindennapjait”. Ennek érdekében „jól átlátható, digitalizált rendszerrel szüntetnék meg a korrupciót”, az „egymásra mutogatást helyett a inkább a megoldásokra helyeznék a hangsúlyt”. Kedvenc „idézete”: „Tégy meg mindent most, a rendelkezésedre álló eszközökkel!”

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.