A debreceni vakcinaüzemről is kérdezték a rektort

unideb.hu

2019.11.27. 16:34

A debreceni vakcinaüzemről is kérdezték a rektort
Szilvássy Zoltán: a 8,3 milliárd forintos FIEK-projekt költségfelhasználása 18 százaléknál tart (Fotó: Unideb.hu)

Európai uniós bizottság járt a cívisvárosban.

Hirdetés

Az Európai Unió Strukturális és Beruházási Alapjaiból megvalósuló projektekről, a kutatás-fejlesztést támogató beruházásokról tájékozódott november 27-én az Európai Bizottság delegációja a Debreceni Egyetemen. Szilvássy Zoltán rektor, Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes és Prépost Eszter tudományos igazgató mutatta be Vittoria Alliata Di Villafranca főigazgatónak az uniós forrásból megvalósuló két projektet. Az egyik az egészségipari együttműködéseket (ennek a rövidítése a FIEK), a másik egy precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítását célozza. 

– Áttekintettük a Debreceni Egyetemen megvalósuló kutatás-fejlesztési beruházásokat, részletesen tájékozódtunk a FIEK-projekt gyógyszeripari együttműködéséről. Utóbbi keretében oltóanyagokat és az antibiotikumok helyettesítésére szolgáló, baktériumokat fertőzni képes vírusokat, azaz bakteriofágokat fejlesztenek ki Debrecenben. A projekt során a kapcsolódó alapkutatásokra épülve prototípusokat dolgoznak ki, és továbbfejlesztik azokat kereskedelmi termékké – ismertette Vittoria Alliata Di Villafranca az Unideb.hu szerint.

– Egyeztettünk a jelenlegi finanszírozásról, illetve a 2021-ben kezdődő pénzügyi ciklus céljairól, utóbbiban az Európai Bizottság azt szeretné, ha a Magyarországra érkező támogatások 35 százaléka innovációs, valamint versenyképességi célokat szolgálna. Ezek kapcsán megismerhettük az egyetem álláspontját, miszerint nagy szükség van a FIEK-hez hasonló kis szériás gyártást támogató projektekre, amelyek reális tesztkörnyezetet jelentenek a piaci bevezetés előtt – tette hozzá Vittoria Alliata Di Villafranca.

A főigazgató kiemelte: Magyarország jelentős potenciállal rendelkezik az egészség- és gyógyszeripar területén, így az unió számára is fontos, hogy az ipari szereplőkkel közösen valódi eredményeket hozzó, új, innovatív kutatások valósuljanak meg.

Szilvássy Zoltán rektor elmondta, hogy a 2020 végéig tartó 8,3 milliárd forintos FIEK-projekt költségfelhasználása 18 százaléknál tart, de a legnagyobb tétel, a védőoltás prototípusok előállítására szolgáló vakcina pilotüzem felépítése még hátra van.

– A legnagyobb segítséget a kis szériás termék-előállításhoz szükséges üzemek létesítésének támogatása jelenti. Hiszen az egyetemek akkor tudják elérni az ipari szereplőket, ha olyan fejlesztéssel jelennek meg, amelyben már nincsenek kutatási kockázatok. A FIEK-nek is az a legfőbb eredménye, hogy már csak fejlesztési tevékenység van. Ezen a ponton túl a vállalatok jelentős kapacitásokat tudnak mozgósítani, az intézmény pedig partner lehet a nagyüzemi gyártásig. Ha erre célzottan érkezik támogatás, akkor az egyetemek sokat tudnak tenni ilyen FIEK-típusú konstrukciókkal a globális versenyképesség javítása érdekében – bizakodott.

További részletek az Unideb.hu-n.

Debreceni EgyetemSzilvássy Zoltánvédőoltásvakcinagyár

Szóljon hozzá!

Hirdetés