Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy kétszáz képzésre lehet jelentkezni a Debreceni Egyetemen

| 2022. 01. 12. | 18:42:00
Fontos határidőkre is figyelmeztetnek.
Mintegy kétszáz képzésre lehet jelentkezni a Debreceni Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy kétszáz képzéssel – köztük számos újdonsággal: biotechnológia alapszakkal, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki alapszakkal, szakvédőnő és sportmérnök mesterszakokkal – várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem az idei általános felvételi eljárásban.

Egy hónapjuk van a jelentkezőknek arra, hogy eldöntsék, melyik felsőoktatási intézményben folytatnák a tanulmányaikat. A felvételizők február 15-ig választhatnak egyetemet, főiskolát a tavaly decemberben megjelent felvételi tájékoztatóban, valamint az annak január végéig megjelenő kiegészítésében található szakok, képzések alapján - írja az unideb.hu.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese az általános felvételi eljárásról tartott január 12-i, szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az intézmény a 2022-es általános felvételi eljárásban 67 alapszakot, 77 mesterszakot, 6 osztatlan képzési szakot, hét felsőoktatási szakképzési szakot kínál a jelentkezőknek. A Debreceni Egyetemen elérhető képzések száma megközelíti a kétszázat.

Első helyen

- Az országban a legszélesebb képzési portfoliót kínáljuk, szinte minden terület, ami a felsőoktatásban jelen van, az a Debreceni Egyetemen elérhető. A kínálatot tovább erősítik a harminckét szakon hozzáférhető duális képzési formák, amelyek alap- és mesterszakokon egyaránt rendelkezésre állnak. Tavaly az összes jelentkező száma meghaladta a 16 ezret, az első helyen több mint 9 ezren jelölték meg a Debreceni Egyetemet, a nyári felvételi eljárás során felvettek száma pedig megközelítette a 7 ezret. A tavalyihoz hasonló jelentkezési számok várhatók ebben az évben is – hangsúlyozta az oktatási rektorhelyettes.

Új szakok

Bartha Elek kiemelte azt is, hogy az intézménynek a képzési kínálat tervezésekor figyelembe kell vennie a munkaerőpiaci, társadalmi igényeket, és ennek megfelelően kell új szakokat indítani.
- Ebben az évben több újdonság is lesz, ezek között vannak olyan szakok, amelyek az akkreditáció miatt a decemberi felvételi tájékoztatóban még nem, annak január végi kiegészítésében viszont megjelennek. Új képzésként indulhat majd a természettudományi és környezettan tanárszak, a biotechnológia, a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki és az agrár- és üzleti digitalizáció alapszak, az új mesterszakok között van a szakvédőnő, a sportmérnök, az agrárközgazdász, a vállalatgazdaságtan képzés. A tapasztalatok szerint a gazdaságtudományi mellett az orvos- és egészségtudományi képzésekre jelentkeznek a legtöbben, illetve a pedagógusképzés, az informatikai és a műszaki képzési terület is népszerű. A szakok közül az ápolás és betegellátás, a gyógypedagógia, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szakokat választják a leggyakrabban – ismertette a rektorhelyettes.

Hallgatói szolgáltatások

Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának (DÖK) elnöke kiemelte, a legszélesebb képzési kínálat mellett hallgatói szolgáltatásokban is bővelkedik a DE: itt működik a legnagyobb egyetemi sportklub, a DEAC, itt szervezik az ország legnagyobb gólyatáborát, a tanévnyitót pedig egyedülálló stadionshow-val ünneplik az egyetem napján, a yoUDay-en.

Határidő: február 20.

A felsőoktatás iránt érdeklődők most is a felvi.hu internetes felületen elérhető e-felvételi rendszerben jelentkezhetnek. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója a legfontosabb határidőkre hívta fel a figyelmet.

- A jelentkezés akkor érvényes, ha azt február 20-ig az Ügyfélkapun keresztül vagy egy kinyomtatott hitelesítő adatlap postai úton történő elküldésével hitelesítik. Ingyenesen három képzést lehet megjelölni, az állami ösztöndíjas és az önköltséges forma egy jelentkezésnek számít. Lehetőség van további három szak megjelölésére, de ezek után már kiegészítő felvételi eljárási díjat kell fizetni; aki ezt elmulasztja, azt kizárják az eljárásból. A pontszámításhoz szükséges dokumentumok listája a felvételi tájékoztatóban megtalálható, a jelentkezéskor még hiányzó dokumentumokat július 7-ig lehet pótolni - sorolta az oktatási igazgató.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.