Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel 900 milliós projekt miatt panaszkodnak a lakók Polgáron

| 2019. 11. 20. | 12:22:00
Bár nem az önkormányzat irányítja a beruházást, a polgármester türelmet kér.
Közel 900 milliós projekt miatt panaszkodnak a lakók Polgáron
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenöt polgári utcában zajlik szennyvízcsatorna-hálózat építés, ami miatt kiadósabb esők után különösen nagy a sár. A helyzet okoz némi feszültséget, aminek többen a közösségi médiában adnak hangot. Tóth József polgármester türelmet kér. A beruházások kapcsán egy Ady Endre utcai férfi azt mondta a Cívishírnek, hogy náluk korábban is volt sár, csapadékos idő esetén nehezebbé vált a közlekedés. A Hajnal és az Ady Endre utcákban több autó is elakadt, az emberek a cipőjükre húzott zacskóval indulnak el otthonról, így védve ruházatukat.

Bari Béla fotója

Tóth József érdeklődésünkre elmondta: központosított szennyvízberuházási folyamat zajlik négy települést (Nagyrábé, Egyek, Görbeháza, Polgár) érintve, európai uniós forrásból.

A projektet a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. bonyolítja, ők hirdetettek közbeszerzést, választották ki a kivitelezőt, akik az irányításuk mellett végzik a munkát. Nagyrábén zömében már elkészültek a munkával, Egyeken és Görbeházán folyamatban van a beruházás. Polgáron augusztus végén kezdődött a projekt, és a tervek szerint a tényleges munkálatokat tavasszal fejezik be. A 863 millió forintos beruházás Polgáron 15 utcát érint, a cél az összes belterületi, vezetékes ivóvizes háztartás rákötése a szennyvízgyűjtő hálózatra. Ez 506 házi bekötést, valamint közel 10,7 kilométer csatorna lefektetését jelenti.

– Az időjárás olykor kedvezőtlen munkafeltételeket teremt, de a határidő és a szerződéses kötöttség nem teszi lehetővé, hogy hónapokig ne dolgozzon a kivitelező. A városban élőket lakossági tájékoztatókon, szórólapokon és a település honlapján is tájékoztattuk, hogy hol, mikor, milyen munkálatokat végeznek – mondta Tóth József, a város polgármestere. – Látjuk és érzékeljük, hogy az nem természetes, megszokott állapot, amikor 40-50 milliméter esőzés után, vagy éppen közben zajlik egy ilyen munkálat, néhol olyan helyeken, ahol csak zúzott köves, murvás útfelület van. Ezek a munkálatok ilyen időjárási körülmények között nagy türelmet igényelnek a lakosoktól. Mi is érzékenyen figyeljük, és valóban: néha nehezen éljük meg, hogy milyen negatív hatásai vannak egy ilyen nagy jelentőségű beruházásnak – mondta.

Bari Béla fotója

Hozzátette, sok lakónál ez a tolerancia megvan, hiszen tudja, a projekt az ő érdekeit szolgálja.

Fontos megjegyezni, 20 évvel ezelőtt, a szennyvízhálózat korszerűsítése során nem uniós forrásból valósult meg a beruházás, ami a lakosokra és az önkormányzatra is komoly terhet rótt. Most, akiknek „el kell viselniük” az ezzel kapcsolatos, szokatlan, nehezen megélhető körülményeket, nekik anyagi részt nem kell vállalniuk.

– Márciusig befejezik a munkát, majd a szokásos próbaüzem után a megnyitott csatornaterületek végleges lezárásra kerülnek. Fontos tisztázni, az uniós pályázat nem tartalmazza, hogy az utcákon szilárd útburkolatot fektet le a kivitelező. Ahol megnyitnak egy nyomvonalat, ott eredeti állapotában kell visszaadni a munkaterületet. Reméljük, ha a beruházás kész lesz, akkor megnyugszanak a kedélyek és rájönnek a mostani nehezményezők, hogy érdemes volt a helyzetet elviselni. A város éppen most készíti elő a gazdasági programját és szeretnénk elérni, hogy mindenhol pormentes aszfaltút legyen, az érintett utcákon is normális útkörülményeket fogunk létrehozni – fogalmazott a polgármester.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
A Bem tér megújítására is pályázik Debrecen
A közgyűlés igent mondott, jöhet a papírmunka.
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.