Hirdetés

Új ipari forradalom kezdete: Debrecennek van egy álma

civishir.hu

2019.11.07. 13:44

Új ipari forradalom kezdete: Debrecennek van egy álma
A kép illusztráció

A szakmatanulás a jövő záloga. Ipar Napja.

Hirdetés

Nagy érdeklődés fogadta az Ipar Napjai 2019-et a műszaki kar épületében Debrecenben. A rendezvényen visszavonulást is bejelentettek.

Több mint 40 cég képviselte magát a Műszaki Kar aulájában november 7-én. Az Ipar Napjai 2019 nevű rendezvényen a gépjárműgyártástól a hadiiparig, a háztartási gépgyártástól a gyógyszeriparig számos vállalat standjával találkozhattunk. A napot a Beckhoff Automatation Kft. laborátadója koronázta meg, az épület előadótermében pedig a műszaki kar vezetőségének és a cégek képviselőinek előadását hallhatták az érdeklődők.

– Egy műszaki felsőoktatási intézmény számára mindennél meghatározóbb, hogy hallgatói számára a környező vállalatok elvárásainak megfelelő szaktudást biztosítson, és a képzés végeztével versenyképest diplomát adhasson át. – mondta nyitóbeszédében Ailer Piroska Gyöngyi. A Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese büszkén emelte ki, hogy számos, a debreceni műszaki karon végzett mérnök és kutató mára kiváló példája az ipar és a felsőoktatás együttműködésének. Hiszen a vállalatok megfelelő tudású, fiatal munkaerőhöz juthatnak, az egyetemi kar pedig elismertségének növelésében és a kutatási irányok meghatározásában talál kiváló partnert.

Cégek nélkül nincs szakképzés

A rektorhelyettest Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem Műszaki karának dékánja követte: – A múltban több, az ipari partnerek igényeinek megfelelő szakokat indított a műszaki kar. Eljutottunk oda, hogy mindegyik szakunknak megvan a mesterszaka is. Továbbá elindult az angol nyelvű képzés, immár 9 szakon oktatunk külföldi diákokat, megelőzve ezzel az orvosi kart.

A dékán ezt követően megköszönte a cégeknek a műszaki kar laborjainak fejlesztésébe fektetett energiát és eszközöket. Kiemelte, hogy ezek a folyamatos bővülések azért is hasznosak, mert mire a hallgatók az ipari partnereknél elhelyezkednek, már ismerős munkakörnyezet fogadja őket.

Szűcs Edit a jövővel kapcsolatban elmondta, hogy továbbra is egyeztetni fognak a munkaerő-piaci szereplőkkel, hogy mik az igények. Konkrétan megnevezte a repülőgép-, az egészségügyi-, a logisztikai és a sportmérnöki mesterszakokat, melyek indulására óriási igényt tartanak a cégek. A műszaki kar dékánja végezetül bejelentette: – Számomra az idei ipar napja azért is különleges, mert 12 év után május elsejével át fogom adni a kar vezetését. A munkatársak maradnak, a helyemet pedig jövőre egy rátermett kolléga veszi át – mondta Szűcs Edit, majd megköszönte az eddigi éveket a teljes karnak, a hallgatóknak és az ipari partnereknek.

Szakmát tanulni nem ciki

– Magyarországnak van egy stratégiai célkitűzése, és Debrecennek is van egy álma– kezdte beszédét Tirpák Zsolt. A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja szerint ennek a megvalósításához szükség van minőségileg képzett szakemberekre. Túl vagyunk a negyedik ipari forradalmon, amihez a szakképzések átalakulására is szükség volt. Ez Debrecenen is erősen látszik, jelentősen több gazdasági szereplő és cégvezető érdeklődik a város iránt, mint 3-4 évvel ezelőtt.

Tirpák Zsolt hangsúlyozta, hogy

a digitális robottechnológia nem elveszi az emberektől a munkát, hanem új, minőségi tudást igényel.

– A fiataloknak fontos megérteni, hogy szakmát tanulni nem ciki. A 30 évvel ezelőtti munkakörnyezet és a mai között óriási a különbség. Manapság egy technikus valójában egy modern környezetben alkotó ember. A lenézett, egyszerű munka pedig robottechnológiák feladata. Szerencsére a változás látható, hála a gazdasági szereplőknek, akik nagy presztízsű munkakörnyezetet biztosítanak a hallgatók számára. – mondta a kancellár, majd hozzátette: – A technológiai fejlődés önmagában nem elég a gazdasági növekedéshez. A mérnökök szaktudása a képzett oktatókon is múlik. Ezért a tanárképzés is újrastrukturálódik. Kormányzati döntés alapján a szakképzés elválik az alapképzések támogatásától. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a hallgatók ne csak nagy cégeknél lássanak jövőt, hanem egy szakmai, emberi és anyagi megbecsülést sugárzó tanári pálya is vonzó legyen számukra.

Hajnal László

ipar napjaSzűcs Edit

Szóljon hozzá!

Hirdetés