Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: így alakul a debreceni betegellátás

| 2020. 03. 19. | 17:13:00
A nem sürgősségi MRI vagy CT időpontokat is átütemezik.
Koronavírus: így alakul a debreceni betegellátás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járványügyi veszélyhelyzetben változik az egészségügyi ellátás a Debreceni Egyetem Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, így lehetőség szerint halasztják a beavatkozásokat, minimálisra csökkentik az orvos-beteg találkozásokat, előtérbe helyezve a távkonzultáció. A látogatási tilalom érvényben marad. A sürgős eseteket továbbra is ellátják – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján. 

Ne induljanak el tájékozódás nélkül!

A Debreceni Egyetemen működő mintegy 500 szakrendelésen évente több mint 3 millió orvos-beteg találkozó történik. Az eredményes megelőzés érdekében a sürgősséget nem igénylő beavatkozásokat, így a tervezett, de halasztható műtéteket és a szakrendelési időpontokat lemondják. A változások – az országos rendeletnek megfelelően – március 16-án életbe léptek. A változások nem érintik a kiemelt figyelmet érdemlő betegcsoportokat, így a daganatos betegeket, a transzplantáltakat, az immunhiányos állapotban lévőket és a hematológiai betegségekben szenvedőket.

[Beillesztett cikk: A berettyóújfalui kórházban már belépéskor mérik a hőmérsékletet]

A még működő szakrendeléseken a betegek fogadási rendjét jelentősen ritkítják, a várók telítettségét megszüntetik. A vizsgálatok elhalasztásáról a betegeket értesítik, ugyanakkor az intézmények azt kérik, hogy aki sem telefonon, sem emailben nem kap tájékoztatást, mielőtt elindulna a korábban fixált időpontra, előtte hívja fel kezelőorvosát vagy a szakrendelést. A szakrendelések elérhetősége a Debreceni Egyetem honlapján megtalálható. A működő szakrendelések új betegfogadási rendjéről az intézmények folyamatosan tájékoztatják a lakosságot.

Az új rendelkezések érintik a műtéti szakmákat és a diagnosztikát is. A korábban kiadott nem sürgősségi MRI vagy CT időpontokat átütemezik. Új időpontot a veszélyhelyzet elmúltával lehet majd kérni.

Műtétek százait kellett lemondani

A Debreceni Egyetem Sebészeti Klinikán a műtétek felét végzik el, eddig mintegy 250 műtétet mondtak le a fertőzések megelőzése miatt. Az Idegsebészeti Klinikán a műtéti szám 30 százalékra csökkent. A Szívsebészeti Klinikán is halasztják a programozott műtéteket, de a sürgős szívsebészeti operációkat folyamatosan ellátják. Ez naponta jelenleg átlagosan két műtétet jelent.

[Beillesztett cikk: A debreceni Nagypiacról is elmaradoznak a vevők]

A Kenézy Gyula egyetemi kórházban a három ütemben tervezett kapacitás-átszervezés keretében első lépésben az Infektológiai Intézet 40 ágyát 60-ra bővítették, az ellátás két emeleten zajlik, a meglévő intenzív osztályon pedig a súlyos légzési elégtelenségben szenvedők ellátására 16 ágy áll rendelkezésre, kiegészülve a légúti elkülönítő helyiség 4 intenzív ágyával. Szükség esetén a további lépcsőkben mind az infektológiai, mind az intenzív kapacitásokat jelentősen tudják növelni, hogy minden beteget a lakóhelyéhez közel, Debrecenben láthassanak el. Átalakították az egyetemi kórház működési rendjét, hogy felkészülten várhassák a járvány következő fázisát.

A veszélyhelyzet miatt a szűréseket is elhalasztják, így átmenetileg szünetel az emlőszűrés és a vastagbélrákszűrés. A fogászati alapellátás keretében kizárólag a sürgősségi beavatkozásokat végzik el.

A sztrók esetében a Debreceni Egyetemen folyamatos a neurológiai és intervenciós radiológiai ellátás, szívizom infarktusnál a kardiológiai és kardiológiai intervenciós ellátás és változatlanul, de a járványügyi helyzetnek megfelelően működik a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztálya és a Sürgősségi Klinika is. 

A sürgősségi ellátás keretében érkező betegeknél fizikailag is biztonságosan elkülönítik a betegutakat, hogy a fertőzésgyanús személyek ne érintkezzenek a többiekkel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
A vármegye számos pontján be kellett avatkozniuk.
Hirdetés
Hirdetés
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Három és fél év börtönbüntetést kért rá az ügyészség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.