Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni művész képei díszítették a római palota falait

| 2021. 06. 12. | 18:00:00
Szendrei Judit ma már felkérésre is dolgozik.
Debreceni művész képei díszítették a római palota falait
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szendrei Judit Debrecenben dolgozik közgazdászként, néhány éve hobbiból kezdett képzőművészettel foglalkozni. Bélyegek ezreiből készít egyedi és különleges képeket; első kiállítása 2018 októberében volt. Azóta az alkotásokat láthatták már Londonban, Hollandiában is az érdeklődők, legutóbb pedig Rómában volt tárlat műveiből.

– Az első kiállításomon 35 képpel mutatkoztam be. Akkor, 2018-ban találkoztam először a közönséggel, és a reakcióknak köszönhetően hatalmas lendületet vett a "munkám", most a 112-diken dolgozom – fogalmazott Judit. Elmondta, számára a mai napig fontosak a visszajelzések, mert egyrészt erőt adnak a folytatáshoz, ugyanakkor ötleteket is az újabb képekhez. Rokonai, ismerősei, bélyegszerető emberek biztatták, mutassa meg képeit minél több embernek, így jutott el 2019 februárjában Londonba, a Stampex kiállításra, majd áprilisban Hollandia, Gouda következett.

– Londonba repülővel mentünk, ezért kevés képet tudtunk elvinni, bár megvettük a fellelhető legnagyobb bőröndöt. Akkor még csak ismerkedtünk a kiállítások  világával. Mivel bélyegekből készülnek a képek, gondoltuk, menjünk oda, ahol a bélyegszerető emberek találkoznak, ezért esett a választás a Stampexre. Ott megtanultuk, nem elég csak kirakni a képeket. Több százan elmentek mellettünk, mégis kevesen álltak meg – nevetett Judit. A kiállítás remek tapasztatszerzés volt, egyben tökéletes alkalom a kapcsolatépítésre. A hollandiai kiállítást – a londonihoz hasonlóan – Judit férje szervezte. A kiállítás mellett kirándulásokon ismerkedtek Hollandiával, összevonták a kellemest a hasznossal!

Hollandia magyarországi nagykövetével, René van Hell-lel

– Fontos alkalom volt életemben, amikor felkértek 2019 elején, hogy vegyek részt a Csak egy est rendezvényén, ugyanis itt szerepeltem először közönség előtt. Beszélgetős esemény volt, egyben hatalmas próbatétel, mert előtte úgy gondoltam, én erre nem vagyok képes. Lámpalázasan azt hittem, nem fogok tudni megszólalni, és egyáltalán, mivel fogom felkelteni az emberek érdeklődését? Aztán kiderült, hogy megy – emlékezett vissza. Ezután felkérték, a virágkarneváli hét keretén belül mutassa meg műveit a Kölcsey Központban. Erre Judit a legemlékezetesebb kiállításai között gondol vissza. Délutánonként, munka után minden nap elment a kiállításra, találkozhatott az érdeklődőkkel, beszélgetett velük. A vendégkönyvbe leírtakat ma is örömmel olvassa.

A Stefánia Palotától a Vatikánon át a Falconieri Palotáig

A Magyar Honvédség kulturális rendezvényhelyszínén, a Stefánia Palotában már két alkalommal is kiállították Judit képeit az éves bélyegkiállítás kísérőrendezvényeként. Sok képet vihetett, a gyönyörű környezet keretet adott műveinek. A megjelent bélyegszerető emberektől sok alapanyagot kapott, emellett kialakult a kapcsolat a bélyeggyűjtő körrel, akik rendszeresen véleményezik alkotásait és ellátják alapanyaggal.

Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel

Amikor megjelent a pályázati kiírás a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus kapcsán  képzőművészeti alkotások készítésére, Judit úgy gondolta, megpróbálja. Sajnos mire elkészült a mű, addigra a koronavírus miatt elhalasztották az eseményt. Férje ötlete volt, hogy keressenek méltó helyet a képnek, így felvették a kapcsolatot Vatikán magyarországi nagykövetével. – Írtunk neki, egy napon belül válaszolt levelünkre. Nagyon kedvesen várt bennünket, rózsafüzért kaptunk tőle ajándékba. A találkozás során jöttünk rá: a képek megnyitják az emberek szívét-lelkét – emlékezett vissza. A kapott rózsafüzér adta az ötletet egy újabb képhez. Sokszor hosszasan keresi, melyik képhez milyen bélyeg illik, de ekkor azonnal tudta, miből fogja készíteni a rózsafüzért: van egy gyönyörű magyar sorozat, mely a szentendrei Görögkeleti Szerb Egyházművészeti Múzeumban található ikonokat mutatja be.

Amikor elkészült a mű, férje javasolta, ajándékozzák Ferenc pápának. Az ötlet tetszett Juditnak, bár nem hitte, hogy megvalósulhat.

