Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mágikusnak hitt számsorral szerettek volna pénzt elvinni egy debreceni bankból

| 2021. 12. 18. | 10:55:00
Itt a magyarázat a Vár utcai Erste-fiókban történtekre.
Mágikusnak hitt számsorral szerettek volna pénzt elvinni egy debreceni bankból
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

R. kicsit fura fiú. Az utóbbi időben eléggé magára maradt a problémáival, befordult, elszigetelődött. Ami jutott: a véget nem érő vándorlás az internetes prériken, a csodavárás, hogy a világháló egy félreeső zugában készen vár a pénz, a siker receptje – még regisztrálni sem kell.

R. álmodozó, mint annyi huszonegy éves: amikor rátalált a „gyógyító számkombinációk” weboldalára, tényleg elhitte, hogy az élete jobbra fordul. A múlt kedden próbát tett. A honlap kérésének megfelelően beírta a kívánságát a megfelelő mezőbe, majd meg is kapta az annak teljesülését elősegítő „mágikus” számsort. Úgy gondolta, e számokat felhasználva egy rövid emailes üzenet elég lesz az Erstének, másnap pedig egyszerűen besétál a pénzintézetbe, ahol már tudni fogják, hogy ki ő, és miért érkezett. Csak kiadják az összeget, hogy mennyit, azt még maga sem tudja, ő pedig huss… egy epres shake-kel megünnepli a sikert a Fórumban, majd hazamegy youtube-os videókat vágni, amivel egyébként múlatja az időt mostanában.

December 8-án, délután tényleg megjelent a Vár utcai fiókban, arcán védőmaszk, ahogy a járvány miatt kell, a fején kapucni. Valamiért gumikesztyűt is húzott. Azonban a pénztárosnak a gyógyító számok „elfelejtettek szólni”, és hát az előzőleg R. által elküldött emailről sem tudott senki. Így a fiú hiába tett úgy a kasszás előtt, mint aki éppen felvenné a heti lottóötöst, a kutya nem értette, mit szeretne. Aztán a biztonsági őr megkérte, hogy vegye le a kapucnit; egy bankban, ugye, mégsem ez a legmenőbb dresszkód. R.-nek, akit hidegzuhanyként ért, hogy az események nem az ő fejében lévő forgatókönyvet követik, ez már sok volt. Sietős léptekkel elhagyta a termet, majd jobbnak látta minél előbb felszívódni.
Nem sokkal a távozása után az Erstében úgy döntöttek, riasztják a rendőrséget a különös látogató miatt.

A rendőrrség nagyon is komolyan vette a történteket  Fotó: Cívishír

A járőrök a fiút akkor már nem találták meg, de az esti órákban – összehangolt intézkedéseknek köszönhetően – R. előkerült, és bevitték meghallgatásra.

De miért gyanús?

Ha valaki azt hiszi, hogy most hülyéskedünk, óriásit téved. R. volt az a figura, akinek kapcsán a Cívishír december 8-án „Bankrablási kísérlet a debreceni belvárosban” közölt cikket, majd a rendőrség háromszavas közlése alapján azzal a frissítettük a cikket, hogy  nem történt bűncselekmény.

És akkor itt jön egy másik történet. De már nem R.-ről, hanem a rendőrségnek az ügyben kifejtett „mágikus” sajtómunkájáról. A Tisztelt Olvasó valószínűleg érti, hogy mivel akkor még mit sem tudtunk R.-ről, erős hiányérzetünk volt az általunk közreadott hír kapcsán. Mert mi a csoda történhetett az Erste-fiókban – tanakodtunk –, hogy odarohant az összes rendőr, a helyszínen hallottuk is, hogy nagyon keresnek valakit, mégis azt mondják utána: nem történt bűncselekmény. Azonban hiába telefonáltunk kétszer a rendőrségnek, a remélt megvilágosodás elmaradt. Annyit sikerült kierőszakolni, miszerint egy személy „gyanúsan viselkedett”. Így – jobb híján – összetákoltunk valamiféle magyarázatot a cikk végére a saját találgatásainkból.

[Beillesztett cikk: Bankrablási kísérlet a debreceni belvárosban + FRISSÍTVE]

December 9-én, vagyis másnap írásban fordultunk a rendőrséghez annak érdekében, hogy megtudjuk, mi történt a bankfiókban, mitől vált gyanússá ez a bizonyos személy? A két nappal később jött válasz azonban kiszúrta a szemünket azzal, hogy a 2013. évi CCXXXVII. törvényre tekintettel forduljunk az illetékes szervhez. Ez már kicsit mellre szívtuk: fogalmazzunk úgy, szokatlan tónusú válaszlevélben kértük a rendőrséget, mutassanak már rá, mi köze van ennek a törvénynek a felvetett kérdésekhez, más, pénzintézeket érintő bűneseteknél miért nem hivatkoznak erre, esetleg készüljön-e a sajtó a jövőbeli hasonló hírközlésekre egy 8 évvel ezelőtti törvény böngészgetésével?

De nem untatnánk senkit ezzel hosszabban, mert a lényeg az, hogy a rendőrség magatartása is megváltozott. Íme, a korrekt, hivatalos válasz.

„Egy férfi félreérthető cselekedete, és viselkedése adott okot arra 2021. december 8-án 15 óra 30 perc körül, hogy a debreceni pénzintézet értesítse a rendőrséget. A bejelentést követően a rendőrök azonnal az adott helyre mentek, ahol hamarosan kiderült, hogy az akkor még ismeretlen, de a bankot már elhagyó férfi, ottlétekor sem fenyegetést, sem erőszakot nem alkalmazott, nem is utalt ilyesmire, de összességében zavart viselkedése gyanússá tette. A nyomozók hamarosan azonosították kilétét, majd a 21 éves debreceni lakost a rendőrkapitányságon meghallgatták. Meghallgatásakor egy összefüggéstelen, tévképzeten alapuló történettel magyarázta a pénzintézetben való megjelenését. A büntetlen előéletű férfi elmondta, hogy egy »számkód« alapján elhitte, hogy ha bemegy a bankba, egy táska pénzt fog kapni. A nyomozók által beszerzett - minden körülményre kiterjedő ellenőrzések -, adatok, egyértelműen alátámasztják, hogy az eset kapcsán sem bűncselekmény, sem szabálysértés nem történt.”

Nos, akkor ezt alighanem kiveséztük. Neked pedig, kedves R., azt kívánjuk, hogy tudj továbblépni!

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A Füredi úton a tűzoltók végzik a mentést.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés