Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Százévesen nőtt a legnagyobbra! Ez Debrecen!

| 2019. 09. 12. | 19:34:00
Ami a pályán megjelenik, csak a felszín, ami mögötte van, az nagyon sokrétű és értékes.
Százévesen nőtt a legnagyobbra! Ez Debrecen!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén a 100 éves DEAC-ot ünnepeljük!, és van mire koccintani! Alapításának 100. évére csaknem 2700 igazolt sportolójával, 23 szakosztályával és 7 élvonalban versenyző felnőtt csapatával Magyarország legnagyobb egyetemi sportklubjává nőtte ki magát a Debreceni Egyetem Atlétikai Club.

A kezdetek

Az 1912-ben alapított Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetem az 1914-15-ös tanévben kezdte meg működését, és már szinte az első tanévtől fontosnak tartotta az intézmény vezetése, hogy megfelelő sportolási lehetőséget és rendszeres testedzést biztosítson a hallgatóknak, bár az egyetem akkoriban még sem tornateremmel, sem sportpályával nem rendelkezett.

Korábban a Debreceni Akadémiai Atlétikai Club (DAAC) nyújtott sportolási lehetőséget az intézmény diákjainak, így ez az egyesület tekinthető a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club elődjének. A DEAC alapításának dátuma 1919. augusztus 1-je. Ekkor hozták létre az egyesületet a Debreceni Egyetemi Körből kiváló tornászok őket támogató, ismert egyetemi és városi személyiségek összefogásával.

A korabeli vélekedés - miszerint csak az tud egészségesen gondolkodni, aki egészségesen él – hívta életre az „ép testben ép lélek” szlogent, ennek megfelelően pedig elsősorban nem a csapat, hanem az egyéni sportágak kerültek előtérbe az egyesületben, de a torna és atlétika mellett már a kezdetektől szerveződött a futball szakosztály is. Az egyesület fejlődését mutatja, hogy a két háború közötti időszakban csaknem 40 szakosztállyal működött, még olyan sportágak is szerepeltek a kínálatban, mint a golf, a vívás, a jégkorong, a sízés.

100 évvel később

Mára csaknem 2700 igazolt sportolójával és 23 szakosztályával Magyarország legnagyobb egyetemi sportklubja a Debreceni Egyetem Atlétikai Club. A DEAC országosan egyedülálló mentorprogramjával, gyönyörű környezetben fekvő, modern infrastruktúrájával és újszerű kezdeményezéseivel ma már minta a hazai felsőoktatásban. A klub költségvetése stabil, meghaladja az évi egymilliárd forintot. A hagyományos labdajátékok mellett akár a bridget, a cheerleadinget vagy éppen a vitorlázást, a darts-ot és a shotokan karatét is kipróbálhatják a fiatalok, sőt az ország első felsőoktatási e-sport szakosztálya, a DEAC-Hackers is itt működik.

Legújabb sportág a rögbi, amely a napokban csatlakozik a klubhoz, szinte teljes egészében egyetemi hallgatókból álló csapattal.

Az előző szezonban a klub több csapata tagja volt a hazai élvonalnak: a férfi kosarasok, a jégkorongozók, a férfi futsalosok, a férfi röplabdázók, a strandfocisták, a floorballozók egyaránt a legmagasabb szinten versenyeztek. Hozzájuk csatlakozik a következő szezontól, szeptembertől a női futsalegyüttes, idén is tovább bővül tehát az első osztályú DEAC-csapatok köre. Büszkélkedhetünk felnőtt válogatott játékosokkal is, úgy, mint a futsalos Üveges Katalin és Krascsenics Csilla, a floorballos Radványi Balázs és Lánczi András, vagy épp a jégkorongozó Hetényi Zoltán.

A DEAC kiemelt csapatai közül a férfi futsalegyüttes augusztus végén vágott neki az új szezonnak, míg a női alakulat szeptember elején kezd. A jégkorongozók szeptember közepén lépnek először jégre az Erste Liga új idényében, míg a kosarasok és a floorballozók szeptember végén kezdik a szezont. Az elitben szereplő együttesek közül a röplabdázók vágnak neki „legkésőbb” a pontvadászatnak, ők októberben nyitnak.

Kiemelkedő eredmények az elmúlt szezonból

A 2018-2019-es bajnoki év kiemelkedő eredménye, hogy a DEAC jégkorongcsapata újoncként Erste Liga elődöntőt játszott, és magyar bajnoki bronzérmet nyert. A férfi kosarasok történetük során először bejutottak a Magyar Kupa nyolcas döntőjébe, ahol egészen a bronzéremig meneteltek, az NBI/A-ban pedig a 9. helyet szerezték meg. Szintén kimagasló eredmény, hogy öt év után indulhatott újra a floorballozók legmagasabb osztályában, a Salming OB I-ben debreceni legénység. A DEAC floorballcsapata első élvonalbeli évében egészen a bajnoki elődöntőig jutott, s végül hazánk negyedik legjobb férficsapata lett. Szintén nagy siker, hogy a női futsalegyüttes mindössze egyetlen vereséggel és két döntetlennel magabiztosan nyerte az NB II-es küzdelmeket, és jutott újra az első osztályba.

