Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 16 ezren jelentkeztek a Debreceni Egyetemre

| 2021. 07. 23. | 12:04:00
Továbbra is töretlen az orvos- és a gazdaságtudományi képzés népszerűsége.
Több mint 16 ezren jelentkeztek a Debreceni Egyetemre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

6 958 hallgató nyert felvételt a Debreceni Egyetem magyar nyelvű képzéseire a 16 189 jelentkező közül – közölte Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a július 23-i sajtótájékoztatón. Elhangzott, a tavalyi évhez képest 20 százalékos emelkedés figyelhető meg az összjelentkezők számában, és 14,2 százalékos emelkedés az első helyeses jelentkezéseknél. (Egy évvel korábban 13 483 jelentkezés volt.) 2021-ben 9 167 tanuló jelölte meg első helyen a Debreceni Egyetem valamely képzését.

– Látjuk azt, hogy Debrecenben nagyon komoly növekedést sikerült produkálni. Hozzá kell tenni, a tavaly év egy országosan csökkenő számadatot hozott, az idei viszont bőségesen korrigálta azt

– mondta.

Alapképzésben 4 261 (20 százalékos növekedés), mesterképzésben 1 039 (4 százalékos csökkenés), osztatlan képzésben 974 (7 százalékos növekedés), felsőoktatási szakképzésben pedig 684 (19 százalékos növekedés) hallgató kezdi meg tanulmányait a következő tanévben. Az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzések is növekedtek: előzőre 12 százalékkal, utóbbira 22 százalékkal többen nyertek felvételt. 

– A gazdaságtudomány és az orvos- és egészségtudomány képzési terület a két legnépszerűbb a Debreceni Egyetemen. Orvos- és egészségtudományi képzési területen 1 408, gazdaságtudományin 1 337, műszakin pedig 695 hallgató nyert felvételt – ismertette. A jogi karra összesen 664-en, az orvosi karra 378-an, bölcsészettudományi karra 864-en nyertek felvételt. A legtöbb hallgatót felvett kar a gazdaságtudományi (1565 fő), második bölcsészettudományi kar (864 fő), harmadik pedig a jogtudományi kar (664 fő).

A legnagyobb létszámú szak az ápolás és betegellátás lett (537 fő), második a jogász (350 fő), harmadik az általános orvos (254 fő).

Népszerű még igazságügyi igazgatás, a gyógypedagógia és programtervező informatikus is. – Vannak olyan szakok, ahol a pontszámok különösen magasak. 447 pont kellett az angol nyelv és kultúra tanári, illetve kémiatanár osztatlan tanárszakra, de ugyanennyi ponttal lehetett bejutni az informatikatanár-matematikatanár szakpárosításra, ezeket 442 ponttal a levelező tagozatos jogászképzés követi – sorolta.

– A tanárképzés szakjai korántsem mutatnak olyan kedvező képet, mint az összes többi kar képzései. Több mint 20 százalékos visszaesés van az osztatlan tanárképzésbe felvettek létszámában – mondta a rektorhelyettes. Összesen 302 hallgató kezdi meg tanulmányait tanárképzésen; legnépszerűbb szakpár a testnevelés-gyógytestnevelés, a legnépszerűbb szak pedig az angoltanár lett. 

A 2021-ban angol nyelvű képzésekre 2 249-en nyertek felvételt, doktori képzésre pedig 275-en. Ehhez jönnek még a határon túli képzések, a pótfelvételizők és a jogorvoslati eljárások során jogviszonyt szerzők. – Szeptemberre megint 10 ezer felett lesz az idei évben felvettek száma – közölte Bartha Elek. 

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója kiemelte, amennyiben jogszabálysértést tapasztalnak a felvételizők, akkor a lakóhely szerint illetékes törvényszékhez fordulhatnak keresetlevéllel, amit az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani. Erre a kézbesítéstől, a besorolási döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőség. – Aki mégsem került be egyetlen képzésre sem, annak lehetősége van pótfelvételi eljárás keretében jelentkezni. Ugyanúgy, mint a korábbi években, most is csak egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját lehet megjelölni – tudatta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.