Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország legjobb díjugratója a DEAC-hoz igazolt

| 2022. 02. 23. | 13:06:00
A közelmúltban megalakult szakosztály húzóneve lett.
Az ország legjobb díjugratója a DEAC-hoz igazolt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország legjobb díjugratója a DEAC decemberben megalakult lovasszakosztályánál folytatja pályafutását – jelentették be a Debreceni Egyetem Kartács utcai lovardájában február 23-án tartott sajtótájékoztatón.

A 30 éves ifjabb Szabó Gábor jelenleg a legeredményesebb díjugrató Magyarországon. Debrecenben született, Hajdúböszörményben nőtt fel, egyetemi tanulmányait pedig Nyíregyházán végezte, és tíz éven át ott is versenyzett. Ahogy az a sajtótájékoztatón kiderült, a szíve hazahúzta, ezért 2021-ben Debrecenben alakította ki lovasbázisát, és eredményeivel a jövőben a város hírnevét szeretné öregbíteni.
A kiváló lovas immár tizenöt éve oszlopos tagja a magyar válogatottnak. Kétszeres felnőtt magyar bajnok, nyolcszor képviselte hazánkat Európa-bajnokságon, kétszer a Lovas Világjátékokon, 11-szer világversenyeken. 2017-ben részt vett az Egyesült Államokban, Omahában rendezett Világkupa-döntőn (a díjugrató világkupák 38 éves történelmében ő az ötödik olyan magyar lovas, aki kivívta ezt a kvalifikációt), ahol végül 21. lett.

Rövid távú célja, hogy idén kiharcolja a részvétel jogát a díjugrató világbajnokságra, amelyet négy évente rendeznek meg, és amelynek legközelebb Dánia ad otthont. Ifjabb Szabó Gábor távolabbi tervei között az olimpiai részvétel is szerepel, amelyhez már csak az is extra motivációt ad számára, hogy legutóbb harminc éve volt magyar lovas az ötkarikás játékokon.

Szabó Csaba szakosztályvezető, aki a többi között a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Takarmányozás-élettani Tanszékének vezetője, emlékeztetett: az egyetem 2005-ben indította el a ménesgazda képzést, és az elmúlt években komoly fejlesztések valósultak meg a Kartács utcai lovardában, 2018 óta pedig már a lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki alapszakot is választhatják az intézménybe jelentkezők. Szabó Csaba szerint ennek a folyamatnak a „megkoronázásként” jött létre a lovasszakosztály, amelynek oszlopos tagja ifjabb Szabó Gábor, de ugyancsak a DEAC-ban folytatja pályafutását felesége, a szintén debreceni Szabó-Máriás Sára is. A szakosztályvezető hozzátette: szeretnék, ha idővel valamennyi olimpiai szakágban lenne versenyzőjük, de céljuk az is, hogy közben tovább fejlődjön az egyetemi lovassport is.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hangsúlyozta: a lovarda régóta szerves része a felsőoktatási intézménynek, és immár több mint 20 éve az egyetemhez tartozik. Fontos szerepe van az oktatásban, az utánpótlásképzésben és most már a versenysportban is. „Örülünk, hogy a DEAC harminc szakosztálya között a lovassport is szerepel

– fogalmazott a kancellár.

Jávor András, a DEAC elnöke kiemelte Mihók Sándornak, az egyetem professzorának a munkáját, akinek nagy szerepe volt a többi között abban is, hogy a Kartács utcai lovardában folyó lovasképzés színvonala egyre magasabb lett.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna kiemelte: a szakosztály egyszerre három követelménynek is megfelel, hiszen az egyesülethez egyetemi hallgatók is csatlakoztak, ugyanakkor a versenyport is megjelenik a szakosztály tevékenységében, és lovarda a szabadidősportot kedvelőknek is lehetőséget kínál.
Ifjabb Szabó Gábor jelenleg a 12 éves német sportkancával, Mezőhegyes Chabalával versenyez. A német sportló a világhírű tenyésztő, Paul Schockemöhle istállójában született, majd Hollandiában kezdte meg versenypályafutását Jan Tops irányítása alatt. Innen került tavaly a mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság tulajdonába, és így Szabó Gáborhoz, akivel egyre magasabb szintű versenyeredményei vannak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.