Vatikán magyarországi nagykövetével

A nuncius segített a látogatás megszervezésében, de természetesen az interneten is megkeresték a fellelhető információkat. Innen tudták meg, a pápa minden szerdán fogadja a Vatikánban a  zarándokokat. A koronavírus persze ezt az eljárást is megváltoztatta. Szerencsére októberre javult a járványhelyzet, így részt vehettek a Rózsafüzér Királynője Ünnepe napján tartott pápai audiencián. A Vatikánban azonban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eltervezték: eleredt az eső, ezért zárt térben tartották meg a rendezvényt, majd a biztonsági őrök nem akarták őket beengedni a nagy csomaggal. Végül beléphettek a terembe, ahol Ferenc pápa celebrálta a kihallgatást. A rendezők kettéválasztották őket: Judit és lánya, Zsófi az első sorban kaptak helyet, a pápához közel. – Végig izgultam a szertartás alatt, mert nem tudok jól angolul. Úgy terveztük, a férjem beszél majd. Mikor a hivatalos rész befejeződött, a pápa odament az emberekhez, beszélt velük. Mi az utolsók között voltunk. Láttam, ahogy közeledik felénk és mosolyog. Ekkor minden félelmem elszállt, megnyugodtam. Amikor megállt előttünk, és én elhebegtem, kik vagyunk, honnan jöttünk, ő magyarul köszöntött minket. Amikor átadtam neki a képet, láttam, hogy tetszik neki, érdeklődéssel nézett rá. Sosem fogom elfelejteni ezt különleges pillanatot – fogalmazott.

A találkozás végén Judit lányát a pápa kézrátétellel megáldotta, majd ajándékot kaptak tőle.

Ha már Rómában voltak, elmentek bemutatkozni a Római Magyar Akadámiára. Ott érdekesnek találták a képeit és felmerült, a 2021-es programsorozatuk során bemutatnák Judit alkotásait. Az év elején fel is kérték rá a külügyminisztérium jóváhagyásával. – Április 9-én nyílt meg önálló tárlatom a Falconieri Palotában. Negyven képet állítottunk össze, a külügyminisztérium szállította őket Rómába. Az eredeti tervek szerint nyitóünnepség is lett volna, de a vírus ismét közbe szólt, így a kiállítást Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete csak virtuálisan tudta megnyitni– eleveníti fel Judit. A tárlat az első két héten online folyt, majd a korlátozások feloldása után vált "élővé".

Ma már képek készítése miatt is megkeresik

2020 elején egy vásárosnaményi bélyeggyűjtő kereste meg Juditot azzal, hogy a görögkatolikus közösségük részére készítsen egy képet. A megbízónak nem volt konkrét elgondolása a kép témáját illetően, így Judit szabadon alkothatott. Az elkészült kép Jézust mutatja be tanítványaival együtt. Az alkotást egy meghitt ünnepség keretben felszentelték és Vásárosnaményban, a görögkatolikus templom közösségi házában lelt otthonra. – Amikor a felkérés érkezett, nem tudtam, hogy Vásárosnaményban barátokra lelek – mondta.

Kevesen tudják: létezik Magyarországon egy fogalom, hungarikon.

Kárpáti Tamás újságíró-műgyűjtő a szakmájából kifolyólag sok híres emberrel találkozott élete során, és az évek alatt rengeteg személyes tárgyat kapott tőlük emlékként. Kitalálta, ezekből műtárgyakat készíttet magyar alkotókkal. – Ez a felkérés számomra nagyon nagy dolog, Tamás beemelt a magyar alkotók, művészek körébe. Kérdezte, miből mit tudnék készíteni. Ungár Anikó tárgyai megtetszettek, bár elsőre lehetetlennek tűnt a megvalósítás. Kártyák, bűvészkendő, -bot és -kötél. Ezek háromdimenziósak, az én alkotásaim viszont 2D-sek, hosszúságuk és szélességük van, mélységük nincs. Ám mire Budapestről hazaértünk, tudtam, mi lesz belőlük – mondta. A botból egy almafa törzsét formázta meg; a kötél adta a fára tekeredő kígyót, a kártya a kísértést szimbolizálja, a piros kendőből pedig almát formázott. Így egy bibliai jelenet elevenedett meg Ádámmal és Évával. A háttér természetesen bélyegekből készült. Judit elmondta, Ungár Anikónak is tetszett a kép, sőt, azóta leveleznek.

Ungár Anikó személyes tárgyaiból készített műalkotást.

Judit lánya 15 évig tanult a református egyház által működtetett Immánuel Otthonban, ahol halmozottan fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak, Zsófi Down-szindrómás. A Tócóskertben az egyház új intézményt építtet, az igazgató pedig felkérte Juditot, készítsen egy képet az új épületbe. – Olyan képre gondoltam, ami egy bibliai eseményhez kapcsolódik, de fontos volt az is, hogy a gyerekek szeressék nézni. Minden gyerek szereti az állatokat, így esett a választás Noé bárkájára – fogalmazott.

A tervek szerint a következő projekt, amiben részt vesz, az a nagyváradi Szent László-napok, ahol a Tibor Ernő Galéria ad otthont a Rómából hazaérkező képeknek.

És hogy mit adott az elmúlt két és fél év Juditnak? – Jobban megismertem magam. Most lettem 60 éves, így bátran mondhatom, sosem késő megtalálni a saját utunkat. Egy olyan tevékenységgel foglalkozom, amiben családom támogat, és mindenki részt is vesz benne. Fontos, hogy a képek révén sok embert ismertem meg, barátságokat kötöttem – összegezte.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.