Hirdetés

Újra tudnak éleszteni Debrecen belvárosában

civishir.hu

2020.01.28. 09:31

Újra tudnak éleszteni Debrecen belvárosában
Fotók: Cívishír, Hajnal László

Élet Mentő Pont lett a Hatvan utcai patika.

Hirdetés

Átadták az Országos Mentőszolgálat által védjegyként elnevezett Élet Mentő Pont oklevelet a debreceni Nap Patikának január 27-én. A Hatvan utcai gyógyszertár egy hordozható defibrillátor beszerzésével Debrecenben elsőként érdemelte ki a címet. A készülék segíthet abban, hogy a zsúfolt belvárosban egy hirtelen szívelégtelenségben szenvedő beteget a mentők érkezéséig életben tartson, valamint teljesen kompatibilis a mentők által használt eszközökkel.

– Az Élet Mentő Pont érdemrendre olyan intézmények, cégek vagy szervezetek lehetnek jogosultak, akik vállalják azt, hogy egy életmentő készüléket (egy félautomata defibrillátort) szereznek be, és ezt szükség esetén a bajba jutott embertársak segítségére bocsátják. Valamint vállalják azt a kötelmet, hogy a dolgozóik újraélesztési képzésben, elsősegélynyújtó képzésben vesznek részt. – mondta Korcsmáros Ferenc az esemény sajtótájékoztatóján. Az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatójától megtudtuk, hogy

naponta országosan 70 szívelégtelenség miatt bekövetkezett haláleset történik.

Ez a szám csökkenthető lenne, ha a mentők érkezése előtt egy közelben lévő készülékkel egy szakképzett személyzet újra tudná éleszteni a rászorulókat.

– Az újraélesztő készülék már két éve elérhető a patikánkban, és a személyzet minden tagja részesült a képzésben. Szerencsés vagyok, amiért a kollégáim elkötelezettek az emberi életekért. Sokan közülük például több tízszeres véradók. – mondta a Cívishírnek Ungvári József. A Nap Patika tulajdonosa kérdésünkre elárulta, hogy eddig szerencsére nem volt szükség a defibrillátor használatára, de a lehetőséget egy emberi élet megmentésére meg kell adni. Ungvári úr reményét fejezte ki, hogy ezzel a kezdeményezéssel a gyógyszertárak közül is minél többen csatlakoznak az Élet Mentő Pont mozgalomhoz, így minél több, a szívhalált megelőző pont alakulhat városszerte.

Hajnal László

Galéria

újraélesztésdefibrillátornap patika

Szóljon hozzá!

Hirdetés