A klub a lehető legjobb sporteredmények elérése mellett a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektet. Ennek jegyében rendezte meg a DEAC május 1-jén az első jótékonysági Családi és Futónapot, amelyen mintegy kétezren vettek részt nagyszerű hangulatban a Debreceni Egyetem sportközpontjában. Az összegyűlt 300 ezer forintot a DEAC vezetői a Koraszülött és Gyermek Intenzív Ellátásáért a DOTE Gyermekklinikán Alapítványnak adták át.

A kancellár a DEAC-ról, és ami mögötte van

A DEAC napjainkban, éppen a 100 éves évfordulóján, a két világháború közötti időszakot követően újabb fénykorát éli, nagy létszámú utánpótlással, több sportágban első osztályú csapatokkal, önálló arculattal, branddel, csaknem két tucatnyi szakosztállyal. Mindez nem véletlenül történik.
A Debreceni Egyetem amellett, hogy elsőrendűnek tekinti a magas szintű oktatási és kutatási feladatellátást, mint jellemezően fiatalokkal dolgozó intézmény, különös figyelemmel van az minőségi életkörülmények biztosítására is. Ez a szabadidős tevékenységek minden formájára kiterjed, így a sportra is, ami nagyon fontos közösségépítő és identitástudat formáló erővel is bír. Az USA egyetemei sem véletlenül állítják a középpontba.
2005-ben felállítottunk egy mátrixot, felvázoltuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy sporttudományi oktatást indítsunk az egyetemen, fejlesszük a sportorvoslást, továbbá az infrastrukturális feltételeinken is javítsunk, ami által a hallgatók szabadidős és verseny célú sportolási lehetőségei bővülnek. Megvizsgáltuk, hogy ennek milyen személyi és anyagi feltételei vannak. Mivel a kétezres évek derekán még nem volt TAO-rendszer, ami ma már az utánpótlást és az infrastruktúra javítását segíti, nagyon meg kellett küzdeni a finanszírozásért, de megérte, mert sokat léptünk előre. Ma már a Debreceni Egyetemet komolyan jegyzik a sporttudomány területén itthon és külföldön is, több száz hallgatója van, akik a különböző sporttudományi képzéseken tanulnak, és megalakultak a szükséges szervezeti egységek is: a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a Sportgazdasági és Menedzsment Tanszék, a Sportélettani és a Sportorvosi Tanszék és nemsokára sportklinikánk is lesz. Ma már van testnevelő tanári, sportszervezői, spotanalitikus, sportközgazdász, vagy éppen sportrekreációs képzése is az egyetemnek. Ezen fejlesztéseknek infrastruktúrát is építettünk, és koordináljuk a sporthoz kapcsolódó tudományos kutatásokat is.
Ami a sportpályákon és a versenysportban, a DEAC-ban megjelenik, csak a felszín, ami mögötte van, az nagyon sokrétű és értékes mind az egyetem, mind a város számára. Olyan interdiszciplináris, sok területet felölelő (sport, orvosi, egészségtudományi, szociológiai, pszichológiai, közgazdasági, műszaki, táplálkozástudományi, stb) tudományos háttér és érdeklődés alakult ki, ami kevés helyen áll együtt rendelkezésre. Profitálunk belőle az oktatásban, a kutatásban és a pályákon is! Szeretnénk azt is, hogy része legyen ez a terület egy debreceni, a kicsiktől az idősekig terjedő társadalmi innovációnak is az egészségtudatosság és a közösségek fejlesztése érdekében!
A sportgazdaság a világ egyik legdinamikusabban fejlődő területe lett az elmúlt 2-3 évtizedben, amit még a 11 évvel ezelőtti válság sem tudott jelentősen átírni. Nyugaton már a GDP-ben is komolyan mutatkozik a hatása, óriási tudománya alakult ki, így a Debreceni Egyetem nem maradhat ki egy ilyen perspektivikus területből

Bács Zoltán

A centenáriumi rendezvények

A DEAC alapításának 100 éves évfordulójáról a Debreceni Egyetem ünnepségsorozattal emlékezik meg:

  • Felavatják az intézmény legújabb oktatási és sportlétesítményét, a Sportgazdasági- Menedzsment és Teniszközpontot (szeptember 13., péntek 16.30. DE Böszörményi úti campus)
  • Bemutatják Sándor Mihály sporttörténész, az egyesület történetéről készülő könyvsorozatának első részét
  • A 100 éves DEAC rendezvénysorozatához az egyetem Gólyatábora egy sportnappal csatlakozott. A DEAC sporttelepén mutatkoztak be a klub szakosztályai az elsőéveseknek.
  • Megrendezték a Dr. Réthy Antal Sakk Emlékversenyt (szeptember 6-8., DE Aula).  
  •  DEAC100 centenáriumi évadnyitó ünnepség
  • UDay - DEAC100

A 23 DEAC-szakosztály:

Kosárlabda (NBI/A)
Labdarúgás
Futsal (női, férfi NBI)
Strandlabdarúgás (NBI)
Jégkorong (Erste Liga)
Röplabda (NBI)
Floorball (OBI)
Kézilabda
e-sport
Karate
Kendó
Rugby
Amerikai futball
Tenisz
Asztalitenisz
Tájfutás
Atlétika
Torna
Darts
Bridzs
Cheerleader
Szabadidősport
Vitorlázás

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Az országos versenyen a legjobbak között voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Egy teherautónyi hamis szandált foglaltak le Hajdú-Biharban
Egy teherautónyi hamis szandált foglaltak le Hajdú-Biharban
Az áru értéke mintegy 17 millió forint.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.