Debreceni önkormányzat: lámpák vagy körforgalom?

Cívishír

2019.11.05. 11:53

Debreceni önkormányzat: lámpák vagy körforgalom?
A Gizella és a Szabó Kálmán utca lesz a védett út az átadás után

Sokan nem értik, hogy miért nem körforgalmat épít a város a Homokkertben. Most megválaszolták. 

Hirdetés

Öt utca keresztezi egymást körforgalom-építés szempontjából előnytelen szögekben, távolságokban. A korrekciókhoz szükséges ingatlanok magántulajdonban vannak és bontás is szükségeltetne. Ezekből az okokból adódóan a fizetendő kártalanítási összeg rendkívül megdrágítaná a körforgalom építését – reagált a debreceni polgármesteri hivatal, miután sok internetes kommentárt látva arra kerestük a választ, hogy miért lámpás csomóponttá alakítják a Galamb–Vécsey–Szabó Kálmán–Gizella–Budai Ézsaiás utcák csomópontját körforgalom helyett. 

A forgalmas és balesetveszélyes homokkerti kereszteződés átépítése november közepén kezdődik, a beruházó önkormányzat és a közbeszerzésen nyertes Ke-Víz 21 Zrt. októberben szerződést kötött a nettó 310 millió forintos munkára. Az erről szóló cikk kommentelői alapvetően körforgalompártiak, mondván, az a forgalmat is érezhetően felgyorsítja és a balesetek számá, súlyossságát is csökkenti. Az önkormányzatnál szintén a körforgalmat részesíti előnyben, csakhogy a döntés nem minden esetben egyszerű.

A szerencsétlen elhelyezkedésű homokkerti csomópont

– Egy-egy csomópont átépítésekor számos szempontot szükséges mérlegelni. Ilyen a forgalom összetétele, az irányonkénti nagysága, az átépítéshez rendelkezésre álló terület mértéke, a fejlesztéshez biztosított pénzügyi forrás stb. Ahol irányonként az átlagos napi forgalom egységjárműre tekintve kiegyenlített és van kellő tér és pénz, a körforgalom preferált megoldás, hiszen az a legnagyobb áteresztő képességű. Szükséges terület, anyagi forrás híján, ha a forgalomszámlálások bizonyos irányokban nagymértékű egyensúlytalanságot mutatnak, ám a csomópont biztonságát fokozni kell, úgy a jelzőlámpás forgalomirányítás mellett döntünk – hangsúlyozzák.

Vajon mennyivel költségesebb körforgalmat építeni?

A körforgalmak építési költségei – válaszolták – a mérettől és a szükséges közműkiváltásoktól, az építéshez szükséges esetleges magáningatlanok bekerülési költségeitől függenek. Egy jelzőlámpás csomópont esetében előbbi kettővel kell kalkulálni. Konkrét körforgalmi kiviteli terv hiányában azonban nem lehet megmondani azt, hogy a körforgalom mekkora többletköltségét jelent.

A városháza rendelkezésünkre bocsátott egy grafikát. Mint rámutattak, a Szabó Kálmán és Vécsey utcák becsatlakozása jelenti a fő gondot. Látszik is, hogy a két utca éppen a körforgalomnál „szalad egymásba”. Ezeknek az utcáknak a körforgalomba való bevezetése – érvel az önkormányzat – csak magáningatlanok igénybevételel lehetséges. Ezért is nehéz megbecsülni egy-egy ilyen építkezés költségét a kártalanítási összegek ismerete nélkül. Az viszont biztos, hogy jelentősen drágítaná egy nagyméretű körforgalom beruházását.

A rajzon jól látható, hogy a Szabó Kálmán és a Vécsey utcán esetében nincs egyszerű, olcsó megoldás…

Megtudtuk azt is, hogy a csomópont átalakítása 2020 augusztusára fejeződik be, a kivitelezés ideje alatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz érvényben. Fontos változás lesz, hogy a terv szerint a jelenlegi helyzettel ellentétben a Szabó Kálmán és a Gizella utcák lesznek a védett utak, így a Galamb és a Vécsey utcák irányából érkezőknek kell majd elsőbbséget adni, ha a jelzőlámpák éppen sárgán villognak vagy nem üzemelnek. A változást a tervezést megalapozó forgalomszámlálások indokolják.

Ratalics László

közlekedésDebrecenönkormányzatberuházáskereszteződéskörforgalomHomokkert

Szóljon hozzá!

Hirdetés